12.12.22

ΕΚΛΟΓΕΣ: απογραφή και απλή αναλογική. Πως επηρεάζεται η τετραεδρική στην Πιερία. Ποιό κόμμα χάνει έδρα από την απλή αναλογική και την κερδίζει το ΠΑΣΟΚ;.

Οι οκτώ εκλογικές περιφέρειες στην Κεντρική Μακεδονία εκλέγουν σήμερα 49 βουλευτές. Ο αριθμός αυτός ενδέχεται να παραμείνει ίδιος με τη διαφορά ότι στην Α’ Θεσσαλονίκης θα προστεθεί μία έδρα, αυξάνοντας τον αριθμό των βουλευτών σε 17, η οποία θα αφαιρεθεί από τις Σέρρες οι οποίες θα έχουν πλέον πέντε έδρες, αντί για έξι. 

Υπάρχει επίσης και μία, μάλλον μικρή, πιθανότητα να χάσει μία έδρα και το Κιλκίς και να εκλέξει δύο βουλευτές, αντί τριών που είναι σήμερα. 

Στην υπόλοιπη Βόρεια Ελλάδα οι περιφέρειες οι οποίες ενδέχεται να επηρεαστούν από την απογραφή είναι της Καστοριάς, η οποία από διεδρική θα γίνει μονοεδρική και της Κοζάνης όπου οι έδρες πιθανότατα θα μειωθούν από πέντε σε τέσσερις.

Αντιθέτως, οι τετραεδρικές περιφέρειες της Κεντρικής Μακεδονίας (Πιερία, Ημαθία, Πέλλα) δεν πρόκειται να επηρεαστούν από την απογραφή.

Θα υπάρξουν αλλαγές, όμως, στους κοινοβουλευτικούς συσχετισμούς λόγω της απλής αναλογικής. Με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής, στις τετραεδρικές το πρώτο κόμμα κέρδιζε τρεις έδρες.

Με την απλή αναλογική θεωρείται βέβαιο ότι το πρώτο κόμμα θα χάσει σίγουρα τη μία έδρα η οποία θα καταλήξει πιθανότατα στο τρίτο κόμμα.

Δηλαδή, με το σύστημα της απλής αναλογικής η ΝΔ θα έχανε από μία έδρα σε Πιερία, Ημαθία και Πέλλα τις οποίες θα κέρδιζε το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.

Στις Α’ εκλογική περιφέρεια Θεσσαλονίκης η απλή αναλογική θα επέφερε ενδεχομένως κάποιες μικροαλλαγές δεδομένου ότι όλα τα εντός Βουλής κόμματα εξασφάλισαν έδρα. Ειδικότερα, η ΝΔ που ήταν το πρώτο κόμμα και κέρδισε επτά στις 16 έδρες ίσως έχανε μία έδρα η οποία μπορεί να κατέληγε στο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ που στην περίπτωση αυτή θα εξέλεγε και δεύτερο βουλευτή. 
Αντιθέτως στη Β’ τα πράγματα θα παρέμεναν ως έχουν, με όλα τα κόμματα να εξασφαλίζουν έδρα, τη ΝΔ να παίρνει τις τρεις έδρες από την πρώτη κατανομή λόγω του πολύ υψηλού ποσοστού που είχε (43,02% όταν το εκλογικό μέτρο είναι 11,11) και ο ΣΥΡΙΖΑ τις δύο (25,14%). 

Τέλος, και στην τριεδρική Χαλκιδική η κατανομή των εδρών, μία σε κάθε ένα από τα τρία πρώτα κόμματα, θα παρέμενε ως έχει και με την απλή αναλογική.


*ΠΗΓΗ, 
Δημοσιεύθηκε στη  "ΜτΚ" στις 11.12.2022