21.6.23

ΤΡΟΦΗ ΓΙΑ ΣΚΕΨΗ...Γιώργος Σ. Κανταρτζής

ΤΟ ΜΕΤΡΟ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ ΣΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΘΕΟ ΠΕΡΝΑ΄ΑΠΌ ΤΗΝ ΑΓΑΠΗ ΣΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ
Υπάρχουν πολλοί θρησκευόμενοι που, συχνάζουν στην εκκλησία και δεν απουσιάζουν από καμία θρησκευτική σύναξη, ισχυρίζονται ότι, αγαπούν τον Θεό μ' όλην την καρδιά τους. Κι όμως, αν θα ήθελες, πραγματικά, να γνωρίσεις το μέτρο της αγάπης σου για τον Θεό, απλώς παρατήρησε την αγάπη που έχεις για το συνάνθρωπό σου. Πόσο αγαπάς τον συνάνθρωπο σου, ακόμη κι αυτόν που δεν σου είναι συμπαθητικός; Η ευσπλαχνία μας για τους άλλους αποτελεί και το μέτρο ακρίβειας της αγάπης και αφοσίωσης μας στον Θεό.

Κάποιος διηγείται: Πριν καιρό επισκέφτηκα ένα μουσείο στον ΄Αγιο Φραγκίσκο (ΗΠΑ). Ανάμεσα στα άλλα εκθέματα, είδα μια συλλογή οργάνων βασανιστηρίων, που χρησιμοποιήθηκαν από θρησκευόμενους για να εκβιάσουν άλλους ανθρώπους να πιστέψουν αυτό που πίστευαν κι αυτοί! Και είναι αλήθεια ότι στο όνομα της θρησκείας έχουν γίνει ακόμη και πόλεμοι.

Η ιστορία έχει εκτεταμένες αναφορές σε απάνθρωπες πράξεις από άνθρωπο σε συνάνθρωπό του. Υπάρχουν διάφορα είδη φανατισμού: πολιτικός, ποδοσφαιρικός ιδεολογικός... Το χειρότερο, όμως, είδος φανατισμού είναι ο θρησκευτικός, είτε μεταξύ διαφόρων θρησκειών ή μεταξύ χριστιανών που ανήκουν σε άλλη χριστιανική ομολογία ή θρησκευτική απόχρωση. Σκοπός μας δεν πρέπει να είναι να πείσουμε τους άλλους, είτε με διωγμούς είτε με σοφίσματα είτε με φιλοσοφικά επιχειρήματα, αλλά με την κρυστάλλινη Αλήθεια της Αγίας Γραφης, καθώς και με την καθαρότητα, την πιστότητα και την αγία ζωή μας. Τα όποια «έξυπνα» επιχειρήματα και ο φανατισμός μας δεν μπορεί να αλλάξει τον άνθρωπο. Ο Ιησούς Χριστός, το δεύτερο πρόσωπο της Αγίας Τριάδος, διακήρυξε: «΄Οποιος θέλει ας με ακολουθήσει…»


Ο απόστολος της Αγάπης παροτρείνει: «Αγαπητοί, ας αγαπάμε ο ένας τον άλλο, γιατί η αγάπη προέρχεται από το Θεό, και ο καθένας που αγαπάει έχει γεννηθεί από το Θεό και γνωρίζει το Θεό.Και η εντολή που έχουμε από αυτόν είναι τούτη: «Όποιος αγαπάει το Θεό, να αγαπάει και τον αδελφό του» 
( Α’ Ιωάννου 4/7,21)

Κύριε, γέμισε την καρδιά μου για να αγαπώ με ευσπλαχνία, όπως ο Ιησούς, όλους τους ανθρώπους, χωρίς διακρίσεις.


Γιώργος Σ. Κανταρτζής