22.12.21

Γεώργιος Σ. Κανταρτζής:Η προσφορά του Θεοχάρη Μπικηρόπουλου ΣΤΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΜΑΣ [Αναδημοσίευση από το Ολύμπιο Βήμα]

Πριν τρεις δεκαετίες, στην τηλεόραση και σε άλλα ΜΜΕ της πόλης μας πρωτοεμφανίστηκε και ξεχώριζε η συμπαθητική φιγούρα ενός νέου ανθρώπου, που προοιώνιζε λαμπρό μέλλον. Κάτι που με την πάροδο των χρόνων επιβεβαιώθηκαν οι προβλέψεις ανάμεσα στους συμπολίτες μας. Πρόκειται για τον συμπολίτη μας Θεοχάρη – Χάρη Μπικηρόπουλο.

Καθώς ήταν ανήσυχο πνεύμα, από την εφηβική του ηλικία άρχισε να ξεδιπλώνει τα πλούσια και ποικίλα χαρίσματά του. Μάλιστα, από την ηλικία των 16 χρονών κείμενά του άρχισαν να εμφανίζονται σε εφημερίδες της Κατερίνης. Καθώς τα χρόνια κυλούσαν είχε αξιοσημείωτες δημοσιογραφικές επιτυχίες. Τα θέματα του τα αντλούσε από την κοινωνική, πολιτιστική και πολιτική ζωή της Πιερίας. Πολλές φορές διετέλεσε διευθυντής και τηλεπαρουσιαστής ειδήσεων σε τοπικούς ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς σταθμούς. Συνεργάστηκε με όλες τις τοπικές εφημερίδες, υπήρξε ανταποκριτής Αθηναϊκών ΜΜΕ, κειμενογράφος διαφημίσεων και λογογράφος πολιτικών.

Τα τελευταία χρόνια, κοντά σ’ όλα αυτά και το βιοποριστικό του επάγγελμα ως καθηγητής στο Δημόσιο ΙΕΚ του Υπουργείου Υγείας στην Κατερίνη, όπου διετέλεσε και διευθυντής, ανέπτυξε πλούσιο συγγραφικό έργο. ΄Ηδη έχει γράψει δεκατρία αξιόλογα βιβλία, που τα κυκλοφόρησαν διάφοροι εκδοτικοί οίκοι. Τα βιβλία του έχουν ποικίλο περιεχόμενο (μυθιστόρημα, θεατρικά έργα, πλούσια συλλογή ποιημάτων, που κάποια έχουν μεταφραστεί στα ιταλικά, επιστημονικές μελέτες και πραγματείες). Τα συγγράμματά του είναι εμπνευσμένα από τον ιστορικό Όλυμπο, τις Πιερίδες Μούσες, την ιστορία, τους μύθους και τα γεγονότα της «γης των θεών», από την εποχή του Ομήρου ως τις ημέρες μας. Σε όλα του τα βιβλία, βρίσκει τρόπο να αναδεικνύει την ιστορία και τις ομορφιές της Πιερίας.

Τα ποιήματά του είναι υψηλών προδιαγραφών, καθώς κωδικοποιεί τις ανθρώπινες αναγκαιότητες για ουσιαστική ελευθερία, αυθεντική αγάπη, γνήσια συναισθήματα, τη ροπή στα εγκόσμια. Τα έχουν παρομοιάσει με το «Άσμα ασμάτων»! Εκτός από τα βιβλία του έχει συμμετοχές σε πολλές αξιόλογες συλλογικές εκδόσεις.

Στα συγγράμματά του, ασκεί έντονη κριτική στις «γκρίζες» καταστάσεις που κυριαρχούν στην κοινωνία μας. Είναι άνθρωπος που αναλύει με ψυχραιμία και ευαισθησία θέματα καυτά που άπτονται της πολιτικής, του πολίτη και της ιστορικής και πλούσιας κληρονομιάς μας.

Ασυμβίβαστος και τολμηρός, με θάρρος μάχεται για τον άνθρωπο και τα δικαιώματά του, πάντα με αντικειμενικότητα και ξεχωριστό κριτικό πνεύμα. Τα θεατρικά του έργα «Μπεκετικά», αιχμηρά, πλημμυρίζουν από αυτό-σαρκασμό μα και στοχασμούς, εκπέμποντας μηνύματα και προβληματισμούς στα μεγάλα ερωτήματα του ανθρώπου και της εποχής.

Λόγω της πληθωρικής προσωπικότητάς του εργάσθηκε ως υπεύθυνος Γραφείου Τύπου και Δημοσίων Σχέσεων, σε Νομάρχες και Πολιτικά Γραφεία, συμμετείχε και συμμετέχει σε ομάδες επικοινωνίας και πολιτικού σχεδιασμού. Πολιτικοί όλων των κομματικών αποχρώσεων, ζητούν τις συμβουλές και την άποψή του σεβόμενοι την εμπειρία και το πολιτικό αισθητήριο του.

Από το 2004 ως τον Ιανουάριο του 2008, διετέλεσε, Υπεύθυνος Τύπου και Επικοινωνίας και Διευθυντής Πολιτικού Γραφείου στο Υπουργείο Υγείας στην Αθήνα. Συμμετέχει και είναι ενεργό μέλος πολλών Συλλόγων και Σωματείων με πολυποίκιλη δράση. Στις 22-7-2006 τιμήθηκε από το Δήμο Κατερίνης «για την προσφορά με το έργο του στην πνευματική ζωή της Κατερίνης και στα Ελληνικά Γράμματα». Από το 2009 διαχειρίζεται το OlymposVoice.blogspot.com, που έχει εκλεκτή ποικίλη ύλη από την τοπική, πανελλήνια και παγκόσμια επικαιρότητα, καθώς και σταχυολογήματα από συγγράμματα σημαντικών Ελλήνων και ξένων ανθρώπων των γραμμάτων.

Κλείνοντας τη σύντομη αυτή περιήγηση στην πληθωρική βιογραφία και την πολύτιμη προσφορά στα γράμματα της Πιερίας του Χάρη Μπικηρόπουλου, τον συγχαίρουμε θερμά με την ευχή να συνεχίσει τη λαμπρή του δημοσιογραφική και συγγραφική του πορεία. Πιστεύουμε, ότι πολλά ακόμη έχει να προσφέρει στον τομέα των γραμμάτων και του πολιτισμού στην Κατερίνη μας.
Το άρθρο του κ. Κανταρτζή στην έντυπη έκδοση του ΟΛΥΜΠΙΟΥ ΒΗΜΑΤΟΣ

Τα βιβλία του μπορείτε να βρείτε σε βιβλιοπωλεία της πόλης μας. Με την ευκαιρία των εορτών το καλύτερο δώρο που μπορείτε να κάνετε είναι ένα καλό βιβλίο. Και ασφαλώς η προτίμηση σας να είναι ένα από τα βιβλία του Χάρη Μπικηρόπουλου, για τα οποία μπορείτε να δειτε στο google ή να διαβάσετε τη συνέντευξή του στη συγγραφέα Μάγδα Παπαδημητρίου Σαμοθράκη στον παρακάτω σύνδεσμο: https://www.magdapapadimitriou.gr/sinentheyjeis/sinentheyjeispira/74-o-theoxaris-bikiropoulos-milaei-sti-magda-papadimitriou-samothraki




Γεώργιος Σ. Κανταρτζής