16.2.23

Δημοσίευμα του Guardian.Ισραηλινοί πράκτορες χειραγωγούν εκλογές σε όλο τον κόσμο και στην... Ελλάδα!

Σε περίπου έξι ώρες κρυφά μαγνητοσκοπημένων συνομιλιών, ο Χανάν και η ομάδα του από το Ισραήλ αποκάλυψαν τους ευφάνταστους τρόπους με τους οποίους έχουν καταφέρει να χειραγωγήσουν τις εκλογικές διαδικασίες σε περισσότερες από 30 περιπτώσεις, διευκρινίζοντας πως μέλη τους δραστηριοποιούνται και στην Ελλάδα. Μια ομάδα Ισραηλινών που ισχυρίζεται ότι έχει χειραγωγήσει περισσότερες από 30 εκλογικές διαδικασίες σε όλο τον κόσμο μετερχόμενη hacking, δολιοφθορές και αυτοματοποιημένη παραπληροφόρηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (bots) αποκαλύφθηκε στη νέα έρευνα που παρουσιάζουν ο Guardian, η Haaretz και άλλα μέσα που μετέχουν σε μια διεθνή κοινοπραξία ερευνητικών δημοσιογράφων.

Στο εκτενές δημοσίευμα του Guardian, παρουσιάζεται η δράστη της ομάδας που διευθύνεται από τον Ταλ Χανάν, έναν 50χρονο Ισραηλινό πρώην πράκτορα των ειδικών δυνάμεων - που τώρα εργάζεται ιδιωτικά χρησιμοποιώντας το ψευδώνυμο «Χόρχε».

Η «Ομάδα Χόρχε» φέρεται να δραστηριοποιείται μυστικά για περισσότερες από δύο δεκαετίες, με την έρευνα να αποκαλύπτει ασυνήθιστες λεπτομέρειες σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο «στήνεται» η παραπληροφόρηση από την ομάδα, η οποία διευθύνει μια ιδιωτική υπηρεσία που προσφέρει αδιάγνωστη και ανεξιχνίαστη ανάμειξη σε εκλογικές διαδικασίες.
Ο τεράστιος στρατός από πλαστά προφίλ και η δράση... σε ολόκληρο τον πλανήτη

Μιλώντας για την δράση του στους μυστικούς δημοσιογράφους - που εμφανίστηκαν ως πελάτες - αποκάλυψες πως οι «μαύρες επιχειρήσεις» του ήταν διαθέσιμες σε υπηρεσίες πληροφοριών, πολιτικές καμπάνιες και ιδιωτικές εταιρείες που ήθελαν να χειραγωγήσουν την κοινή γνώμη δίχως να αφήνουν ίχνη.

Είπε, ακόμη, ότι είχαν χρησιμοποιηθεί σε όλη την Αφρική, τη Νότια και Κεντρική Αμερική, τις ΗΠΑ και την Ευρώπη.

Μία από τις βασικές υπηρεσίες της «Ομάδας Χόρχε» είναι ένα εξελιγμένο πακέτο λογισμικού, Advanced Impact Media Solutions ή Aims. Ελέγχει έναν τεράστιο στρατό από χιλιάδες πλαστά προφίλ στο Twitter, το LinkedIn, το Facebook, το Telegram, το Gmail, το Instagram και το YouTube.

Ορισμένα avatars, μάλιστα, έχουν ακόμα και λογαριασμούς στην Amazon με πιστωτικές κάρτες, πορτοφόλια bitcoin και λογαριασμούς Airbnb.

«Έχουμε ομάδα και στην Ελλάδα»

Ο Χανάν φαίνεται ότι διεξήγαγε τουλάχιστον ορισμένες από τις επιχειρήσεις παραπληροφόρησής του μέσω της ισραηλινής εταιρείας Demoman International, η οποία είναι εγγεγραμμένη σε ιστότοπο που διευθύνεται από το υπουργείο Αμυνας του Ισραήλ για την προώθηση των εξαγωγών άμυνας.

Δεδομένης της εξειδίκευσής τους στις υποκλοπές, προκαλεί ίσως έκπληξη το γεγονός ότι ο Χανάν και οι συνάδελφοί του επέτρεψαν να αποκαλυφθούν από μυστικούς δημοσιογράφους. Οι κρυφά μαγνητοσκοπημένες συναντήσεις, ωστόσο - που πραγματοποιήθηκαν μεταξύ Ιουλίου και Δεκεμβρίου 2022 - παρέχουν ένα σπάνιο παράθυρο στη μηχανική της παραπληροφόρησης που διατίθεται ως υπηρεσία προς πώληση.

Ο Χανάν περιέγραψε την ομάδα του ως «πρώην υπαλλήλους κυβερνητικών υπηρεσιών», με εξειδίκευση στα οικονομικά, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τις εκστρατείες, καθώς και στον «ψυχολογικό πόλεμο», που λειτουργεί από έξι γραφεία σε όλο τον κόσμο.

Στην αρχική του πρόταση προς τους «πελάτες» του, μάλιστα, ο Χανάν ισχυρίστηκε:

«Είμαστε πλέον εμπλεκόμενοι σε μία εκλογική δοκιμασία στην Αφρική. Εχουμε μια ομάδα στην Ελλάδα και μια ομάδα στα Εμιράτα. Προσέξτε τα στοιχεία. Ολοκληρώσαμε 33 εκστρατείες σε προεδρικό επίπεδο, 27 από τις οποίες ήταν επιτυχημένες». Αργότερα, είπε ότι συμμετείχε σε δύο «μεγάλα πρότζεκτ» στις ΗΠΑ, αν και τόνισε πως δεν εμπλέκεται άμεσα στην αμερικανική πολιτική.

Περισσότερα εδώ : https://www.dikaiologitika.gr