28.11.22

Συκομαήδες...

Στο ορεινό Καταφύγι η ζάχαρη για παρασκευή μαρμελάδας και γλυκού κόστιζε και χρησιμοποιούνταν με φειδώ (θα έχετε ακούσει ή ζήσει ιστορίες όπου το γλυκό του κουταλιού κλειδωνόταν στο ντουλάπι...). 
Αντίθετα η αποξήρανση ήταν εύκολη και ο πλέον
ανέξοδος τρόπος για να διατηρηθεί το καλοκαιρινό φρούτο για όλο τον χειμώνα.
Ετσι οι σταφίδες και τα ξερά σύκα ήταν το αγαπημένο γλύκισμα μικρων και μεγαλων
Η διαδικασία είναι πολύ απλη όπως την έκανε η γιαγιά μου η Φροσυνη.
Μαζεύουμε τα ώριμα σύκα τα ανοίγουμε με ένα μαχαίρι και τα απλώνουμε στον ήλιο σκεπασμένα με τουλπανι για να τα προστατεύσουμε από τα έντομα !!


Τα αφηνουμε στον ήλιο περίπου 10 ημέρες γυρίζοντας τα. Αποθηκεύουμε σε τάπερ με μπόλικη Δάφνη και ένα κλαδάκι ρίγανη !!!

καλη επιτυχία!

ΠΗΓΗ : Καταφύγι στο instagram