28.3.23

Σε τεντωμένο σχοινί ο κλάδος της εστίασης - «Κανένα κέρδος, απλά επιβίωση». 3ο Πανελλήνιο Συνέδριο Εκπροσώπων Εστίασης

Να ισορροπήσει παλεύει ο κλάδος της εστίασης, καθώς μετά το τεράστιο πλήγμα που δέχθηκε από την υγειονομική κρίση έρχεται αντιμέτωπος με την ενεργειακή κρίση και την αύξηση του κόστους.
«Τα περισσότερα καταστήματα αυτή τη στιγμή απλά επιβιώνουν, δεν έχουν κερδοφορία» δηλώνει στη Voria.gr ο Χρήστος Κουδουνάς, εκπρόσωπος της Πρωτοβουλίας Εστίασης στη Θεσσαλονίκη.
Σύμφωνα με τον ίδιο, ο κλάδος για να μπορέσει να ξεφύγει από τη σημερινή κατάσταση και να αναπτυχθεί θα πρέπει να μετασχηματιστεί υποστηριζόμενος από την πολιτεία. «Το παράπονο των ανθρώπων του κλάδου είναι ότι δεν μπαίνουν κάποια πλαίσια, μερικά από τα οποία δεν έχουν καν δημοσιονομικό κόστος για να μπορέσει να εξορθολογιστεί ο κλάδος, προκειμένου να μπει σε μια ρότα».
Ο κ. Κουδουνάς εκτιμά ότι θα πρέπει να ρυθμιστούν τα εργασιακά και δη το εργασιακό κόστος και να υπάρξει κατηγοριοποίηση της εστίασης έτσι ώστε το κάθε κομμάτι να έχει το δικό του πλαίσιο κάτω από το οποίο θα λειτουργεί.
Τονίζει ότι η εστίαση ακόμη δεν έχει ξεπεράσει την πανδημία, καθώς, όπως λέει, υπάρχουν συσσωρευμένα χρέη τα οποία δημιουργήθηκαν και από τα περιοριστικά μέτρα.



Ο εκπρόσωπος της Πρωτοβουλίας Εστίασης Θεσσαλονίκης θεωρεί ότι αν δεν αντιμετωπιστούν τα δομικά προβλήματα, και με ταυτόχρονα με την εφαρμογή του Εργάνη 2, πολλά καταστήματα θα οδηγηθούν σε λουκέτο. «Όταν ήδη έχουν ανέβει τα κόστη, οι πρώτες ύλες έχουν ανέβει μέσα σε έναν χρόνο 50%, συν την αύξηση στην ενέργεια, όλα αυτά θα οδηγήσουν στην αύξηση των τιμών για να μπορέσουν να κρατηθούν τα καταστήματα».

Οι εκπρόσωποι του κλάδου που συμμετέχουν στο 3ο Πανελλήνιο Συνέδριο εκπροσώπων της εστίασης το οποίο διοργανώνεται στη Θεσσαλονίκη ζητούν επιπλέον μέτρα στήριξης από την κυβέρνηση, όπως την ένταξή τους σε προγράμματα ΕΣΠΑ, αλλά και τη μείωση των φορολογικών συντελεστών και τη μείωση στον ειδικό φόρο για τον καφέ και τα αλκοολούχα ποτά.
Ζητούν ακόμη να πληρώνουν για τη μουσική ως προϊόν με ένα συνολικό ποσό, διεκδικώντας σχετική νομοθετική ρύθμιση.