30.11.20

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ:Ο περιηγητής και φωτογράφος Νίκος Μπαμπανίκας στο OlymposVoice.blogspot.com: Σε όλα τα ταξίδια βλέπω την Ελλάδα. ΔΕΙΤΕ, 125 μοναδικές φωτογραφίες από τα ταξίδια του στα πέρατα της γης

Στην Πιερία, τον ΝΙΚΟ ΜΠΑΜΠΑΝΙΚΑ τον γνωρίσαμε από την έκθεση στο μουσείο του Δίου το 2017 με θέμα 'Μαθητές του κόσμου" και από την έκθεση φωτογραφίας το 2020 στην «Γαλαρία» με θέμα 'live movement'.
Με τη συνέντευξη του σήμερα θα γνωρίσουμε όλες τις πτυχές της ζωής και της τέχνης του μέσα από 17 απαντήσεις στις ερωτήσεις μας και από τις 125 φωτογραφίες του για όλους εμάς.
Επιμέλεια: 
Θεοχάρης Μπικηρόπουλος
Συγγραφέας -blogger
OlymposVoice.blogspot.com
Ο Νίκος Μπαμπανίκας γεννήθηκε το 1959 στην Κατερίνη. Ζει και εργάζεται στο Χίλβερσουμ της Ολλανδίας. Από νεαρή ηλικία ασχολήθηκε με τη φωτογραφία. Το ενδιαφέρον του εστιάστηκε σε φωτογραφίες από ταξίδια τα οποία έφεραν στη ζωή του άγνωστες και πρωτόγνωρες εικόνες. Έχει ταξιδέψει σε όλες τις ηπείρους του πλανήτη εκτος της Ανταρκτικής. Η πρώτη φωτογράφηση έγινε το 1993 σε ένα ταξίδι στο Έβερκλεϊντς της Φλόριδα στις Η.Π.Α. Από τότε ξεκίνησε με πάθος να εμβαθύνει στα μυστικά της φωτογραφίας μέσα από τα ταξίδια του:

Η.Π.Α.,Τζαμάικα, Σουμάτρα, Ιάβα, Μπαλί, Μεξικό, Βολιβία, Περού, Γουατεμάλα, Μπελιζέ, Ονδούρα,Βραζιλία, Ισημερινός, Ινδία, Ταϊλάνδη, Λάος, Σιγκαπούρη,Τυνησία Νεπάλ, Αργεντινη, Σουριναμ, Κολομβια, Συρία,Ιορδανία,Ζανζιβάρη,Νότια Αφρική,Κένυα,Τανζανία,Μποτσουανα, Ναμιμπια,Ζιμπαμπουε,Μαδαγασκαρη, Μαροκο, Γκαμπια, Σενεγαλη, Αιγυπτος, Ισραηλ, Παλαιστινη, Ιραν, Βιρμανια, Κινα, Αυστραλια, Χιλη, Εκουαδορ, Πορτογαλία, Γαλλία, Ισπανία, Ιταλία, Αυστρία, Γερμανία, Δανία, Γιουγκοσλαβία, Ουγγαρία, Σλοβακία, Τσεχία, Σουηδία, Φινλανδία, Εσθονία, Λετονία, Αγγλία και στα νησιά του Ατλαντικού ωκεανού,  Μαδερα, Λα Παλμα και Γκραντ Κανάρια.

 Σας θεωρώ και είστε καλλιτέχνης, καθώς η φωτογραφία ανεξάρτητα τη θεματογραφία της έχει την αισθητική του κάθε φωτογράφου, που αποτυπώνει στιγμές, ανθρώπων ή γεγονότων «κλειδώνοντας» το χρόνο από την οπτική γωνία που αντιλαμβάνεται ο φωτογράφος. Ως εκ τούτου, τι είναι αυτό που θέλετε να αποδώσετε με την τέχνη σας, και ποια είναι κυρίως η θεματογραφία σας;
Με τις φωτογραφίες μου θέλω να δείξω στον κόσμο ότι η περιήγηση είναι γνώση και για εμένα είναι εκπλήρωση ονείρων που είχα από μικρό παιδί διαβάζοντας και ονειροπολώντας με τα περιοδικά του National Geographic στα εθνικά πάρκα, βουνά και 
ποτάμια του πλανήτη μας.
 Μου αρέσει η κλασσική φωτογραφία και η θεματολογία μου είναι πολύ απλή: τοπία, πορτραίτα και νεκρή ζωή.
 Χωρίς "φώτοσοπ" και "λαιτρουμ". 
Χωρίς επεξεργασία δείχνεις αυτό που βλέπεις.

