1.3.23

Η σύγκρουση του Καποδίστρια με τα κοινωνικά στρώματα. Στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κατερίνης την 6-3-2023

Η «σύγκρουση του Καποδίστρια με τα παραδοσιακά κοινωνικά στρώματα. Ο ρόλος των Μεγάλων Δυνάμεων» θα είναι το θέμα της επόμενης εκδήλωσης την Δευτέρα 6 Μαρτίου 2023 στις 19:00 με επίσημο ομιλητή και καλεσμένο της Σχολής Γονέων – Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κατερίνης τον Καθηγητή Νεότερης Ιστορίας – Νομικό & Πρόεδρο του Δ.Σ. της Ε.ΜΕ.Ν.Σ.Ι. (Εταιρείας Μελέτης Νεότερης & Σύγχρονης Ιστορίας «Ιωάννης Καποδίστριας) κ. Ανδρέα Κούκο.

Ο ομιλητής θα αναφερθεί στην εκλογή του Ιωάννη Καποδίστρια ως πρώτου Κυβερνήτη, η αναστολή του Συντάγματος, η πρώτη κυβέρνηση, η διοικητική οργάνωση του Κράτους, οι οικονομικές υποχρεώσεις των Μεγάλων Δυνάμεων που δεν τηρούνται, τι ζητούν οι πλοιοκτήτες της Ύδρας, οι πρόκριτοι και οι οπλαρχηγοί από τον Κυβερνήτη, η εθνική γη και η διανομή της καθώς και η εκλογή του πρώτου Βασιλέα της Ελλάδος, η τελική σύγκρουση με την Αντιπολίτευση το 1831, ο ρόλος του Αλέξανδρου Μαυροκορδάτου, η εφημερίδα Απόλλων, η καταστροφή του στόλου στον Πόρο από τον Ανδρέα Μιαούλη, η δολοφονία του Ιωάννη Καποδίστρια και οι συνέπειές της των οποίων το αντίκτυπο βιώνουμε μέχρι σήμερα.

Στην έναρξη της εκδήλωσης θα ακουστούν χορωδιακά τραγούδια από την Δημοτική Χορωδία Λιτοχώρου «Ιωάννης Σακελλαρίδης». Η εκδήλωση γίνεται σε συνδιοργάνωση με την Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση Πιερίας.