19.12.20

Το Δημοτικό Ωδείο Κατερίνης τιμά τον Γιάννη Αδαμίδη

Το φετινό Χορωδιακό Φεστιβάλ του Δημοτικού Ωδείου Κατερίνης τιμά τον ιδρυτή του, Ιωάννη Αδαμίδη για το καλλιτεχνικό και εκπαιδευτικό έργο που πρόσφερε και προσφέρει στην πόλη.
Σε μια εποχή αμφισβήτησης και έντονης κριτικής προς το ρόλο και το έργο του εκπαιδευτικού, αντιπαραθέτουμε τα οφέλη που μπορεί να αποκομίσει από έναν δάσκαλο τόσο ο μαθητής όσο και ολόκληρη η κοινωνία.
Με το παράδειγμά του ο Ιωάννης Αδαμίδης, τη συνεχή αναζήτηση για εξέλιξη, την ακούραστη εργατικότητά του και το πάθος του για τη μουσική ενέπνευσε μια ολόκληρη γενιά νέων μουσικών, που σήμερα υπηρετούν την τέχνη είτε ως σολίστ, είτε ως εκπαιδευτικοί στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, ακολουθώντας την πορεία που χάραξε ο δάσκαλος.
Τον ευχαριστούμε θερμά για την παρακαταθήκη που μας αφήνει ελπίζοντας να φανούμε αντάξιοι συνεχιστές του έργου του.
Η Διευθύντρια Μουσικής Εκπαίδευσης
του Δ.Ω.Κ. Παρθενόπη Τσομίδου
Ο Γιάννης Αδαμίδης πήρε τα πρώτα μαθήματα πιάνου στην Κατερίνη από την Ευτυχία Αγαπίδου και συνέχισε αργότερα στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης από όπου πήρε το Δίπλωμα πιάνου (τάξη Γ. Θυμή) και Ανώτερων Θεωρητικών (τάξη Σ. Μιχαηλίδη). Πήρε επίσης πτυχία Διεύθυνσης Χορωδίας από το Νέο Ωδείο Θεσσαλονίκης (τάξη Γ. Μάντακα).
Συνέχισε τις σπουδές του στο Μουσικό Πανεπιστήμιο του Βερολίνου και κατόπιν στο Μουσικό Πανεπιστήμιο του Graz – Αυστρία από όπου πήρε Δίπλωμα Magister Διεύθυνσης Χορωδίας και Δίπλωμα Διεύθυνσης Ορχήστρας.
Μελέτησε Εκκλησιαστικό Όργανο στο Βερολίνο και στο Graz και είναι οργανίστας στην Ευαγγελική Εκκλησία Κατερίνης.
Ήταν Διευθυντής και καθηγητής πιάνου στο Δημοτικό Ωδείο Κατερίνης (1976-2010), καθώς και Διευθυντής διαφόρων χορωδιών της πόλης για πάνω από 50 χρόνια.
Δίδαξε Τεχνική Διεύθυνσης Χορωδίας στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Εκπόνησε Διδακτορική Διατριβή με θέμα τα Εκκλησιαστικά Όργανα στην Ελλάδα στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου στην Κέρκυρα υπό την επίβλεψη του καθ. Στάθη Μακρή, από όπου απέκτησε τον τίτλο του Διδάκτορα το 2017.