 Πως Προέκυψε η Τέχνη της Φωτογραφίας στη Ζωή σας;
Μεγάλωσα στην Μ. Αλέξανδρου και δίπλα στο παλιό φωτογραφείο του 'Φωτο Γιάννη' και απέναντι τον  ζωγράφο Αθανάσιος Σταθακόπουλο. 
Εκεί έκανα την πρώτη γνωριμία με τον κανόνα των τρίτων και την φωτογραφία .
 Όταν πέρασα για πρώτη φορά τον ατλαντικό ωκεανό αγόρασα τον πρώτο τηλεφακό γιατί θα πήγαινα στο Εβερκλειτς της Φλώριδας το μέρος που έχει πολλούς κροκόδειλους,
Μαιαμι μπιτς...μετα από εκεί στην Τζαμάικα στον τάφο του Μπομπ Μάρλεϊ...στους καταρράκτες του Οτσο ριος... Νεγκριλ μπιτς.

 Δημοσιεύεται στα social media συχνά Φωτογραφίες σας από διάφορες χώρες και Ηπείρους. Σε πόσες χώρες έχετε ταξιδέψει;

Δεν δημοσιεύω φωτογραφίες γιατί δεν ασχολήθηκα καθόλου λόγω ερασιτεχνισμού. Ταξίδεψα σε όλες τις ηπείρους εκτός από την Ανταρκτική που στα επόμενα χρόνια θα πάω σε συνδυασμό με την South Georgia και τις  Νήσους Φώκλαντ.







Ποια χώρα ή πολιτισμός σας έχει κάνει ξεχωριστή εντύπωση και σας μαγέψει; Γιατί;

Ο πολιτισμός και η φύση της νοτίου Αμερικής λόγω των Ίνκας, Άνδεων, Αμαζόνιου, Παταγονίας, Αλυκές και το κράτος της Ναμίμπιας:  είναι από τα πιο όμορφα κράτη γιατί έχει βουνό, έρημο, θάλασσα, άγρια ζώα και πολλές ράτσες ανθρώπων,  με μεγάλη φωτογένεια. 
Τόσο πολύ μου άρεσε αυτό το κράτος και σκέφτομαι μετά από 7 χρονιά θα πάω να ζήσω εκεί για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα.

Στην εποχή της εικόνας, όλα κινούνται γύρω από τη φωτογραφία. Η φωτογραφία είναι 1000 λέξεις τόσο που δεν έχει ανάγκη το λόγο; Βλέπω στις αναρτήσεις σας στα social media τις φωτογραφίες σας τις συνοδεύεται πάντα με κείμενο. Πιστεύετε ότι διαβάζει ο κόσμος τα κείμενα ή οι εικόνες είναι αρκετές; Το λέω αυτό με εμπειρία του blogger, καθώς ένα κείμενο υπολείπεται κατά πολύ σε σχέση με τις φωτογραφίες, στο κοντέρ !

Ανεβάζω τις φωτογραφίες μου στο Facebook και Instagram για τους φίλους που θέλουν πραγματικά να δουν τον κόσμο ή  περισσότερο να τους ταξιδέψω νοερά και να ξεχάσουν για λίγο την καθημερινότητα.

Πέρα από τις φωτογραφίες, κατά καιρούς παίρνετε θέση σε διάφορα γεγονότα, όπως πρόσφατα για την απελευθέρωση της Κατερίνης και τον Μακεδονικό αγώνα, για τον παππού που συμμετείχε στον αγώνα με ένοπλο σώμα. Γεγονός που δεν είναι γνωστό παρά μόνο σε αυτούς που αναζητούν τις πηγές και διαβάζουν ιστορία…

Είμαι μέλος του εικαστικού κινήματος ΟΛΥΜΠΟΛΙΣ πρότζεκτ και προσπαθώ από την Ολλανδία να κάνω ότι το καλύτερο για την Πιερία διοργανώνοντας συναυλίες και εικαστικά δρώμενα...
Πριν πολλά χρόνια ξεκίνησα με τις φωτογραφίες μου την καταπολέμηση της μόλυνσης του Θερμαϊκού και τώρα με κάποιους φίλους και τον δήμο Κατερίνης θέλω να κάνουμε ένα μεγάλο κίνημα -κύμα από ανακυκλωμένα πλαστικά και να το παρουσιάσουμε στην Κατερίνη για παράδειγμα προς ανακύκλωση.
Όσο για τον παππού μου τον "Καπετάν Νικοτσάρα"  αυτόν τον  τοπικό ήρωα, τον χαιρετούσαμε στο πάλκο των επισήμων όταν κάναμε παρέλαση κάθε 16 Οκτωβρίου.
 Αυτός με έμαθε γεωγραφία και μου έλεγε ιστορίες για τα ταξίδια του και πάνω από όλα για τον αγώνα κατά των Τούρκων. Ήταν ένας σωστός και απλός άνθρωπος ενάντια στο ρουσφέτι.   

