9.11.22

Από την Κατερίνη στο Αουσβιτς, επέζησε και επέστρεψε στην Κατερίνη. Γνωρίζει κανείς περισσότερα στοιχεία;

Πρόσφατα γίναμε αποδέκτες ενός σπάνιου τεκμηρίου για την τοπική μας ιστορία. Πρόκειται για την κάρτα της κρατούμενης στα γερμανικά στρατόπεδα συγκέντρωσης Μαργαρίτας Αναστασιάδου η οποία
γεννήθηκε στον Πόντο το 1919, έζησε την προσφυγιά, ήρθε στην Κατερίνη και κατέληξε στα διαβόητα κολαστήρια Άουσβιτς, Ράβενσμπρουκ και Μπούχενβαλτ. 

αναφέρει η ομότιμη καθηγήτρια Κοιν. Ανθρωπολογίας Ρίκη Βάν Μπούσχοτεν που μας έστειλε το τεκμήριο, "...πριν πάει στο Άουσβιτς είχε περάσει πολλούς μήνες στην περιβόητη φυλακή στο Μπάνιτσα κοντά στο Βελιγράδι. Ήταν δε μοδίστρα, Ευαγγελική και κομμουνίστρια (φορούσε κόκκινο τρίγωνο)". 
Η κυρία Μαργαρίτα επέζησε των στρατοπέδων, επέστρεψε στην Κατερίνη και αποδήμησε πλήρης ημερών. 
Δημοσιεύουμε το τεκμήριο το οποίο αφορά ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα με το δικαίωμα που παρέχει η αποδημία του προσώπου αλλά και του γεγονότος ότι δεν αποτελεί προσβολή νεκρού.
 Δεδομένης της έλλειψης βιογραφικών στοιχείων που θα βοηθούσαν σημαντικά να σκιαγραφήσουμε το οικογενειακό, κοινωνικό, θρησκευτικό και ιδεολογικό πλαίσιο της κυρίας Αναστασιάδου (γίνεται μια προσπάθεια από μέλη της Ευαγγελικής κοινότητας) παρακαλούμε όποιον γνωρίζει κάτι σχετικό να το αναφέρει δημόσια ή να επικοινωνήσει στο τηλέφωνο 6975594140. 
Για όποιον επιθυμεί να κάνει χρήση του τεκμηρίου ή να αναζητήσει περισσότερες πληροφορίες η πηγή/link αναφοράς του είναι η ακόλουθη: https://collections.arolsen-archives.org/en/document/7513011





ΑΝΑΡΤΗΣΗ της σελίδας: Φίλοι Μουσείου Πόλης Κατερίνης