18.1.22

Ποιοι εργαζόμενοι δεν έχουν ωράρια, γιορτές και Κυριακές. Εγκύκλιος του υπουργού Εργασίας

Μισθωτούς που δεν έχουν… χρονικά όρια εργασίας, με άλλα λόγια δεν τους «πιάνουν» 8ωρα, Κυριακές και γιορτές, περιγράφει εγκύκλιος του υπουργού Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη.
Για τη συγκεκριμένη κατηγορία εργαζόμενων υπάρχουν και προβλέψεις για το ύψος που θα πρέπει να διαμορφώνονται οι αποδοχές τους, ενώ όταν απολυθούν στην αποζημίωσή τους ενσωματώνεται και η αξία των παροχών που είχαν όπως τα κινητά ή τα... αυτοκίνητα.
Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης
Εγκύκλιος του υπουργείου Εργασίας, περιγράφει το «καθεστώς εξαίρεσης» των στελεχών εταιρειών από το νέο πλαίσιο που διέπει τις εργασιακές σχέσεις, βάσει νόμου του υπουργού Κωστή Χατζηδάκη.
Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η εγκύκλιος, οι διατάξεις της Διεθνούς Συμβάσεως της Διεθνούς Διασκέψεως της Ουάσινγκτον δεν εφαρμόζονται σε πρόσωπα τα οποία κατέχουν θέσεις εποπτείας ή διευθύνσεως ή εμπιστοσύνης.

Ποιοι εργαζόμενοι δεν έχουν ωράρια, γιορτές και Κυριακές
Τα πρόσωπα αυτά, αν και δεν παύουν να είναι μισθωτοί με σχέση εξαρτημένης εργασίας, εξαιρούνται από την εφαρμογή των διατάξεων της εργατικής νομοθεσίας που αφορούν στα χρονικά όρια εργασίας, τις διατάξεις περί 8ώρου, την εβδομαδιαία ανάπαυση και την αποζημίωση ή την προσαύξηση για υπερεργασία και υπερωριακή εργασία ή εργασία κατά τις Κυριακές και εξαιρετέες εορτές ή κατά τη νύκτα ή εκτός έδρας, οι οποίες είναι ασυμβίβαστες με την εξέχουσα θέση τους και την εκπλήρωση των υποχρεώσεων που ανέλαβαν με τη σύμβαση εργασίας τους.
Σε κάθε περίπτωση, σε ό,τι αφορά στην καταχώρισή τους στο Π/Σ ΕΡΓΑΝΗ, η ιδιότητα του προσώπου που κατέχει θέση εποπτείας ή διευθύνσεως ή εμπιστοσύνης θα πρέπει να αποτελεί ρητό όρο της ατομικής σύμβασης εργασίας.

Για τις ανάγκες της καταχώρισης στο Π/Σ ΕΡΓΑΝΗ, ως τέτοιοι εργαζόμενοι, που κατέχουν θέση εποπτείας ή διευθύνσεως ή εμπιστοσύνης τεκμαίρονται όσοι:
η συνέχεια στο http://www.enikonomia.gr