22.9.22

ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΚΙΑΘΑΣ. Σημαιοφόρος στον αγώνα για την ανάδειξη της ελληνικής ποίησης. ΦΩΤΟ

Επιμέλεια:
Θεοχάρης Μπικηρόπουλος
Συγγραφέας-Blogger
Δύο ανθρώπους, δύο προσωπικότητες γνώρισα ως τα σήμερα να συνδέουν τη ζωή τους με τον ελληνικό πολιτισμό δίνοντας τον αγώνα τον καλό ο καθένας με το δικό του τρόπο. Τον αείμνηστο Κωστή Μοσκώφ, το "ιδρυτή της πολιτιστικής διπλωματίας" με το σπουδαίο έργο του σε 23 χώρες της καθ΄ημάς ανατολής και τον Αντώνη Σκιαθά, που πασχίζει με πάθος να κάνει τα αυτονόητα: να μας αφυπνίσει όλους να συνειδητοποιήσουμε τη σπουδαιότητα του ελληνικού πολιτισμού, αλλά και την ανάδειξή του. Γιατί (και συμφωνώ) με τον Αντρέ Μαλρώ, "Ο πολιτισμός δεν κληρονομείται, κατακτάται".

Η ποίηση είναι τρόπος ζωής, είναι κώδικας ζωής, μέσο έκφρασης και επικοινωνίας για τον μεγάλο Έλληνα ποιητή Αντώνη Δ. Σκιαθά. 
"Ο τρόπος ζωής" δεν είναι σχήμα λόγου, αλλά η πραγματικότητα η οποία αντικατοπτρίζεται στο σπουδαίο έργο του και στην ακατάπαυστη προσπάθεια να ανεβάσει λίγο ψηλότερα την ποίηση στην νεοελληνική πραγματικότητα αλλά και να την αναδείξει εκτός συνόρων εκεί που της πρέπει. Έχει αφιερώσει τη ζωή του σε αυτόν το σκοπό, ακάματος και παθιασμένος εργάτης, κρατάει ψηλά τη σημαία της ελληνικής ποίησης και δείχνει σε όλους το δρόμο. Τίποτα δεν είναι εύκολο. Τίποτα δεν είναι εύκολο στη χώρα μας, όπου αρκούμαστε να επικαλούμαστε τον πολιτισμό, χωρίς να γνωρίζουμε τον πολιτισμό μας, περισσότερο δε, χωρίς να ενδιαφερόμαστε για τον πολιτισμό μας. 
Την πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκε το 5ο Διεθνές Φεστιβάλ Ποίησης Πάτρας το οποίο σημείωσε τεράστια επιτυχία από κάθε άποψη. 
Οργανωτικά, λειτουργικά, θεματικά, όσον αφορά τις συμμετοχές Ελλήνων και Ξένων ποιητών, (65 τον αριθμό, από 13 χώρες) αλλά κι εκ του αποτελέσματος. Κατά κοινή ομολογία, όλοι έζησαν την απόλυτη χαρά και ικανοποίηση από τη συμμετοχή τους. 
Αναγνώρισαν και παραδέχτηκαν την άρτια οργάνωση και το πολύ υψηλό επίπεδο του Φεστιβάλ, όπως αυτό κι αν μεταφράζεται. Ο "θόρυβος" άλλωστε που δημιουργήθηκε μετά το πέρας των εκδηλώσεων, καθώς και οι 200 και πλέον ανταποκρίσεις και αφιερώματα στην Ελλάδα και τον κόσμο επιβεβαιώνουν του λόγου το αληθές.
Ψυχή του Φεστιβάλ, ο Αντώνης Σκιαθάς. Κανείς δεν αμφιβάλει για το έργο του, κανείς δε μπορεί να τον αποκαθηλώσει από το "θρόνο" που τον τοποθέτησε ο λογοτεχνικός κόσμος.
Γιατί ο Αντώνης Σκιαθάς τράβηξε μπροστά και όσοι κατάλαβαν τη σημασία αυτής της προσπάθειας, έγιναν συνοδοιπόροι. Συνταξιδιώτες σε αυτό τον δρόμο...Ακολουθούμε γιατί μόνο ένας ζωντανός πολιτισμός δημιουργεί.

Ίδρυσε το «Γραφείον Ποιήσεως» για να δημιουργήσει το αντίστοιχο σημείο αναφοράς για την καταγραφή της σύγχρονης ελληνικής ποίησης. Συνεχίζει με μια μοναδική πορεία στα ελληνικά Γράμματα, συνομιλώντας άμεσα με τους Έλληνες ποιητές και τις Ελληνίδες ποιήτριες, δημιουργώντας θεσμούς που επικοινωνούν, τόσο με την Ελλάδα, όσο και με το εξωτερικό, όπως: α) τα ετήσια Διεθνή Βραβεία «Ζαν Μορεάς» («Jean Moréas») για την ποιητική τέχνη, β) το Διεθνές Φεστιβάλ Ποίησης Πάτρας (Patras World Poetry Festival), που σε ετήσια βάση φιλοξενεί για μια εβδομάδα στην Πάτρα 50 ποιητές από τουλάχιστον 10 χώρες. 
γ) εκδόσεις με αρχειακό υλικό που αφορούν στο έργο των σύγχρονων ποιητών και ποιητριών, όπως είναι τα «Ποιητικά Πορτρέτα», και θεματικές ανθολογίες τόσο στα ελληνικά όσο και σε άλλες γλώσσες, κ.λπ. 

