2.5.23

Τραγωδία στα Τέμπη: Έρευνα για τη φωτιά στο Intercity 62 – Τα 7 αναπάντητα ερωτήματα

Φως στα αίτια της φωτιάς που ξέσπασε μετά τη φονική σύγκρουση των τρένων στα Τέμπη επιχειρεί να ρίξει ο εφέτης ανακριτής Λάρισας που έχει αναλάβει την έρευνα της τραγωδίας με τους 57 νεκρούς. Όπως αποκαλύπτει η Realnews, με νέα παραγγελία του καλεί την Πυροσβεστική να απαντήσει σε συγκεκριμένα ερωτήματα, κρίνοντας ουσιαστικά ελλιπή την πρώτη έκθεση αυτοψίας.

Ένα από τα στοιχεία που ερευνώνται από τις δικαστικές Αρχές είναι η εκδήλωση της πυρκαγιάς στην επιβατική αμαξοστοιχία Intercity 62, καθώς έως σήμερα δεν έχουν δοθεί επαρκείς απαντήσεις. Στο πλαίσιο αυτό, με τη νέα παραγγελία, που δόθηκε στα τέλη Μαρτίου, ζητείται, μεταξύ άλλων, να απαντηθούν συνολικά επτά ερωτήματα που αφορούν στην πυρκαγιά. Συγκεκριμένα, ο εφέτης ανακριτής Λάρισας ζητά να προσδιοριστούν:
  • Τα ακριβή αίτια της πυρκαγιάς.
  • Το σημείο εκκίνησης.
  • Η έκταση που έλαβε.
  • Τα υλικά καύσης.
  • Οι ουσίες -μέσω χημικής ανάλυσης- από το υπέδαφος και από κατάλοιπα καύσης πάνω στα συντρίμμια.
  • Σε ποιο βαθμό συνετέλεσε στην έναρξη ή στα αποτελέσματα της φωτιάς το έλαιο ψύξης των μετασχηματιστών που υπήρχαν στο τρένο.
  • Εάν επήλθαν εγκαύματα στους πυροσβέστες που επιχείρησαν στη φωτιά και αν δικαιολογούνται από χημικές ουσίες, δεδομένου ότι στα βαγόνια βρέθηκαν κάποιες μπαταρίες αυτοκινήτου που χρησιμοποιούνται για φωτισμό και βοηθητικές λειτουργίες, οι οποίες εμπεριέχουν υγρά.
Ήδη, χημικοί από το Τελωνείο Λάρισας έχουν λάβει δείγματα για ανάλυση από το σημείο της σύγκρουσης των δύο αμαξοστοιχιών, ώστε να συνδράμουν στις νέες έρευνες για τη φωτιά που ακολούθησε τη σύγκρουση. Σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες, στην πρώτη έκθεση αυτοψίας της Πυροσβεστικής -και με βάση την έρευνα που έγινε το βράδυ μετά την πολύνεκρη σύγκρουση έως τα ξημερώματα της επόμενης ημέρας- αναφέρεται ότι η αρχική εστία της φωτιάς δεν μπορεί να εντοπιστεί λόγω της πρόσκρουσης των τρένων. Οι πυροσβέστες επισημαίνουν για πρώτη φορά επισήμως -κάτι εξαιρετικά σημαντικό για την πλευρά των θυμάτων- τον κίνδυνο από τη φωτιά για τους επιβάτες.

περισσότερα εδω:  e-nikos