14.4.23

Πάσχα και Διατροφή! Του διατροφολόγου Παντελή Μπητόπουλου

Με το πέρασμα των χρόνων αποδεικνύεται ότι η παράδοση στη διατροφή, πέρα από εθιμοτυπικό χαρακτήρα, έχει πάντα κι έναν καλά μελετημένο θρεπτικό σκοπό. Η παραδοσιακή μαγειρίτσα είναι το τέλειο γεύμα το βράδυ του Μ. Σαββάτου και είναι το ενδιάμεσο διατροφικό στάδιο από τη νηστεία στο Πασχαλινό γεύμα. 
Περιέχει υψηλές ποσότητες σιδήρου, ο οποίος έχει μειωθεί αρκετά μετά από 40 ημέρες νηστείας, ενώ είναι πλούσια σε πρωτεΐνες, υγιεινά λίπη, Β-βιταμίνες (ιδιαίτερα Β12), συνένζυμο Q10 και λιποδιαλυτές βιταμίνες Α,D και Κ, οι οποίες προάγουν την απορρόφηση μετάλλων.
Το πρωί του Πάσχα μπορούμε να καταναλώσουμε τα κόκκινα αυγά μαζί με το παραδοσιακό τσουρέκι, το οποίο εκτός από την υπέροχη γεύση έχει και πλήθος θρεπτικών συστατικών. 
Πρέπει όμως να καταναλώνεται με μέτρο, αφού 1 φέτα χωρίς γέμιση ή επικάλυψη σοκολάτας έχει περίπου 100 θερμίδες.
Στο γεύμα του Πασχαλινού τραπεζιού, μαζί με το νοστιμότατο και υγιεινό αρνάκι ή κατσικάκι μπορούμε να καταναλώσουμε άφθονη πράσινη σαλάτα, η οποία θα συμβάλει, μαζί τη λιπαρή πρωτεΐνη, να έχουμε καλύτερο κορεσμό λόγω των φυτικών ινών. 
Ο συνδυασμός νόστιμου θρεπτικού κρέατος μαζί με άφθονα λαχανικά με ελαιόλαδο είναι η απόλυτη ισορροπία της μεσογειακής διατροφής!
Μολονότι το κατσίκι περιέχει λιγότερη χοληστερόλη και θερμίδες από το αρνί, οι διαφορές αυτές έχουν μικρή αξία, καθώς τα οφέλη και οι ζημιές δεν μεταβάλλονται ούτε με παρασπονδίες λίγων ημερών αλλά ούτε και με δίαιτα λίγων ημερών.
Καλό είναι να προσέξουμε και το αλκοόλ που θα πιούμε, κι επειδή εκείνη την ημέρα συνήθως είμαστε στην εξοχή, ας περπατήσουμε. 

Ευκαιρία για μια βόλτα στη φύση!

Καλή Ανάσταση και καλό Πάσχα!

Παντελής Μπητόπουλος,
Σολωμού 8,
23510 45800, 
6972 248918