2.2.23

«M MACEDONIA THE GREAT». Αποκαλυπτήρια για το σήμα των μακεδονικών προϊόντων στις Βρυξέλλες

Με διάχυτη αισιοδοξία ότι τα προϊόντα από τη γη της Μακεδονίας επιτύχουν να κατακτήσουν ένα σημαντικό μερίδιο στη διεθνή αγορά, παρουσιάστηκε στην καρδιά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στις Βρυξέλλες από τον ΣΕΒΕ και υπό τη φιλοξενία της ευρωβουλευτή του ΕΛΚ Μαρίας Σπυράκη, το συλλογικό σήμα των Μακεδονικών προϊόντων.

Ανοίγοντας την εκδήλωση παρουσίασης που πραγματοποιήθηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η κ. Σπυράκη μίλησε για ένα «ουσιαστικό σήμα που παραπέμπει ευθέως στο σύνθετο ποιοτικό και μοναδικό αποτύπωμα για όλη την παραγωγική κοινότητα της Μακεδονίας».

Όπως επισήμανε η ευρωβουλευτής, η επίσημη παρουσίαση του σήματος για τα Μακεδονικά Προϊόντα έρχεται τη στιγμή που τον περασμένο Μάρτιο η Κομισιόν εξέδωσε πρόταση κανονισμού σχετικά με την προστασία των γεωγραφικών ενδείξεων σε επίπεδο Ε.Ε. για βιοτεχνικά και βιομηχανικά προϊόντα στο πρότυπο της αντίστοιχης ρύθμισης που βρίσκεται σε ισχύ εδώ και δεκαετίες για τα προϊόντα του κλάδου τροφίμων και ποτών.

Η συγκεκριμένη πρόταση αποσκοπεί στην αύξηση της υιοθέτησης των γεωγραφικών ενδείξεων σε όλη την ΕΕ με στόχο να ωφεληθούν οι τοπικές οικονομίες, καθώς και στην επίτευξη υψηλότερου επιπέδου προστασίας των προϊόντων, ιδίως στο διαδίκτυο.

Η Επιτροπή πρότεινε, μεταξύ άλλων, 

τρία μέτρα για την ενίσχυση και τη βελτίωση του υφιστάμενου συστήματος:

-Πρώτον, μεγαλύτερη βιωσιμότητα, δίνοντας στους παραγωγούς τη δυνατότητα να αναδείξουν στις προδιαγραφές προϊόντων τους τα μέτρα που λαμβάνουν για λόγους κοινωνικής, περιβαλλοντικής και οικονομικής βιωσιμότητας.

-Δεύτερον, μεγαλύτερη προστασία των γεωγραφικών ενδείξεων στο διαδίκτυο, ιδίως όσον αφορά τις πωλήσεις σε επιγραμμικές πλατφόρμες, την προστασία έναντι κακόπιστων/κακόβουλων καταχωρίσεων και τη χρήση γεωγραφικών ενδείξεων στο σύστημα ονομάτων τομέα (domain names).

-Και, τρίτον, ενδυνάμωση των ομάδων παραγωγών, ώστε να διαχειρίζονται, να επιβάλλουν και να αναπτύσσουν τις γεωγραφικές ενδείξεις τους έχοντας πρόσβαση στις αρχές καταπολέμησης παραποίησης/απομίμησης και τις τελωνειακές αρχές όλων των χωρών της ΕΕ
.



https://www.voria.gr