21.8.22

51o ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΟΛΥΜΠΟΥ. Η ...Λιθουανική εκδοχή της «Αντιγόνης» του Σοφοκλή στο αρχαίο θέατρο Δίου - 30 ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Η «Αντιγόνη» του  Λιθουανού σκηνοθέτη Cezaris Graužinis, είχε σειρά στο πλούσιο πρόγραμμα του 51ου Φεστιβάλ Ολύμπου στο Αρχαίο... Θέατρο Δίου Σάββατο, στις 20 Αυγούστου 2022. Μια σύγχρονη και επίκαιρη μεταφορά της αντιπολεμικής τραγωδίας  του Σοφοκλή, με μια ανατρεπτική πρόταση που κράτησε το κοινό στη σιωπή και τον προβληματισμό, με ανάμεικτες εντυπώσεις, δεκτικές ή απορριπτικές, αλλά με την εξαιρετική -για μια ακόμη φορά-, μετάφραση του Γιώργου Μπλάνα, να δίνει το αρχαίο  κείμενο με καθαρή σύγχρονη γλώσσα και να κρατά το ενδιαφέρον του μύθου ως το τέλος.
Οι σκηνοθετικές καινοτομίες είναι συνηθισμένες στο ελληνικό κοινό, όσον αφορά τις αρχαίες τραγωδίες. Άλλοτε αντιμετωπίζονται με χειροκρότημα άλλοτε πάλι με σκεπτικισμό. Η στάση του καθενός,  ανάλογη με τις προσλαμβάνουσες που έχει και την "δεκτικότητα" στο καινούριο. 
Σημασία έχει ότι είχαμε την ευκαιρία να θυμηθούμε την Αντιγόνη, να δούμε θέατρο, μέσα στο αρχαίο θέατρο με Αντιγόνη την Έλλη Τρίγγου. Κρέοντα τον Βασίλη Μπισμπίκη και τον Ιεροκλή Μιχαηλίδη ως Κορυφαίο του Χορού.

Η ιστορία

Tην επόμενη του Εμφυλίου στη Θήβα, οι χθεσινοί προστάτες της πόλης γιορτάζουν τη νίκη τους, προσπαθώντας να σβήσουν από τη μνήμη τους τις μέρες της ανασφάλειας και της δυστυχίας. Ο νέος ηγεμόνας, ο Κρέοντας, συμμετέχει στη γιορτή με στόχο να εδραιώσει την εξουσία του, εκφοβίζοντας τους συμπολίτες του με απειλές. ''Γιορτάζει'' και η νεαρή Αντιγόνη· μια γιορτή ανυπακοής, που την φωτίζει ο ενθουσιασμός της αντίστασης στον πολιτικό πραγματισμό της τυραννίας.

  
  


































ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

Μετάφραση Γιώργος Μπλάνας

Σκηνοθεσία Cezaris Graužinis

Σκηνογραφία – Ενδυματολογία Kenny McLellan

Μουσική σύνθεση Δημήτρης Θεοχάρης

Χορογραφία Edgen Lame

Φωτισμοί Αλέκος Γιάνναρος



Πρωταγωνιστούν

Έλλη Τρίγγου (Αντιγόνη)

Βασίλης Μπισμπίκης (Κρέων)

Ιεροκλής Μιχαηλίδης (Κορυφαίος του Χορού)

Γιώργος Παπαγεωργίου (Άγγελος)

Δανάη Μιχαλάκη (Ισμήνη)

Χρήστος Σαπουντζής (Τειρεσίας)