17.9.23

" Φοβερή κάθοδος του Λεωνίδα Μπαμπάνη στην Κατερίνη , για λόγους εκδίκησης " για το θάνατο του αδερφού του και του Λήσταρχου Φώτη Γιαγκούλα

ΛΗΣΤΟΚΡΑΤΙΑ 
Στις 17 Φλεβάρη 1928 η εφημερίδα 
" ΤΟ ΦΩΣ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΊΚΗΣ " ειχε σαν πρωτοσέλιδο 
(φώτο) την " φοβερή κάθοδο του Λεωνίδα Μπαμπάνη στην Κατερίνη , για λόγους εκδίκησης " 
Ο Λ Μπαμπάνης κατάγονταν απο το χωριό Καρατζόλι της Ελασσώνας. Στα 24 του χρόνια μαζί με τον αδελφό του Πάντο Μπαμπάνη , λειτουργούσαν μαζί με τον Φώτη Γιαγκούλα στις μεγάλες " δουλειές ", όπως αυτή που έγινε στις 22 φλεβάρη 1925 όπου οι συμμορία των τριών λήστεψαν τους πρώην υπουργό Στάη , τον καθηγητή πανεπιστημίου Φωτεινό, τον Θεσσαλονικιό γιατρο Τζαμαλούκα και τον απόστρατο ταγματάρχη Γιαννούλη , οι οποίοι ειχαν πάει στην Κατερίνη για κυνήγι.
Στην παγίδα για τον Γιαγκούλα που εστεισε η αστυνομία με την βοήθεια του χαφιέ Γρηγόρη Γκόρτσου ή Γιουλάκη ήταν και ο Λεωνίδας Μπαμπάνης ο αδελφός του Πάντος και ο Κώστας Τσαμήτρας . Οι τρείς σκοτώθηκαν στις 20 Σεπτέμβρη 1925 και αποκεφαλίστηκαν , το κεφάλι του Γιαγκούλα κρέμονταν στην πόρτα του 1ου Δημοτικού ( μαρτυρία του πατέρα μου που μόλις είχε έρθει στην Κατερίνη απο το Πορτ Σαιτ της Αιγύπτου ηλικίας 5 χρονών ) αλλα ο Λ Μπάμπανης κατορθωσε και δραπετεύσει. 
Για το που πήγε να κρυφτεί υπαρχουν πολλές αιτιάσεις. 
Ο ΓΛ γεννημένος το 1926 απο την Ελλασσόνα μου αφηγήθηκε οτι ο Μπαμπάνης πέρασε τα ελληνοαλβανικά σύνορα και πήγε στην Αλβανία υπο την προστασία ενός Αλβανού λήσταρχου. Αφου ξεχειμώνιασε ηρθε στην Ελλάδα για να εκδικηθεί τον χαμο του αδελφού του και τον αγαπημένων του συντρόφων. 
Στις 15 Φλεβάρη 1928 κατεβαίνει στην πόλη της Κατερίνης μαζι με τους νεους του συντρόφους Τυροδήμο και Λεβέντη. 
Τον χαφιέ Γκόρτσο που κατέδωσε τον αδελφό του και τον Γιαγκούλα , το κράτος τον έκανε υπενωματάρχη, εκτός απο την αμοιβή που πήρε απο την επικήρυξη για τα κεφάλια των ληστών . Έκτοτε κατοικούσε στην Κατερίνη. 
Απο αυτήν την κάθοδο τραυματίζεται ο Τυροδήμος αλλα ο Μπαμπάνης ξεγλιστράει.
Η επομενη καταγεγραμμένη μάχη του ειναι αυτή που ήταν και η θανατηφόρα γι αυτόν , στις 31 Γενάρη του 1930 στην δασώδη περιοχή του Κοκκινόλογγου όπου οι επικεφαλείς του αποσπάσματος υπομοίραρχος Χαρίτος και ο ανθυπομοίραρχος Φλέγκας μαζι με απόσπασμα τον πυροβόλησαν θανατηφόρα και κατόπιν έκοψαν το κεφάλι του και το μετέφεραν στο χωριό Βαρδικούσα.
Η αμοιβή για τον φόνο του ειχε αρχίσει απο 10.000 δρχ εφτασε στο τελος στις 700.000, ποσό μυθικό για την εποχή .

Οι γραπτές πληροφορίες ειναι απο το περιοδικό ΓΙΑΤΙ 
Αριθ 225 
ΜΑΡΤΙΟΣ 1994 . 

Ο ΓΛ που σήμερα δεν ζει ( πέθανε το 2019 στην Θεσσαλονίκη, μου ζήτησε να μην κάνω καμιά αναφορά του ονόματός του , για λογους που δεν θέλησε να μου αναφέρει ...

Στάθης Αθανασιάδης