 Τι θυμάστε από τις διηγήσεις και τους ηρωισμούς του,  που πιστεύεις ότι πρέπει να ξέρουμε οι σύγχρονοι Πιεριείς.

Ο ηρωισμός του δεν ήταν μόνο ο αγώνας του για την απελευθέρωση της Πιερίας αλλά το ότι βοήθησε πολλές φτωχές οικογένειες και έμεινε απλός και δίκαιος γιατί δεν εκμεταλλεύτηκε την θέση του για να "βολέψει" τον εαυτό του και την οικογένειά του σε διάφορες κρατικές ή πολιτικές θέσεις .



Η Μακεδονία δεν έμεινε 400 χρόνια σκλαβωμένη, αλλά κοντά στα 500 με συμμετοχή από τα πρώτα χρόνια της τουρκοκρατίας. Η οικογένεια των Λαζαίων ήταν το δεύτερο αρματολίκι στην σκλαβωμένη Ελλάδα, με τουλάχιστον 150 νεκρούς στην πορεία της στην ιστορία . Υπάρχουν πολλές οικογένειες στην Πιερία που λόγο της οικονομικής επιφάνειας, είχαν ενεργό ρόλο στον αγώνα. Είσαι από αυτούς που πιστεύεις στις σκοπιμότητες ώστε η ιστορικοί έχουν προσπεράσει την ιστορία μας και δεν υπάρχουν ούτε δυο σειρές πχ στα σχολικά βιβλία...

Οι ιστορικοί και οι δημοσιογράφοι νομίζω ότι δεν φταίνε γιατί τα αρχεία μας είναι πολύ λίγα καθώς οι πραγματικοί ήρωες δεν έψαχναν την δημοσιότητα και την αίγλη αλλά το κύριο μέλημά τους ήταν η ελευθερία του τόπου. 
Όχι όπως έκαναν οι Στερεοελαδδήτες, οι τιμημένοι ήρωες της Αθήνας, που ποτέ δεν πολέμησαν στην πρώτη γραμμή...!

 Είμαι από αυτούς που υποστηρίζουν ότι έπρεπε η τοπική ιστορία να διδάσκεται στα δημοτικά σχολεία ή το γυμνάσιο, καθώς είναι τόσο πλούσια από γεγονότα και προσωπικότητες που δε μπορούν να καταγραφούν σε ένα σχολικό εγχειρίδιο-βιβλίο...


Πολύ καλό θα ήταν άλλα δεν έχουμε πολλά ντοκουμέντα μόνο προφορικές ιστορίες,  από στόμα σε στόμα,  γιατί οι τότε και οι σημερινοί ήρωες,  θέλουν να είναι αφανείς! 

Και στο ποδόσφαιρο έχετε ιστορία ως οικογένεια από όσο γνωρίζω. Έμεινε ως σύνθημα στα ποδοσφαιρικά στέκια «το σουτ Μπαμπανίκα»… Για πες μας και γι αυτό.

Ο θείος μου ο Μιχάλης Μπαμπανίκας, ο μικρότερος γιος του καπετάνιου Νικοτσάρα έπαιζε μπάλα στον Όλυμπο...
Αυτός ο κεντρικός αμυντικός,  έβαζε πολλά γκολ με μακρινά σουτ και έτσι οι φίλαθλοι όταν έπαιρνε αυτός την μπάλα φώναζαν "σοοουυυτττ μπαμπανικααα" για να βάλει γκολ!!!
 Όταν έπαιζα εγώ μπάσκετ στον Αρχέλαο ή στο σχολικό πρωτάθλημα οι ηλικιωμένοι με φωνάζαν..." Σουτ Μπαμπανίκα"!
 Και εγώ φορούσα το νούμερο 5 ...το νούμερο του θείου μου!!! 

 Ήταν η φωτογραφία αυτό που γέμισε τη ζωή σας τελικά;

Είναι η φωτογραφία αλλά περισσότερο ...η περιήγηση...ο θόρυβος της ζούγκλας, η απόλυτη ησυχία της ερήμου, το σκαρφάλωμα ενός ηφαιστείου, η κορυφή ενός βουνού, μια βουτιά σε άγνωστα νερά, μια βόλτα σε μια μεγαλούπολη, η ξενάγηση ενός μουσείου ή  αρχαιολογικού χώρου που από μικρός ήθελα να τον επισκεφθώ π.χ. η Περσέπολη.

 Τη σημερινή κατάσταση, με τις καραντίνες, το φόβο, την αλλαγή στη ζωή όλων και μάλιστα παγκοσμίως, πως θα την αποτυπώνατε με τον φωτογραφικό σας φακό.


