10.4.23

Αφροδίτη Νέστορα: Χρέος μας η ενίσχυση των αιμοδοσιών και του θεσμού εθελοντών δοτών μυελού των οστών΄- Χαιρετισμός Υπουργού Υγείας/ ΦΩΤΟ

Για την αναγκαιότητα ενίσχυσης του θεσμού των εθελοντών δοτών μυελού των οστών και των εθελοντικών αιμοδοσιών μίλησε μεταξύ άλλων η πρόεδρος του σωματείου «RED-Y», Αφροδίτη Νέστορα, στη διάρκεια εκδήλωσης για τον απολογισμό του πρώτου χρόνου δράσης του σωματείου.

Η κ. Νέστορα, ζήτησε από τους πολίτες να συνδράμουν και να γίνουν αρωγοί στη μεγάλη προσπάθεια να αυξηθούν οι εθελοντές δότες, αναφέροντας πως η διαδικασία τόσο για τον έλεγχο όσο και για να δώσει μόσχευμα, είναι ανώδυνη.
Μιλώντας στη διάρκεια της εκδήλωσης, η δικηγόρος και πρόεδρος του σωματείου «RED-Y», επισήμανε πως επειδή η πραγματικότητα είναι πολλές φορές σκληρή, όσα περισσότερα σωματεία υπάρχουν με παρόμοιους σκοπούς, τόσο καλύτερα είμαστε όλοι.

«Διότι ποτέ δεν είμαστε έτοιμοι για ότι ακραία και τραγικά μπορεί κάποιες φορές η πραγματικότητα να μας επιφυλάσσει. Είναι χρέος μας απέναντι στο αναπάντεχο και στο προκλητικά μοιραίο να ενώνουμε τις δυνάμεις μας. Δεν χρειάζεται, να αρρωστήσει κάποιος δικός μας για να τρέξουμε όλοι στα κέντρα αιμοδοσίας να αιμοδοτήσουμε, να χρειαστεί κάποιος δικός μας μεταμόσχευση μυελού των οστών για να πούμε ότι πρέπει να ενημερωθούμε γύρω από την εθελοντική αυτή δωρεά» είπε χαρακτηριστικά.
Στη συνέχεια αναφέρθηκε στους βασικούς σκοπούς του σωματείου, οι οποίοι είναι η ενίσχυση των εθελοντικών αιμοδοσιών, όπου και αν αυτές πραγματοποιούνται και η διενέργεια εκστρατειών ενημέρωσης με τις οποίες θα σπάσουν τα ταμπού που έχουν δημιουργηθεί γύρω από το θέμα του να γίνει κάποιος εθελοντής δότης και να δώσει το πολυπόθητο μόσχευμα.

«Τονίζουμε με κάθε τρόπο το ανώδυνο της διαδικασίας. Και αυτό πρέπει ο κόσμος να γνωρίζει, ότι δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος στο να γίνει κάποιος εθελοντής δότης καθώς η διαδικασία είναι πάρα πολύ απλή» υπογράμμισε.

Ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης επρόκειτο να παραστεί, υποχρεώσεις ωστόσο με το κυβερνητικό έργο δεν του επέτρεψαν να μεταβεί στη Θεσσαλονίκη. Έστειλε ωστόσο χαιρετισμό επαινώντας τη δράση του σωματείου και της προέδρου του.

«Είναι ευτυχές ότι οι εργασίες του πρώτου χρόνου δράσης του σωματείου απέφεραν καρπούς και δημιούργησαν μια κοιτίδα συνεργασίας και ανταλλαγής απόψεων των εμπλεκομένων φορέων στη σπουδαία προσπάθεια της εθελοντικής αιμοδοσίας και της δωρεάς του μυελού των οστών» είπε μεταξύ άλλων ο κ. Πλεύρης στο μήνυμα του .

Επισήμανε πως το σωματείο αποκτά κρίσιμη σημασία για την ενδυνάμωση του θεσμού της δωρεάς μυελού των οστών, έναν τομέα που όπως είπε, η χώρα μας καταγράφει χαμηλές επιδόσεις, λέγοντας στη συνέχεια πως η δράση του «RED-Y» είναι άμεσα συνδεδεμένη με τη ζωή.

«Είστε η ελπίδα για όλους τους συμπολίτες μας που έρχονται αντιμέτωποι τόσο με αιματολογικά νοσήματα, όσο και με την περίπτωση που χρειαστεί να υποβληθούν σε διαδικασία μεταμόσχευσης μυελού των οστών. Αξίζει έπαινος και επιβράβευση στην πρόεδρο του σωματείου και σε όλα τα μέλη για τις άοκνες προσπάθειες τους.

Έχετε τον σεβασμό μας και την αμέριστη στήριξη της πολιτείας και του υπουργείου Υγείας, ώστε να συμβάλλουμε με τις δικές μας δυνάμεις στην εφαρμογή του σχεδίου δράσης που θα μας κάνει συμμέτοχους στην προσπάθεια της εθελοντικής αιμοδοσίας και της δωρεάς του μυελού των οστών» κατέληξε ο κ. Πλεύρης στον χαιρετισμό του.






* Η κ. Αφροδίτη Νέστορα, Νομικός, 
πρόεδρος του σωματείου «RED-Y», είναι υποψήφια βουλευτής στην Α΄Θεσσαλονίκης, με τη ΝΔ.