12.8.22

Από τη "Σμύρνη, στην Αθήνα, στο Παρίσι" και την αρχαία Πύδνα. Μάγεψε το κοινό η συναυλία της Χαράς Καλατζίδου- [40 ΦΩΤΟ]

 Πλήθος κόσμου παρακολούθησε και απόλαυσε τη συναυλία "Σμύρνη -Αθήνα-Παρίσι" που παρουσιάστηκε στο Παρίσι το 2014, στην ελληνική πρεμιέρα στην Αρχαία Πύδνα (Μακρύγιαλος Πιερίας) από τη Σοπράνο, ηθοποιό, εικαστικό και

ποιήτρια Χαρά Καλατζίδου και την αντιδήμαρχο Παπάγου Χολαργού, μουσικό, Μιμή Ρουφογάλη στο πιάνο. (Πέμπτη 11 Αυγούστου 2022). 
Ο αντιδήμαρχος Πασχάλης Πουρτσίδης, από νωρίς φρόντισε την οργάνωση της συναυλίας για λογαριασμό του δήμου Πύδνας Κολινδρού , ενώ ο δήμαρχος κ Μανώλας στο χαιρετισμό του, μίλησε με κολακευτικά λόγια για την Χαρά Καλατζίδου που κατάγεται από τον Μακρύγιαλο και με τη σπουδαία καριέρα της καθιστά περήφανη την Πιερία και την Ελλάδα.

Στο μαγευτικό τοπίο δίπλα από τα ερείπια της μακραίωνης ιστορίας μας, που υπενθυμίζουν τις ρίζες μας, η Χαρά Καλατζίδου, στη γενέτειρα γη,  ταξίδεψε το κοινό από τη Σμύρνη στην Αθήνα και το Παρίσι, δένοντας το ανατολίτικο με το δυτικό στοιχείο, με τους αμανέδες της Σμύρνης του 1918 πριν την καταστροφή, στην Ελλάδα του μεσοπόλεμου και αμέσως μετά πιο μακριά, στο Παρίσι, με έναν κοινό παρανομαστή: τη σύνδεση της κουλτούρας ανάμεσα στις πόλεις αυτές, με τη μουσική. Η Σμύρνη, 100 χρόνια πριν την καταστροφή της, ήταν το "Παρίσι" της Ανατολής: πλούσια, ελεύθερη, μυρωδάτη, αιθέρια, με ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό που απουσιάζει στις μέρες μας: την αισθητική, αυτή ακριβώς που αναδείχθηκε επίσης στη συναυλία στην αρχαία Πύδνα, στον Μακρύγιαλο Πιερίας, αποσπώντας το θερμό χειροκρότημα του κοινού. 

Ενός κοινού που έδειξε και απέδειξε ότι ήξερε για πιο λόγο ήταν εκεί, για πιο λόγο έπρεπε να είναι εκεί, στην αντανάκλαση της σελήνης στη ράχη της θάλασσας, της σελήνης που παρακολουθούσε θαρρείς κρυφά, σιωπηλά για να μη χάσει νότα και στίχο πίσω από τα σύννεφα. Ενός  ευγενικού κοινού, που τίμησε την ιστορία και αναμόχλευσε τη μνήμη, στο μουσικό ταξίδι της όμορφης βραδιάς.

 































...και φωτογραφίες με τον φακό του Κυριάκου