15.10.21

Όλυμπος! Λιτόχωρο! Οκτώβριος... μήνας απελευθερωτικός!Του Γιάννη Φαρμάκη....ΦΩΤΟ

Το Λιτόχωρο απελευθερώνεται από τους Τούρκους την παραμονή της απελευθέρωσης της Κατερίνης, στις 15-10-1912...
Την επομένη τελείται Δοξολογία στην εκκλησία του Αγίου Γεωργίου από όπου και η φωτογραφία! 


Η φωτογραφία επιχρωματίστηκε με μέθοδο της εποχής από την οικογένεια Μόλχο, του γνωστού ιστορικού βιβλιοπωλείου της Θεσσαλονίκης και αποτέλεσε καρτ-ποστάλ εποχής για τους Γάλλους στρατιώτες που στρατοπέδευαν στη Θεσσαλονίκη...
Ανάμεσα στο πλήθος των Λιτοχωριτών ήταν και ο παππούς μου Φαρμάκης Νικόλαος του Γεωργίου (1890-1986), ο οποίος διέφυγε μαζί με άλλους νέους Λιτοχωρίτες στη Λάρισα, προκειμένου να μην τον επιστρατεύσει ο Τουρκικός Στρατός. Επέστρεψε με τον νικηφόρο Ελληνικό Στρατό, τον οποίο υπηρέτησε για πέντε συνολικά χρόνια στους πολέμους που ακολούθησαν: Βαλκανικούς, Α' Παγκόσμιο Πόλεμο, Μικρασιατική Καταστροφή. Πήρε τρία απολυτήρια Στρατού!
Στη Μικρά Ασία έφτασε μέχρι το Σαγγάριο Ποταμό με το βαθμό του Δεκανέα. Ως γραμματιζούμενος, είχε τελειώσει την Τετάρτη τάξη του Δημοτικού Σχολείου της εποχής και άριστος γνώστης της Τουρκικής γλώσσας, εκτελούσε χρέη διερμηνέα ενός Τούρκου ιερέα (ιμάμης;) που έδινε πληροφορίες στον Ελληνικό Στρατό.
Κατείχε την ψαλτική τέχνη διαβάζοντας βιβλία Βυζαντινής Μουσικής, καμαρώνοντας ότι ήταν συγγενής του φημισμένου Ιεροψάλτη και δάσκαλου της Βυζαντινής Μουσικής Λιτοχωρίτη Ιωάννη Σακελλαρίδη.
Ευχή που μου έλεγε συχνά:
- Να μην περάσετε όσα περάσαμε εμείς...
Στη φωτογραφία με την σύζυγο και γιαγιά μου Μαρία, το γένος Χασαμπένη (1890 - 1986)