Ο Αντώνης Σκιαθάς γεννήθηκε στην Αθήνα το 1960 και σήμερα ζει στην Πάτρα. Είναι ποιητής, ανθολόγος και κριτικός λογοτεχνίας.
Έχουν εκδοθεί οι ποιητικές του συλλογές: "Παραμεθόριο νεκροταφείο" (1983), "Ο ίππος των κυμάτων" (1990), "Παραμεθόριο νεκροταφείο. Ο ίππος των κυμάτων" (1992), "Θερινό ανεμούριο" (1993), "Φαντασιώσεις ενός οδοιπόρου" (1996), "Χαίρε αιώνα" (2002), "Ποιήματα-Περίληψη" (1983-2006) (2006), "Έρωτος επέτειος εαρινή" (2008), "Φιλόξενος πόλις" (2010), "Ευγενία" (2016) και "Ο μόνος πιστός ένοικος" (τρίγλωσση συλλεκτική έκδοση, 2018).
Ποιήματά του έχουν μεταφραστεί σε 11 γλώσσες ενώ έχουν συμπεριληφθεί σε ανθολογίες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Άρθρα και δοκίμιά του για την ποίηση, την ιστορία και την εκπαίδευση έχουν δημοσιευτεί σε εφημερίδες και περιοδικά. Είναι μέλος της Εταιρείας Συγγραφέων και του Κύκλου Ποιητών.

Συνδιηύθυνε το λογοτεχνικό περιοδικό "Ελίτροχος" στη δεκαετία του ’90. 

Στη συνέχεια δημιούργησε και διαχειρίζεται το "Γραφείον Ποιήσεως", το Βραβείο Ποίησης "Zαν Mορεάς" και το Διεθνές Φεστιβάλ Ποίησης Πάτρας και το Διεθνές Φεστιβάλ Ποίησης Κύπρου, ενώ ετοιάζει ακόμη μια δράση, το ΠΡΟΣΚΉΝΙΟ για το οποίο σύντομα θα έχουμε νεώτερα.

Μεταφράσεις
Ποιήματα του έχουν μεταφραστεί:
στα Γαλλικά από την Salima Ait Mohamcd, “Poesie Grecque Contemporaine – Des iles et des muses”
στα Αγγλικά από τον Philip Ramb, σε Ανθολογία με τίτλο “GreeK Writers Today”
στα Γερμανικά από τους Hans και Νίκη Eideneier, σε Ανθολογία για τους Ολυμπιακούς Αγώνες Αθήνα 2004, με τίτλο «ΛΟΓΟΣ ΚΑΙ ΘΕΑΜΑΤΑ – Αθλητισμός και λογοτεχνία στην Ελλάδα σήμερα» - “WortundSpiele – Sportund Literaturim Griechenlandder Neuzeit”.

Ποιήματά του ακόμα, έχουν μεταφραστεί στα: αλβανικά, ρώσικα, βουλγάρικα, σέρβικα, ισπανικά, ιταλικά, σουηδικά, ολλανδικά, δανέζικα.

Πολιτιστικές Δράσεις
α. ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ
Πρόεδρος του Δ.Σ. της Εταιρείας Πολιτισμού «Ελί-τροχος», 1993 -
Μέλος του Δ.Σ. της Δημοτικής Επιχείρησης Πολιτιστικής Ανάπτυξης Πατρών (ΔΕΠΑΠ), 1998 - 2006
Μέλος του Δ.Σ. του Φορέα της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης, Πάτρα 2006
Μέλος της Μόνιμης Επιτροπής Θεμάτων Πολιτισμού Τ.Ε.Ε. Δυτικής Ελλάδος
Πρόεδρος του Δ.Σ. του Αθλητικού Σωματείου των Εκπαιδευτηρίων Ορμή (ΑΣΕ ΟΡΜΗ), 2002 – 2010
Πρόεδρος Πολιτιστικού Οργανισμού Δημοτικής Βιβλιοθήκης Πατρών, 2011-2012 β.

 ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ
Μέλος της Εταιρείας Συγγραφέων
Εκδότης του Λογοτεχνικού Περιοδικού
 «Ελί-τροχος», 1992-1997
Συνεργάτης του Φεστιβάλ Σύμης, 1994-1998
Σύμβουλος για τα Λογοτεχνικά Περιοδικά στο Ελληνικό Κέντρο Βιβλίου (Ε.ΚΕ.ΒΙ), 1995-1999
Μέλος του δικτύου πολιτιστικών πρωτευουσών της Ευρώπης 1998-2006
Μέλος του Κύκλου Ποιητών

γ. ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΕ ΚΡΙΤΙΚΕΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ
Μέλος της πενταμελούς κριτικής επιτροπής του Πανελλήνιου Διαγωνισμού Διηγήματος «Αντώνης Σαμαράκης»
Μέλος της κριτικής επιτροπής ποίησης του αρχείου Ιστορίας & Τέχνης Κοζάνης (Καισάρεια)