12.7.22

Όλυμπος, η θέση Κόκκαλα , μια μικρή ιστορία για το τραγικό συμβάν που έδωσε το όνομα στην τοποθεσία…ΦΩΤΟ

Η θέση Κόκκαλα, βρίσκεται πάνω στο μονοπάτι που ενώνει το καταφύγιο της Πετρόστρουγκας με το Μαστορούλι και κατ επέκταση με την Αγία Κόρη,  και την Κρανιά, μετά από μια ώρα περπατήματος , σε υψόμετρο 1780μ. και στα γεωγραφικά όρια της Καρίτσας και του Δίου.
Ανέκαθεν η περιοχή υπήρξε βοσκότοπος, μέχρι και την δεκαετία του 90, των Σαρακατσαναίων της Μαλαθριάς, του Άγιου Σπυρίδωνα και των Βλάχων της Καρίτσας.
Συχνά, πίσω από ένα τοπωνύμιο κρύβεται και μια μικρή ιστορία, στη περίπτωση μας, η πτώση ενός κεραυνού και η θανάτωση ενός κοπαδιού, οδήγησε στο τοπωνύμιο ‘’ Κόκκαλα΄’.
Συγκεκριμένα, ήταν, λίγο μετά την δεκαετία του 20, στη περιοχή βρισκόταν ο Σαρακατσάνος Νασιάκος ( Αθανάσιος ) Ζαρογιάννης από τα Καλύβια ( σημερινός Άγιος Σπυρίδωνας ) με περισσότερα από 500 πρόβατα.
Η πτώση κεραυνών ήταν συχνό φαινόμενο στην περιοχή, κάτι ανάλογο συνέβη και τότε , με αποτέλεσμα, να σκοτωθούν περισσότερα από 250 πρόβατα.
Λίγες ημέρες αργότερα, η περιοχή ήταν διάσπαρτη από τα κόκκαλα των νεκρών ζώων, έτσι με αφορμή το παραπάνω συμβάν ονομάστηκε Κόκκαλα…
ΟΙ βοσκοί συνήθιζαν να χαράζουν πάνω στα ρόμπολα και τα πεύκα ένα τεράστιο σταυρό, πιστεύοντας πως έτσι θα αποφύγουν την πτώση κεραυνών.

Πηγές : Κατσιούλας Αθανάσιος , Ζαρογιάννης Αθανάσιος ( Σκυλονάσιος ), Καλαϊτζής Κωνσταντίνος , Τζιάφας Νικόλαος.

Κείμενο: Γιώργος Σπανός

Απόσπασμα από το βιβλίο του Θεοχάρη Μπικηρόπουλου,
Ο ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ ΠΟΥ ΑΓΑΠΟΥΣΕ ΤΗ ΓΟΡΓΟΝΑ, σελ 213






Ο κυρ Θανάσης Κατσιούλας η ζωντανή πηγή της αφήγησης της ιστορίας με τον Γιώργο Σπανό