23.10.22

3ο Κύπελλο Αθλητικής Ναυαγοσωστικής Ελλάδος 2022-Αποκλειστικές φωτογραφίες ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΟΥΤΡΟΥΜΑΝΟΣ

Μεγαλοπρεπής 8-εθνής διοργάνωση της ΕΑΝΕ με στήριξη 12 συμμάχων

Γλυφάδα 09.10.2022. Η Ένωση Αθλητικής Ναυαγοσωστικής Ελλάδος (ΕΑΝΕ) διοργάνωσε με μεγαλοπρέπεια το Κύπελλο Αθλητικής Ναυαγοσωστικής Ελλάδος (ΚΑΝΕ), με 8-εθνή συμμετοχή και την στήριξη 12 οργανισμών, τιμώντας τα 100 χρόνια από τους πνιγμούς στην Καταστροφή της Σμύρνης και τα 30 χρόνια από τον θρίαμβο της Βούλας Πατουλίδου.

Οι αγώνες πραγματοποιήθηκαν στο Κολυμβητήριο του ΑΝΟΓ. Περιείχαν χαιρετισμούς, παρέλαση, όρκο αθλητών και την διεξαγωγή ατομικών και ομαδικών αγωνισμάτων κολύμβησης, διάσωσης και πρώτης βοήθειας. Συμμετείχαν άτομα όλων των ηλικιών. Απονεμήθηκαν μετάλλια συμμετοχής, νίκης και έπαθλα. Η διοργάνωση φιλοξένησε 13 ομάδες, προσκεκλημένους και περίπου 150 αθλητές 8 χωρών (Ελλάδα, Κύπρος, Αγγλία, Ισπανία, Σομαλία, Αυστραλία, Ιταλία, Ρουμανία). Οι αγώνες αφιερώθηκαν στην 100η επέτειο από τον ομαδικό πνιγμό Ελλήνων και στην διάσωση 350.000 χάρη στον «Σίντλερ της Σμύρνης», Αμερικανό Έζα Τζένινγκς.

ΑΠΟΝΟΜΕΣ

Το GLSA Certificate of Honor απονεμήθηκε στους Σπύρο Σαλαμαστράκη (τ. Μέλος ΚΔΣ ΕΕΣ) και Asha Omar Gisdiir (Πρόεδρος Somali Professional Ocean Lifeguard Association). Ως Επίτιμα Μέλη κατατάχθηκαν οι Prof. Arturo Abraldes (Paragon Aquatic Safety Award 2022, International Swimming Hall of Fame) και Αυστραλέζα Julie-ann James (Ιδρύτρια Aqua Babies Global). Το GLSA Lifetime Achievements Award 2022 απονεμήθηκε στην εμβληματική Ολυμπιονίκη Βούλα Πατουλίδου και το GLSA Organization of the Year Award 2020 στον Ben Barker (τ. Πρόεδρος British Universities Lifesaving Clubs’ Association).

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΙ - ΔΗΛΩΣΕΙΣ

Την εκδήλωση χαιρέτισαν δια ζώσης ή επιστολικά σημαντικές προσωπικότητες. Η Πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Ολυμπιονικών και Olympian Πάλης Βούλα Ζυγούρη, δήλωσε: «Μέσα σε 31 μήνες η ΕΑΝΕ έχει καταφέρει το απόλυτο 10. Κάθε χρόνο η διοργάνωση είναι όλο και καλύτερη.»

Ο Αρχηγός Λ.Σ.–Ελλ.Ακτ. Αντιναύαρχος Γεώργιος Αλεξανδράκης, εκπροσωπούμενος από τον Σπυρίδωνα Τάτη, είπε: «Ευχόμαστε καλή επιτυχία στο ΚΑΝΕ 2022!» Ο Κωνσταντίνος Φλέγκας, Μέλος Δ.Σ. Ένωσης Συμμετασχόντων σε Ολυμπιακούς Αγώνες και Olympian Υδατοσφαίρισης, είπε: «Είμαστε υποστηρικτές της ΕΑΝΕ από την ημέρα της ιδρύσεώς της και χαρούμενοι που βρισκόμαστε εδώ.»

Ο Πρόεδρος του International Life Saving Federation of Europe (ILSE), Dr. Detlev Mohr, δήλωσε: «Είμαστε ευγνώμονες στην ΕΑΝΕ. Η διοργάνωση είναι κάτι παραπάνω από ευκαιρία κατάκτησης μεταλλίων.»

Ο Επίτιμος Πρόεδρος ILSE Dr. Klaus Wilkens, είπε: «Οι ιδρυτές της ΕΑΝΕ έκαναν τεράστιες προσπάθειες για να γεννήσουν και εξαπλώσουν το άθλημα. Με χαρά διαπιστώνω την φετινή διευρυμένη διεθνή συμμετοχή, που φανερώνει την αφοσίωση τους.»

Ο Γ. Γραμματέας ILS, Dr. Harald Vervaecke, είπε: «Είμαστε μάρτυρες του έργου της ΕΑΝΕ που έχει την πλήρη στήριξή μας. Την επαινούμε για την διοργάνωση του κυπέλλου.»

Ο Επίτιμος Πρόεδρος ΕΑΝΕ, «πατέρας» της επαγγελματικής ναυαγοσωστικής στην Ελλάδα και της Σχολής Αυτοδυτών-Ναυαγοσωστών του ΕΕΣ, Λουκάς Μπισταράκης, δήλωσε: «Ζούμε ιστορικές στιγμές. Είμαι δικαιωμένος και συγκινημένος με την προκοπή του διαδόχου μου Στάθη!»

