19.2.21

«Βανδαλισμοι…»

Εν μέσω πανδημίας και γενικότερης οικονομικής κρίσης είναι αξιέπαινη η προσπάθεια που καταβάλλει ο Δήμος Κατερίνης προς εξωραϊσμό της πόλης με την συμβολή των έμπειρων μελών του Διοικητικού Συμβουλίου, δίνοντας μια νότα χαράς στους εγκλωβισμένους λόγω καραντίνας κατοίκους. Σαν πρώτο βήμα χαρήκαμε το στόλισμα με καλλιτεχνικά γκράφιτι των κάδων απορριμμάτων, των καφάου του ΟΤΕ, της ΔΕΗ, των ακάλυπτων τοίχων και άλλων δημόσιων χώρων, καθώς και τον ευτρεπισμό των πλατειών, των παρτεριών και του δημοτικού πάρκου . Σύμφωνα μάλιστα με όσα ανακοίνωσε ο Αντιδήμαρχος κ. Γεώργιος Νταντάμης, αρχιτέκτων-μηχανικός, επίκειται αναβάθμιση των πεζοδρόμων και λοιπών κοινοχρήστων χώρων του Δήμου μετά από προκηρυχθέντα διαγωνισμό για την πολεοδομική αναμόρφωση της πόλης μας.

Την ομορφιά των πολιτιστικών πρωτοβουλιών του Δήμου την οποία απολαμβάνουν οι ευαισθητοποιημένοι και καλλιεργημένοι συμπολίτες μας, έρχονται να επισκιάσουν και να αμαυρώσουν με τις ακατανόητες καταστροφικές τους ενέργειες μια μειοψηφία νεαρών ατόμων, που εμφορούμενοι από διαστρεβλωμένες κομματικές, αθλητικές ή άλλες αντικοινωνικές τάσεις και αντιλήψεις μουντζουρώνουν με σπρέι ό,τι ωραίο έχει επιτευχθεί, γράφουν δικά τους συνθήματα και καταστρέφουν παρτέρια, ρυθμιστικές πινακίδες, φωτιστικά σώματα και κάθε τι που δεν συμβιβάζεται με την «ιδεολογία» τους. Πρόκειται για τους απογόνους των Βανδάλων, των βάρβαρων και πρωτόγονων εκείνων επιδρομέων, που όταν έφθασαν στις εκπολιτισμένες χώρες της Ευρώπης κατέστρεφαν με μανία περίφημα έργα τέχνης, ναούς ,αγάλματα και ό,τι άλλο καλλωπιστικό συναντούσαν στο διάβα τους. Αυτοί οι παραβατικοί νέοι αγνοούν ότι η αποκατάσταση όσων καταστρέφουν βαρύνουν τους δημότες και μαζί με αυτούς τους ίδιους τους γονείς τους. Θέλουν ακόμη να αγνοούν ή ίσως το επιδιώκουν ότι προκαλούν τους νομοταγείς πολίτες, στους οποίους προξενούν αισθήματα οργής και αγανάκτησης .

Σαφώς όλα είναι θέμα παιδείας που πρέπει να αρχίζει από την νηπιακή ηλικία. Όταν τα παιδιά ενστερνιστούν εξ απαλών ονύχων να σέβονται το περιβάλλον, να αγαπούν την καλαισθησία, την καθαριότητα και γενικά να σέβονται τους νόμους της Πολιτείας προφανώς δεν θα προβαίνουν σε βανδαλισμούς. Η αστυνόμευση ,η τοποθέτηση βιντεοκαμερών, η επιβολή αυστηρών προστίμων στους παραβάτες και ο επαρκής φωτισμός στους δρόμους είναι κάποια μέτρα αποτροπής των βανδάλων. Τον πρώτο λόγο έχουν όμως οι γονείς και οι δάσκαλοι.

ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΔΗΜΗΝΑ –ΔΙΚΗΓΟΡΟΥ