26.3.22

ΦΑΡΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ.... Ο Καταχάς του γλύπτη Καλεβρά, με τη σπουδαία βιβλιοθήκη, τους ανθρώπους του πολιτισμού και της δημιουργίας-ΦΩΤΟ

Σε ένα μικρό Πιερικό χωριό σιγοκαίει και φωτίζει σα φάρος στο νομό μας η φλόγα του πολιτισμού!  
Στον Καταχά, που οι ρίζες του φτάνουν ιστορικά στις απαρχές του 14ου αιώνα
(χωριό του ξακουστού γλύπτη Ευθύμη Καλεβρά), ξεναγήθηκα και ενημερώθηκα για τη σπουδαία Βιβλιοθήκη που διαθέτει το όμορφο χωριό και την προσπάθεια που έγινε για την οργάνωση και λειτουργία της. Μια βιβλιοθήκη εξαιρετική καθώς στις προθήκες της φιλοξενούνται σπάνια βιβλία θησαυροί, με πιο εντυπωσιακό τη μετάφραση του ΣΑΚΕΣΠΕΙΡΟΥ !!! (δηλαδή του Σαίξπηρ) του ΑΓΓΕΛΟΥ ΒΛΑΧΟΥ, έκδοσης 1905! Υπάρχουν πολλές ακόμη εκδόσεις μετά το 1905, αλλά και επιστολές σημαντικών προσώπων όπως του πρωθυπουργού Ελευθερίου Βενιζέλου κ. α. που έχουν ιδιαίτερη πολιτιστική αξία. Όλα όσα καταγράψαμε θα τα παρουσιάσουμε σύντομα σε ειδικό αφιέρωμα στο OlymposVoice.blogspot.com ... 







Η μετάφραση του ΣΑΚΕΣΠΕΙΡΟΥ !!! (δηλαδή του Σαίξπηρ) και του έργου "ΡΩΜΑΙΟΣ ΚΑΙ ΙΟΥΛΙΑ" του ΑΓΓΕΛΟΥ ΒΛΑΧΟΥ, έκδοσης 1905! 

Ο πρόεδρος της Κοινότητας Καταχά κ. Ευστάθιος Ακριτίδης 












Εντύπωση μας προκάλεσε η ονομασία της Βιβλιοθήκης όπως φαίνεται και στη σχετική φωτογραφία: Κοινοτική Βιβλιοθήκη Καταχά ο "Βησσαρίων" !!! Ποιός ήταν ο Βησσαρίων ο Τραπεζούντιος ή Βασίλειος (κατά κόσμον) Βησσαρίων (κατά Χριστόν) (2 Ιανουαρίου 1403 - 18 Νοεμβρίου 1472) ;
Ηταν Βυζαντινός κληρικός, καρδινάλιος της Καθολικής Εκκλησίας και τιτουλάριος Λατίνος Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως, καθώς και ένας από τους επιφανείς λόγιους που συνέβαλαν στη σημαντική αναβίωση των γραμμάτων τον 15ο αιώνα. Αποτελεί μία από τις σημαντικότερες μορφές του βυζαντινού και ιταλικού ουμανισμού της κοσμοϊστορικής εποχής της μετάβασης από τον Μεσαίωνα στην Αναγέννηση και προτάθηκε για Πάπας!!! 
Γεννήθηκε στην Τραπεζούντα του Πόντου, τότε πρωτεύουσα της ομώνυμης Αυτοκρατορίας των Μεγάλων Κομνηνών. 
Οι Πόντιοι του Καταχά τιμούν τη μνήμη και τη σπουδαία προσωπικότητα με το όνομά του στη Βιβλιοθήκη τους...!







Θέλω να ευχαριστήσω από καρδιάς τον εκλεκτό πρόεδρο της Κοινότητας Καταχά κ. Ευστάθιο Ακριτίδη τόσο για την ενημέρωση-πληροφόρηση σχετικά με τα πολιτιστικά θέματα, τις ανησυχίες και τα σχέδια τους, όσο και για το σπουδαίο έργο που επιτελούν σ΄αυτή την μικρή κοιτίδα πολιτισμού(που αξίζει την προσοχή και τη στήριξή μας), την κ Ράνια Κοτίδου, Πρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου Καταχά, " Ο Αριστοτέλης" και μέλος της επιτροπής διαχείρισης της Βιβλιοθήκης, την κ. Δήμητρα Πορφυρίδου, υπεύθυνη Επιμέλειας της Δημ. Βιβλιοθήκης αλλά και την αρχαιολόγο κ. Μαρία Καρανίκα για τις πληροφορίες της. 
Αξίζουν πολλά συγχαρητήρια! 




Στάθηκα επίσης τυχερός καθώς έφυγα με τις καλύτερες εντυπώσεις μεν αλλά και δύο εκδόσεις, βιβλία για μελέτη δε, για τον Καταχά και τον Ε. Καλεβρά!!!

Η δική μας συμβολή; 
Μερικά βιβλία εκδόσεων δώρο καθώς η βιβλιοθήκη στερείται βιβλίων της τελευταίας δεκαετίας.  
Μην πετάτε τα βιβλία που διαβάσατε... Μπορούμε να τα συγκεντρώσουμε και να τα προσφέρουμε ...

Σε ανάρτησή του ο πρόεδρος του Καταχά εξέφρασε τις ευχαριστίες του: (Ευστάθιος Ακριτίδης)
"Κύριε Χάρη Μπικηρόπουλε σε ευχαριστώ πολύ για την συμβολή σου στην προβολή της Κοινοτικής βιβλιοθήκης Καταχά <<Ο Βησσαρίων>>, αλλά και για την δωρεά βιβλίων νέων εκδόσεων από την προσωπική σου συλλογή στην βιβλιοθήκη μας".


Η κ. Δήμητρα Πορφυρίδου, υπεύθυνη Επιμέλειας της Δημ. Βιβλιοθήκης, έγραψε σχετικά:
"Ευχαριστούμε Χάρη για την επίσκεψη και το ενδιαφέρον!
Καθώς και την δημοσιότητα που δίνεις στο θέμα.Βοηθαει στο αίτημα μας να χρηματοδοτηθεί ώστε να αποκτήσει νέες εκδόσεις ,νέων συγγραφέων.
Να έρθουν αναγνώστες αλλά και ερευνητές .
Ένα διαμάντι στην περιφέρεια είναι η βιβλιοθήκη μας.Ευχαριστούμε."




Θεοχάρης Μπικηρόπουλος
Συγγραφέας - ποιητής -Blogger