2.8.22

Όλυμπος! 109 χρόνια πριν...2 Αυγούστου 1913 /ΦΩΤΟ

Σ Υ Λ Λ Ο Γ Ο Σ Λ Ι Τ Ο Χ Ω Ρ Ι Τ Ω Ν
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Όλυμπος! 109 χρόνια πριν....
Ο Χρήστος Κάκαλος (Λιτόχωρο, 1879 ή 13 Ιουλίου 1882 - 12 Απριλίου 1976) ήταν Έλληνας κυνηγός από το Λιτόχωρο, ο οποίος θεωρείται ο πρώτος ορειβάτης που ανέβηκε στον Όλυμπο στις 2 Αυγούστου 1913 οδηγώντας τον περίφημο φωτογράφο Φρεντερίκ Μπουασονά και τον συνοδό του, Ντανιέλ Μποντ Μποβί. Είναι ο πρώτος που ανέβηκε στον Μύτικα στην κορυφή του Ολύμπου. Φημολογείται ότι ανέβηκε στο Στεφάνι από τα Καζάνια και ότι κοιμήθηκε σε μία «σπηλιά» κάτω από το Στεφάνι, δηλαδή σχεδόν στον αέρα, δεμένος μόνο με σχοινιά.
...Μικρές ιστορίες από την πρώτη
ανάβαση στον Όλυμπο.
Στη μνήμη του Χρήστου Κάκαλου!
Αναδημοσίευση από το φύλο της 23ης Μαρτίου 1974 της εφημερίδας ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ.
... "Όλοι όσοι έχουν πάρε δώσε με τον Όλυμπο ξέρουν ποιός είναι ο Χρήστος Κάκαλος. Είναι ο πρώτος Έλληνας ορειβάτης που πάτησε το πόδι του στην κορυφή του Ολύμπου το 1913 μαζί με δύο Ελβετούς. Βέβαια, τότε δεν ήταν ακριβώς ορειβάτης. Ήταν ένας νεαρός κυνηγός, που του άρεσε από παιδάκι να σκαρφαλώνει στον Όλυμπο μόνο για να νιώθει την αλμυρή γεύση της κορυφής.
Έτσι, το 1913 έφτασαν στο χωριό του οι δύο Ελβετοί ορειβάτες με την τολμηρή φιλοδοξία να ανέβουν στην κορυφή. Ο Κάκαλος ήπιε μια γουλια κόκκινο κρασί και είπε:"θα έρθω κι εγώ..."
Και πήγε! Δεν ήθελε να αφήσει στους ξένους το copyright της κορυφής. Έφτασε πρώτος επάνω και όταν πάτησε το πόδι του στην κορυφή, απήγγειλε και ένα ποίημα, το είχε σκαρώσει την ώρα της αναρρίχησης. Ήταν τόσο σίγουρος ότι θα έφτανε στην κορυφή, ώστε την ώρα που κρεμόταν με τα σχοινιά πάνω από το χάος, ο Κάκαλος έφτιαχνε ρίμες:
"Μην δακρύζεις Μύτικα
και μην αναστεναζεις
σε πάτησε ο Κάκαλος
το πρώτο παλληκάρι...
Από την εφημερίδα του Λιτοχώρου"Δημότης".

  








Γράφει ο Ελβετός Baud-Bovy για την στιγμή της αναρρίχησης προς την κορφή:

"Σκαρφαλώνει σαν μια γάτα. Τα πόδια του γυμνά και τραχιά, που ωστόσο ματώνουν στην πορεία, φαίνονται να κολλούν πάνω στα βράχια. Το σώμα του μαζεύεται και τεντώνεται, ακολουθεί το ανεβοκατέβασμα της κορυφογραμμής, μιας γραμμής που γίνεται όλο και περισσότερο κατακόρυφη.
Τι ωραίος αναρριχητής αυτός ο λεβέντης! Τον ακολουθώ με προσοχή μα συχνά τον χάνω απ'τα μάτια μου μέσα στην πυκνή ομίχλη. Αλλά τα σημάδια από το αίμα, που αφήνουν τα σχισμένα του πόδια πάνω στα βράχια με καθοδηγούν...
Τον ακούμε να μας καλεί.
- Εμπρός! Εμπρός! Κορυφή!
Αγκαλιαζόμαστε, φτιάχνουμε ένα μικρό σωρό από πέτρες.
Θα προστατέψει το μπουκάλι που περιέχει την κάρτα όπου έγραψα την ημερομηνία:
2 Αυγούστου 1913, στις 9 το πρωί...
Από το βιβλίο του Γιάννη Κυρίτση "Ο Όλυμπος του Boissonnas" καθώς και οι φωτογραφίες.

Για το Δ.Σ.
Ο Πρόεδρος, Θεόδωρος Κάκκαλος
Η Γεν. Γραμματέας, Ελένη Καναβούρα