22.6.22

Η γυναίκα πρέπει να εκπλήσσει, να γοητεύει...Charles Baudelaire

" Η γυναίκα έχει το απαράγραπτο δικαίωμα, και μάλιστα εκπληρώνει ένα είδος χρέους όταν προσπαθεί να φανεί μαγική και εξωπραγματική. Πρέπει να εκπλήσσει, να γοητεύει. Ως είδωλο πρέπει να
χρυσώνεται για να γίνεται αντικείμενο λατρείας. Πρέπει, λοιπόν, να δανείζεται απ' τη φύση, ώστε να σκλαβώνει καλύτερα τις καρδιές και να συναρπάζει τα πνεύματα Δεν πειράζει διόλου αν η απάτη και το τέχνασμα είναι γνωστά σε όλους, όταν η επιτυχία τους είναι εξασφαλισμένη και το αποτέλεσμα πάντα ακατανίκητο. "

ΕΓΚΩΜΙΟ ΤΟΥ ΜΑΚΙΓΙΑΖ


Ο Μπωντλαίρ υποστηρίζει ότι κάθε θηλυκή ύπαρξη οφείλει να απελευθερωθεί από τα δεσμά που τη δένει με τη φύση. Η μορφή της πρέπει να φαντάζει μοναδική...να αναδείξει τον καλύτερο εαυτό, διορθώνοντας τις ατέλειες, προκειμένου να φτάσει μια κατάσταση απόλυτη, εξωπραγματική!
" Αυτό το μαύρο πλαίσιο κάνει το βλέμμα πιο βαθύ και πιο παράξενο, κάνει το μάτι να μοιάζει με παράθυρο ανοιχτό στο άπειρο "
Για να είναι μια γυναίκα περίπλοκη θα πρέπει να έχει ένα όμορφο μακιγιάζ, ποτέ όμως υπερβολικό...
Ο ποιητής εγκωμιάζει τη τέχνη του μακιγιάζ και προσεγγίζει το θέμα της ομορφιάς με λεπτότητα. Οι προτάσεις είναι σύντομες και περιορίζονται στα απολύτως απαραίτητα.
Το ύφος της αφήγησης εχει άρωμα ειρωνικό, σκοτεινό κι αυτό του δίνει έξτρα γοητεία.
Για το καλό και το κακό, από την Γαλλία του 18ου αιώνα, μέχρι τον καιρό των
" καταραμένων" ρομαντικών...


" Το κακό γίνεται χωρίς προσπάθεια, φυσικά, μοιραία. Το καλό είναι πάντα το προϊόν μιας τέχνης."
 Éloge du maguillage
" Το "ανύπαρκτο " ομορφαίνει το υπαρκτό."
Charles Baudelaire