Μοναχικούς ανθρώπους περπατώντας στην φύση ... Παγωμένα τοπία ...Άδειους δρόμους και αγορές...Άδεια αεροδρόμια και σταθμούς.

 Πόσες χιλιάδες φωτογραφίες έχετε; 

Έχω πάρα πολλά φιλμ και τα τελευταία χρόνια πολλούς σκληρούς δίσκους ...Δεν βγάζω πολλές φωτογραφίες γιατί ακόμη νομίζω ακόμη ότι έχω φιλμ μέσα στην μηχανή...χαχα !!

 Τι θα το κάνετε όλο αυτό το αρχείο;

 Πως θα το αξιοποιήσετε;

Το αρχείο μου θα το δώσω στην ανιψιά μου και σε αυτούς που θα μου το ζητήσουν...
Όπως και τις φωτογραφίες μου από τις εκθέσεις.. 
Θέλω από την έκθεση που έχω τώρα στην "Γαλαρία" στο Κάστρο του Πλαταμώνα από κάτω,  να τις πουλήσουμε και να δώσουμε τα λεφτά στο σχολείο με ειδικές ανάγκες όπως και τις φωτογραφίες που έμειναν από την προηγούμενη έκθεση από τα βουνά του κόσμου.

 Όταν έχεις Γυρίσει Όλο Τον Κόσμο, με τόσες παραστάσεις στο μυαλό,  πλούσιος Σε Εμπειρίες από Διαφορετικούς Ανθρώπους, Λαούς και Κουλτούρες, πιο είναι το Κέρδος Που Έχετε αποκομίσει ως προσωπικότητα και στη Φιλοσοφική Θεώρηση που έχετε ως περιηγητής του κόσμου, για τη ζωή;

Στα ταξίδια μου, είδα πολλά, πέρασα πολλά, ταλαιπωρήθηκα συχνά, τρόμαξα, έβρισα, ούρλιαξα από χαρά, κουράστηκα από τα κουβαλητά, κολύμπησα, σκαρφάλωσα, έτρεξα, οδήγησα, πέταξα, ταξίδεψα και φωτογράφησα!!! Όπως λέει και ο Κομφούκιος, ένα ταξίδι είναι σαν να διάβασες 1000 βιβλία...

 Η Ελλάδα τι θέση έχει ανάμεσα σε αυτές τις χώρες που έχετε επισκεφτεί; Μπορούσαμε και καλύτερα και αν ναι τι φταίει, διαχρονικά για τη σημερινή παρακμή;


Σε όλα τα ταξίδια βλέπω την Ελλάδα: 
στο νησί του Πάσχα οι μονόλιθοι...
στην Βολιβία ο θεός της βροντής με τους κεραυνούς στο χέρι. 
Τα κυκλώπεια τείχη στην νότιο Αμερική από τους Ίνκας...
Στην Κίνα τον μαίανδρο...
Δεν είμαστε σε παρακμή γιατί έχουμε το πνεύμα στο dna μας, κάτι που οι άλλοι λαοί δεν το έχουν…
Περάσαμε και περνάμε πολλά λόγου του μασονισμού. 
Δεν μας θέλει κανένας γιατί εμείς μπορούμε να κυριαρχήσουμε στη γη με ειρήνη και όχι με πόλεμο...
Γιατί εμείς τους τα μάθαμε...
Σχολεία. Ακαδημίες, Ιατρική, Βιολογία, Αστρονομία, τα πάντα!
Είμαι υπερήφανος που είμαι Έλληνας Μακεδόνας!

 Τι θα θέλατε να πείτε στους αναγνώστες μας.

Ότι ευχή έχετε, να την εκπληρώσετε…
Ο Πλάτων είπε ότι κάθε τι  που έχετε στο μυαλό σας και σκέφτεστε συχνά, πολύ συχνά, εκπληρώνεται! 
Διαβάστε το βιβλίο 'το μυστικό' του Ronda Byrne και θα με θυμηθείτε !!! 

Αγαπητέ Νίκο Μπαμπανίκα, σε ευχαριστούμε για τη συζήτηση και για τις πανέμορφες φωτογραφίες που μας χάρισες για να αποδράσουμε μαζί με τους εξαιρετικούς αναγνώστες μας,  στις γωνιές του πλανήτη γη...!

           

               
































































































































Μια φωτογραφία μια ιστορία - Ο περιηγητής Ν. Μπαμπανίκας σε τηλεοπτική συνέντευξη, εδώ:

https://www.youtube.com/watch?v=7HSH9MerMdQ


https://www.facebook.com/nikos.babanikas/