12.11.22

"Φίλοι Μουσείου Πόλης Κατερίνης", έγιναν ΑΜΚΕ

Η παρέα έγινε "Κίνηση", η "Κίνηση" έγινε "Φίλοι" και οι "Φίλοι" έγιναν ΑΜΚΕ. Δεν ήταν στις προθέσεις των "Φίλων" η απόκτηση νομικής μορφής αλλά αναγκάστηκαν από τις συνθήκες που απαιτούσαν την ύπαρξη τυπικά οργανωμένου συνόλου προκειμένου να προχωρήσει ένα βήμα παραπάνω η υπόθεση "Μουσείο Πόλης Κατερίνης". Διευκρινίζεται ότι δεν προτίθενται οι "Φίλοι" να ιδρύσουν μουσείο αλλά να προωθήσουν την πρόταση για την ίδρυση δημόσιου μουσείου πόλης με πρωτοβουλία της τοπικής αυτοδιοίκησης. Έτσι, πριν από λίγες ημέρες, κατατέθηκε στο Πρωτοδικείο το καταστατικό ίδρυσης ΑΜΚΕ (Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρεία) με την επωνυμία "Φίλοι Μουσείου Πόλης Κατερίνης". Επιλέχθηκε η οργανωτική μορφή της ΑΜΚΕ και όχι του "Συλλόγου" ως πιο ευέλικτη και συμβατή με την αντίληψη της ισότιμης συμμετοχής όλων των μελών στο έργο και την λήψη των αποφάσεων που χαρακτηρίζει τη λειτουργία των "Φίλων". Παραθέτουμε για ενημέρωση το κείμενο του 5ου άρθρου του καταστατικού που έχει τον τίτλο Σκοποί :
1.Οι επιδιωκόμενοι σκοποί της εταιρείας είναι αποκλειστικά πολιτιστικοί, κοινωνικοί, ερευνητικοί και εκπαιδευτικοί. Βασικός σκοπός είναι η προώθηση της πρότασης για την ίδρυση και λειτουργία Μουσείου Πόλης στην Κατερίνη με ενέργειες και δράσεις όπως οι παρακάτω:
Α. Η διοργάνωση δράσεων και προγραμμάτων εκπαιδευτικού και μη χαρακτήρα με σκοπό την ενημέρωση γύρω από θέματα που αφορούν τα Μουσεία Πόλης και τη μουσειολογία, τη συντήρηση μουσειακών αντικειμένων και έργων τέχνης, τις σπουδές ιστορίας, μνήμης και πολιτισμού, τις εικαστικές τέχνες, τη φωτογραφία, τον κινηματογράφο, τη μουσική, το θέατρο, την ποίηση και τη λογοτεχνία.
Β. Η προώθηση της έρευνας και της επιστημονικά τεκμηριωμένης μελέτης της τοπικής ιστορίας και της ιστορικής μνήμης (ατομικής και συλλογικής).
Γ. Η συλλογή και τεκμηρίωση αντικειμένων χρηστικών ή αισθητικής απόλαυσης που αποτελούν μάρτυρες της ιστορίας και του πολιτισμού της πόλης της Κατερίνης, εγγράφων, εντύπων (βιβλία, εφημερίδες, περιοδικά, μπροσούρες, αφίσες κ.ά.), φωτογραφιών, χαρτών, σχεδίων, έργων τέχνης, ψηφιακών ή αναλογικών αρχείων εικόνας και ήχου (κασέτες, δίσκοι, cd, dvd κ.ά.), προφορικών μαρτυριών, κ.ά. με σκοπό την παραχώρησή τους σε ένα μελλοντικό Μουσείο Πόλης στην Κατερίνη.