21.5.22

"Θησαυροί της Πιερίας, όταν τα ευρήματα μιλούν". Φωτορεπορτάζ από την ομιλία της αρχαιολόγου Μαρίας Καρανίκα-25 ΦΩΤΟ

 "Εαρινές Ημέρες Μουσών 2022"

Η Μαρία Καρανίκα, αρχαιολόγος και υποψήφια διδάκτωρ του Πανεπιστημίου της Κρήτης, την Παρασκευή 20 Μαϊου, στο Συνεδριακό κέντρο Κατερίνης "Εκάβη", στη διάρκεια της ομιλία της πραγματοποίησε

μια ξεχωριστή και άκρως ενδιαφέρουσα παρουσίαση -στα πλαίσια των "Εαρινών ημερών Μουσών 2022"- των αρχαιολογικών ευρημάτων της Βόρειας Πιερίας, με θεατρικές παρεμβολές που έδωσαν μια διαφορετική νότα στην εκδήλωση. 

Τίτλος της διάλεξης  "Θησαυροί της Πιερίας, όταν τα ευρήματα μιλούν"...
Ειπώθηκαν εντυπωσιακές πληροφορίες και δόθηκαν σημαντικά στοιχεία για την ιστορία του τόπου μας με απτές τις αποδείξεις της αρχαιολογικής σκαπάνης. 
Δεν αρκεί όμως μόνο να επικαλούμαστε τους αρχαίους προγόνους μας, αλλά πρέπει να γνωρίζουμε το σπουδαίο έργο τους. Είναι τεράστια η ευθύνη των εκπαιδευτικών να εντάξουν στις εκπαιδευτικές δραστηριότητες τις επισκέψεις στους αρχαιολογικούς χώρους για να γνωρίσουν και να αγαπήσουν τα παιδιά μας τον τόπο μας με τη μακραίωνη ιστορία του.

 Η αρχαιολόγος Μ. Καρανίκα με την ομιλία της φώτισε άγνωστες πτυχές της ιστορίας της Βόρειας Πιερίας ανέδειξε τα μοναδικά ευρήματα και τους αρχαιολογικούς χώρους από την έναρξη των ανασκαφών τον 19ο αιώνα ως σήμερα και τόνισε την ανάγκη ανάδειξής τους στους έλληνες και ξένους επισκέπτες.




Το κοινό μεταφέρθηκε νοερά σε πεδία ανασκαφών και στις ομορφιές του Πιερικού τοπίου χάρη και στη συμβολή της απαγγελίας της κ. Αλμαλιώτου Κλεοπάτρας και της κ. Εμεξεζίδου Βέτας, μελών του Θεάτρου Πήγασος. Την καλλιτεχνική επιμέλεια της εκδήλωσης είχε η κ. Δανάη Αμανατίδου, σκηνοθέτης και ηθοποιός του Θεάτρου Πήγασος. Η Εφορεία Λόγου και Τέχνης ευχαριστεί δημόσια το Θέατρο Πήγασος για τη δημιουργική σύμπραξη.
Ξεχώρισε στο τέλος της εκδήλωσης η παρέμβαση του παλαιού μέλους της διοίκησης της Εστίας Πιερίδων Μουσών κ. Ζαπουνίδη Χαράλαμπου, ο οποίος μοιράστηκε με το κοινό εμπειρίες του από την προσωπική του συμβολή και εμπλοκή στις προσπάθειες και τους αγώνες για την ανάδειξη του αρχαιολογικού πλούτου της Βόρειας Πιερίας και εξέφρασε την ελπίδα η Επισκέψιμη Μουσειακή Αποθήκη Μακρυγιάλου να μετατραπεί και να αναδειχθεί σε σημαντικό Μουσείο της χώρας. Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους η αντιπρόεδρος του Λυκείου Ελληνίδων Κατερίνης κ. Μπακαλοπούλου, ο πρώην πρόεδρος και νυν μέλος του Δ.Σ. της Ένωσης Συντακτών Επαρχιακού Τύπου κ. Κουκουλιάτας, ο πρόεδρος του Συλλόγου Αποστράτων των Σωμάτων Ασφαλείας κ. Αδαμόπουλος.