31.10.22

Συνάντηση εργασίας της π. Βουλευτή Πιερίας του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Μαρίας Μίχου, με στελέχη και τον Διοικητή του Νοσοκομείου Κατερίνης, Γεώργιο Χατζηγεωργίου

Τα θέματα υγείας και η εύρυθμη λειτουργία του Γενικού Νοσοκομείου Κατερίνης κυριάρχησαν στην συνάντηση εργασίας της πρώην Βουλευτή Πιερίας και μέλους της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Μαρίας Μίχου, με το Διοικητή του Ιδρύματος, Γεώργιο Χατζηγεωργίου και με τη Διευθύντρια Χειρουργικής, Ιατρό Δήμητρα Μανωλακάκη.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2022, με αφορμή τη θεσμοθέτηση της 25ης Οκτωβρίου ως Παγκόσμιας Ημέρας κατά του Καρκίνου Μαστού, μια ημέρα αφιερωμένη στον αγώνα ενάντια στη μάστιγα της εποχής, της ασθένειας που δεν είναι αθεράπευτη, ωστόσο η αντιμετώπισή της είναι άμεσα συνδεδεμένη με τον τακτικό προληπτικό έλεγχο.

Στο επίκεντρο της συζήτησης με τον κ. Χατζηγεωργίου, η κ. Μίχου επισήμανε την αναγκαιότητα παραγωγικής στελέχωσης του Νοσοκομείου, με έμφαση στο Ιατρείο Μαστού με ακτινολόγους στην ειδικότητα στη μαστογραφία και τον υπέρηχο, καθώς και ότι άλλο απαιτείται για την προσφορά των ιατρικών υπηρεσιών στους πολίτες της Πιερίας και όχι μόνο.

Την πρόταση της κ. Μανωλακάκη, μιας αξιόλογης επιστήμονος με σημαντική προσφορά στα θέματα χειρουργικής και μαστού, σχετικής για την προσθήκη ενός ογκολόγου και ψυχολόγου, πλέον της βασικής στελέχωσης , με τους οποίους θα αποκτήσει το νοσηλευτικό ίδρυμα της Κατερίνης ένα πρότυπο για την Κεντρική Μακεδονία ολοκληρωμένο κέντρο μαστού, συμφώνησε και επικρότησε η κ. Μίχου, δηλώνοντας την αμέριστη συμπαράστασή της στην πρωτοβουλία. Όπως άλλωστε γνωστό είναι το ενδιαφέρον της, από την κοινοβουλευτική της θητεία και έπειτα διαχρονικά.

Η κ. Μίχου ανέπτυξε και ανέλυσε στην συνέχεια τις παρεμβάσεις που προτείνει το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ στον τομέα της υγείας, τονίζοντας με έμφαση ότι οι ποιοτικές υπηρεσίας υγείας είναι πρωταρχικό και αναφαίρετο δικαίωμα όλων των πολιτών.

ΟΙ ΠΑΡΕΜΒΑΤΙΚΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ -ΚΙΝΑΛ

1η παρέμβαση: 
Ανάπτυξη του τομέα της Δημόσιας Υγείας, ως ολοκληρωμένη δημόσια υπηρεσία, με ισχυρές δομές σε κάθε Περιφέρεια της χώρας.
Αναβάθμιση του ΕΟΔΔΥ ώστε να σχεδιάζει και να αξιολογεί πολιτικές, να καταγράφει και να επιτηρεί τους δείκτες υγείας του πληθυσμού.

2η παρέμβαση: 
Ενιαίο σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας υπό δημόσια
εποπτεία. Για τον σκοπό αυτό προτείνουμε: Την δημιουργία τοπικών δικτύων ολοκληρωμένων υπηρεσιών σε όλη τη χώρα. Με αναβαθμισμένο ρόλο της Αυτοδιοίκησης στην λειτουργία τους.

Τα δίκτυα αναπτύσσουν νέου τύπου υπηρεσίες Οικογενειακής Ιατρικής, με την ευθύνη ενός οικογενειακού γιατρού, και την συμμετοχή επαγγελματιών υγείας.
Υπηρεσίες που φθάνουν σπίτι μας, εφόσον και όταν τις έχουμε ανάγκη.

3η παρέμβαση: 
Σύγχρονα και καθόλα λειτουργικά Δημόσια Νοσοκομεία.
Με αξιοκρατική επιλογή Διοικητών και με ολοκληρωμένους προϋπολογισμούς και

Αυτονομία στη λήψη λειτουργικών αποφάσεων.
Με ολοήμερη λειτουργία, ιδίως στον χειρουργικό τομέα και στις επεμβατικές
μονάδες κάθε ειδικότητας με τις ανάλογες αμοιβές βέβαια στο προσωπικό.

4η παρέμβαση: 
Δημιουργία Σύγχρονων και καινοτόμων μονάδων
περίθαλψης εκτός Νοσηλευτικών ιδρυμάτων. Κέντρα Χρόνιων Παθήσεων, Μονάδες

Ημερήσιας Νοσηλείας.

5η παρέμβαση: 
Αναβάθμιση του ανθρώπινου δυναμικού του ΕΣΥ.
Κάλυψη των πραγματικών κενών του ΕΣΥ με μόνιμο ιατρικό, νοσηλευτικό
παραϊατρικό προσωπικό, με διαφανείς διαδικασίες. Νέα σύγχρονα οργανογράμματα, ώστε να προκηρύσσονται άμεσα όλες οι θέσεις που εκκενώνονται.
Αναθεώρηση του συστήματος αμοιβών, και αύξηση τους, ώστε να αμείβεται σωστά η προσπάθεια των υγειονομικών αλλά και να προσελκύεται προσωπικό υψηλών προδιαγραφών και προσόντων.
Ένταξη των υγειονομικών του ΕΣΥ στην κατηγορία των βαρέων-ανθυγιεινών.
Παροχή κινήτρων για ειδικότητες στις οποίες υπάρχουν ελλείψεις
Ειδικά για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι νέοι γιατροί.
Ριζική αναμόρφωση και rotation στο σύστημα Ιατρικής Εκπαίδευσης και νέο
αντικειμενικό σύστημα εξετάσεων για την απόκτηση ειδικότητας.

6η Η Υγεία στα Νησιά.
Κάθε νησί θα έχει είτε επαρκώς στελεχωμένο Νοσοκομείο (για τα μεγάλα), είτε
μονάδα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας σε διασύνδεση με το πλησιέστερο
Νοσοκομείο και πλήρη στελέχωση (για τα μικρότερα)
Για τα πολύ μικρά νησιά ένα περιφερειακό ιατρείο με μόνιμο ιατρό.

7η παρέμβαση: Λειτουργία ανεξάρτητου μηχανισμού αξιολόγησης.

Για τον αναλυτικό και ορθότατο έλεγχο ποιότητας των υπηρεσιών υγείας.

8η παρέμβαση: 
Ψηφιακός μετασχηματισμός της υγείας. Θέλουμε να καλύψουμε το χάσμα ποιοτικής περίθαλψης μεταξύ κέντρου και περιφέρειας, αναπτύσσοντας υπηρεσίες τηλεϊατρικής, τηλεσυμβουλευτικής και τηλεπαρακολούθησης ασθενών.
Αλλά και να αντιμετωπίσουμε την ανάγκη συνεχούς υποστήριξης ηλικιωμένων,
αναπήρων, μοναχικών ατόμων με χρόνιες παθήσεις Να κάνουμε πράξη τον
ψηφιακό φάκελο υγείας, την ψηφιακή κάρτα, τα στοχευμένα προληπτικά
προγράμματα, τις καινοτόμες εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης.