2.1.21

Οι … άσχετοι. Γράφει ο Αίγειρος

Και καλά τα ιδιωτικά τηλεοπτικά κανάλια. Μπορούν να προβάλλουν και να μας καραφλιάζουν ρίχνοντας κατακέφαλα κάθε είδους γλωσσικές κοτρώνες, χωρίς...
προφανώς να δίνουν λόγο σε κανέναν (το ΕΣΡ; Ας γελάσω…), αφού στο τέλος της γραφής απολαμβάνουμε τα προγράμματά τους και τα τηλεοπτικά συνήθως σκουπίδια που μας σερβίρουν, δωρεάν. Έτσι, όταν ακούμε τις αμετροέπειες, τις υπερβολές και τις ασυνταξίες τους, περιοριζόμαστε να γελάσουμε ή να εκνευριστούμε ή ενίοτε να μουντζώσουμε την τηλεόραση. Όπως, προ ημερών που άκουσα νεαρό σχολιαστή πολλά ελαφρύ και όχι, σε μεσημεριανό σχόλιο υψηλού επιπέδου, να σχολιάζει με άπταιστο αγγλοελληνικό αχταρμά τη νέα έκδοση τηλεοπτικού παιχνιδιού κραυγάζοντας ‘’τι σουρβαηβάρα ήταν αυτή !!!’’ με άφατο θαυμασμό και θεωρώντας εαυτόν λεξιπλάστη. Αλλά είπαμε. Ιδιωτικό κανάλι είναι αυτό και μπορεί ο πάσα ένας να εκστομίζει τις γλωσσικές του μπαρούφες κατά το δοκούν.

Όταν όμως πρόκειται για την ΕΡΤ το πράγμα αλλάζει. Γιατί εμείς όλοι που την πληρώνουμε, έχουμε την απαίτηση οι υπάλληλοι της να είναι προσεκτικοί και να μην προσβάλλουν βάναυσα το γλωσσικό μας αίσθημα.

Χτες λοιπόν την ώρα που παρακολουθούσα στην ΕΡΤ τη μετάδοση της δοξολογίας από τη Μητρόπολη Αθηνών είδα στο κάτω μέρος της οθόνης ΔΟΞΟΛΟΓΙΑ ΕΠΙ ΤΗ ΕΝΑΡΞΗ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΕΤΟΥΣ.

Ωχ, το μάτι μου !!! Καλά κύριε υπεύθυνε, δεν ήξερες, δεν ρώταγες; Τι την ήθελες τη δοτική, όταν δεν ξέρεις την κλίση και την ορθογραφία των τριτόκλιτων ονομάτων; Στο κάτω κάτω αν τότε που έπρεπε να σου το μάθουν, δεν σου έμαθαν, γράψε το απλά …. ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ , για να μην προκαλείς και τους αυτοαποκαλούμενους προοδευτικούς, που όταν ακούνε δοτικές βγάζουν… σπυράκια.

Ο Αίγειρος