Η Βούλα Πατουλίδου, δήλωσε: «Πριν 30 χρόνια βοήθησα ένα παιδί που είχε αδικηθεί, να μπει στο πανεπιστήμιο. Είμαι χαρούμενη που ο Στάθης Αβραμίδης έχει ανθίσει και μας ξεσηκώνει με το έργο του για να μειώσουμε τους πνιγμούς!»

Ο Πρόεδρος της ΕΑΝΕ και «πατέρας» της αθλητικής ναυαγοσωστικής στην Ελλάδα, Δρ. Στάθης Αβραμίδης είπε: «Οι αγώνες αποδεικνύουν ότι η αθλητική ναυαγοσωστική ζει. Είμαστε στην σωστή πλευρά της ιστορίας επειδή δεν είμαστε θιασώτες αλλά οι δημιουργοί της!»


ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ
Ο απολογισμός ήταν εντυπωσιακός. Οι συμμετέχοντες αθλητές και θεατές έσπασαν κάθε ρεκόρ. Περίπου 250 άτομα παραβρέθηκαν ή αγωνίστηκαν. Συμμετείχαν εθελοντικά και αγωνιστικά φοιτητές ΤΕΦΑΑ Αθηνών και Τρικάλων. Συγκινητικές στιγμές εκτυλίχθηκαν στους αγώνες. Όλοι συμμετείχαν με χαρά και απόκτησαν γνώσεις. Χαμένος ήταν μόνο όποιος δεν συμμετείχε!
Η κατανομή μεταλλίων άφησε «γεύση επιτυχίας» σε ομάδες και ανεξάρτητους αθλητές. Στις μικρές ηλικίες διακρίθηκαν οι αθλητές του ΚΟΠΙ, Ατλάντων Θεσσαλονίκης και του ΑΝΟΓ. Στους νέους-νεάνιδες κυριάρχησε ο Πρωτέας Καλύμνου επιδεικνύοντας την σοβαρή υποδομή του. Αξιοσημείωτη παρουσία στους βετεράνους είχαν οι ομάδες ΕΟΔΑ, Water Salvation, Ακαδημία Νερού Τρικάλων «Δελφίς», ΝΑΒΕ, Ναυαγοσωστική Σχολή Μακεδονίας, Νηρέας Πατρών. Στην ηλικιακή ομάδα 18-29 ετών, διακρίθηκαν οι Ακαδημίες Athletes Kids και GEP Lifeguard. Διακρίσεις είχαν και οι ανεξάρτητοι αγωνιζόμενοι από Σομαλία, Ιταλία και Ισπανία. Τα Κύπελλα «Καθηγητής Δημήτρης Χατζηχαριστός» απονεμήθηκαν στον Ποσειδώνα Ιλισίων και «Λουκάς Μπισταράκης» στο Athletes Kids Academy. Στους αγώνες τιμήθηκαν οι ‘Έλληνες που συμμετείχαν στο Παγκόσμιο Κύπελλο Διάσωσης και Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Βετεράνων Ναυαγοσωστικής. Μιχάλης Γλυνάτσης, Βασίλης – Ισίδωρος Γλυνάτσης, Μάμας Ζωγραφάκης, Γιάννης Κενενούνης, Χριστίνα Εργά, Εφραίμ Χαλκιάς, Γιάννης Δημακόπουλος, Παντελής Αβραμίδης.

Η ΕΑΝΕ

Η ΕΑΝΕ είναι πιστοποιημένος φορέας αθλητικής αναψυχής της Γενικής Γραμματέας Αθλητισμού. Ιδρύθηκε στην μνήμη 3 συγγενών που έχασαν τη ζωή τους στη θάλασσα για να προστατέψει τη δημόσια υγεία από πνιγμό. Διαθέτει μέλη σε 32 χώρες και αποτελεί το «σπίτι» του αθλήματος που σώζει ζωές. Είναι ο μοναδικός οργανισμός που διαθέτει ιδιότητα μέλους/συμμάχου στους 5 μεγαλύτερους διεθνείς οργανισμούς κολύμβησης και διάσωσης του κόσμου (International Life Saving Federation, International Life Saving Federation of Europe, Mediterranean Lifesaving Confederation, International Federation of Swimming Teachers’ Association, Princess Charlene of Monaco Foundation).

Σύμμαχοι της ΕΑΝΕ είναι: Princess Charlene of Monaco Foundation, International Swimming Hall of Fame, International Federation of Swimming Teachers’ Association, International Life Saving Federation, International Life Saving Federation of Europe, Mediterranean Lifesaving Confederation, Ένωση Συμμετασχόντων σε Ολυμπιακούς Αγώνες, Σύλλογος Ελλήνων Ολυμπιονικών, Σύνδεσμος Ελλήνων Βατραχανθρώπων, British Universities' Lifesaving Club Association, Σύνδεσμος Ελλήνων Προπονητών Υδατοσφαίρισης, Κολυμβητική Ομοσπονδία Ελλάδος.

Χορηγοί του ΚΑΝΕ 2022 είναι: ΕΟΔΑ, Help Rescue, ΑΝΟΓ, Leroy Merlin, Unity, Safe Water Sports, Rescue Training International, Hellas Channel Πανελλήνιο Δίκτυο Ενημέρωσης, Mevaco, Άθλος, Εταιρεία Ορχηστρικής Τέχνης "Βάκχαι" και Αβέρκιος Καραλής. Εικόνες: ΕΑΝΕ.

ΚΟΥΤΡΟΥΜΑΝΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