3.7.23

Ορκίστηκε η νέα Βουλή. 100 πρωτάκια και οι διαφωνίες/αλλαγές στη θέση των κομμάτων !!

Ολοκληρώθηκε η ορκωμοσία της νέα Βουλής που προέκυψε μετά τις εκλογές της 25ης Ιουνίου, παρουσία της Κατερίνας Σακελλαροπούλου και του πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Μητσοτάκη.





Αύριο, Τρίτη, θα γίνει η εκλογή του προεδρείου. Η Νέα Δημοκρατία θα προτείνει την ανανέωση της θητείας του Κωνσταντίνου Τασούλα για την θέση του Προέδρου ενώ για την θέση του Α΄ αντιπροέδρου αναμένεται να προταθεί ο Γιάννης Πλακιωτάκης αντί του Νικήτα Κακλαμάνη, στην θέση του Β΄ αντιπροέδρου τον Γιώργο Γεωργαντά αντί του Χαράλαμπου Αθανασίου ενώ για την θέση του Γ΄ αντιπροέδρου θα επαναπροταθεί ο Θανάσης Μπούρας.

Για τις υπόλοιπες θέσεις θα προταθούν η Ολγα Γεροβασίλη από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος από το ΠΑΣΟΚ ενώ τα υπόλοιπα κόμματα δεν έχουν ανακοινώσει τους υποψηφίους.

Οι εκλογές έφεραν αέρα…ανανέωσης στο κοινοβουλευτικό σώμα, αφού 100 βουλευτές εξελέγησαν για πρώτη φορά. Πρόκειται για τα 30 μέλη των κοινοβουλευτικών ομάδων της Νίκης, των Σπαρτιατών και της Πλεύσης Ελευθερίας. Εκτός της Ζωής Κωνσταντοπούλου που έχει υπάρξει κατά το παρελθόν βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρόεδρος της Βουλής οι υπόλοιποι 29 εκλέγονται για πρώτη φορά.

Ανάμεσά τους οι ηθοποιοί Σπύρος Μπιμπίλας και Διαμαντής Καραναστάσης της Πλεύσης Ελευθερίας, η τραγουδίστρια Τζώρτζια Κεφαλά του ίδιου κόμματος, ο επικεφαλής της Νίκης Δημήτρης Νατσιός και ο πρώην «Μίστερ Κρήτη» με τους Σπαρτιάτες, Μιχάλης Γαυγιωτάκης.

Πίσω από τον ΣΥΡΙΖΑ (και όχι από τη ΝΔ) κάθισε τελικά η Ελληνική Λύση και τα νέα δεξιά κόμματα στην ορκωμοσία της Βουλής!

Με απαίτηση της ΝΔ που δεν ήθελε να κάθεται πίσω της η Ελληνική Λύση, τα τρία κόμματα τοποθετήθηκαν πίσω από ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ. Επίσης το ΚΚΕ δεν ήθελε στην «πλάτη» του την Πλεύση Ελευθερίας. Συγκεκριμένα και τα τέσσερα μικρότερα κόμματα πήγαν στο β διάζωμα της Ολομέλειας, στα λεγόμενα ορεινά της Βουλής.

Η Ελληνική Λύση πήγε πίσω από το ΠΑΣΟΚ, στα αριστερά της έχει τη Νίκη, η οποία στα αριστερά της έχει τους Σπαρτιάτες. Η Πλεύση Ελευθερίας κάθισε στο ακραίο αριστερό τομέα του β διαζώματος πίσω από το ΚΚΕ και πίσω της έχει και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.