25.11.20

ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ με την υπεράνθρωπη προσπάθειά του, κρατάει ακόμη όρθιο το ΕΣΥ. Παρέμβαση του πρ. Βουλευτή Πιερίας Στέργιου Καστόρη στο "Κόκκινο 91,4".

Στα πλαίσια της προσπάθειας μας σαν τμήμα υγείας του ΣΥΡΙΖΑ Πιερίας να ενημερώσουμε τους πολίτες για την κατάσταση που διαμορφώνεται στην Πιερία, είχαμε ζωντανή παρέμβαση μέσω του Ραδιοφώνου στο κόκκινο 91,4.
Λυκεσας: Τι γίνετε στην Πιερία σε σχέση με την πανδημία Κύριε Καστορη;

Η διασπορά στον νομό μας είναι πάρα πολύ μεγάλη. Όλοι πλέον έχουμε στο περιβάλλον μας ασθενείς. Σε κάθε γειτονιά, χωριό, οικογένεια. Επίσης πολλούς θανάτους. Τις προηγούμενες μέρες που πανελλαδικά οι θανοντες ηταν πάνω από 100 στην Πιερία είχαμε 10 και 8 αντίστοιχα. Νούμερο που δείχνει ότι η κατάσταση είναι τρομαχτική.
Νοσούν πολλοί εκπαιδευτικοί αλλά και ιερείς και δεν είναι τυχαίο.
Για να αλλάξει η κατάσταση το επόμενο διάστημα χρειάζεται συλλογική κοινωνική ευθύνη, και ενισχυμένα μέτρα απο την πολιτεία.
Δηλαδή συστράτευση όλων των συλλογικών φορέων, σύλλογοι, συνδικάτα, τοπική αυτοδιοίκηση, Εκκλησία. Εδώ έγινε το αντίθετο κάποιοι αντιστρατευθηκαν στα μέτρα πρόληψης και έχουμε δύο θανάτους ιερέων και μιας εκπαιδευτικού. Και όσον αφορά την πολιτεία χρειάζεται μαζικά τεστ και έλεγχος στους μεγάλους χώρους δουλειάς super market συγκοινωνίες κλειστές δομές, γηροκομεία,ψυχιατρικές δομές, αλλά και επίταξη δομών υγείας του ιδιωτικού τομέα,και κυρίως προσλήψεις προσωπικού.
Λυκεσας:Ποιά είναι η κατάσταση με το νοσοκομείο Κατερίνης;
Το νοσοκομείο μας έχει ουσιαστικά μετατραπεί σε νοσοκομείο μίας νόσου.
Ο 3ος όροφος έχει μετατραπεί σε κλινική κοβιτ αφού μεταφέρθηκε η χειρουργική και ορθοπεδικη κλινική. Επίσης το τμήμα επειγόντων έγινε επείγοντα κοβιτ.
Εκτός της ΜΕΘ αξιοποιούνται και άλλοι χώροι αυξημένης φροντίδας, αίθουσες ανάνηψης χειρουργεία κτλ.
Τα περιφερειακά ιατρεία (αγροτικά)έκλεισαν τα κέντρα υγείας αποδυναμώθηκαν αφού όλοι οι γιατροί μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο. Εάν γίνονταν όμως προσλήψεις προσωπικού θα λειτουργούσε η πρωτοβάθμια φροντίδα δηλαδή ΠΡΌΛΗΨΗ αλλά και ΕΞΩΝΟΣΟΚΟΜΙΑΚΗ ΦΡΟΝΤΙΔΑ.
Τώρα αφού δεν υπάρχει ο κάθε ασθενής μένει σπίτι του περιμένοντας τι; 
και αν είναι τυχερός ίσως γλυτώσει.
Όλα τα κρεβάτια είναι γεμάτα.
Οι αντοχές του ΕΣΥ απο άποψη υποδομών έχουν εξαντληθεί.
Αυτό που κρατά ακόμα το σύστημα υγείας όρθιο είναι το φιλότιμο και η υπερανθρωπη και συγκινητική προσπάθεια του προσωπικού.
Μόνο που και αυτές έχουν όρια.
Η επαγγελματική εξουθένωση είναι προ των πυλών. Γι'αυτό χρειάζεται ενίσχυση του ηθικού των ανθρώπων της πρώτης γραμμής.
Αυτό σημαίνει 
1.αναγνώριση της προσφοράς τους με αυξήσεις στους μισθούς των εργαζομένων και ένταξη τους στα βαρέα και ανθυγιεινά (ΒΑΕ).
2.μονιμοποίηση των συμβασιούχων, επικουρικών γιατρών και λοιπό προσωπικό.
3.προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και
4.επιστράτευση όλων των δομών υγείας, ιδιωτικές κλινικές, στρατιωτικά νοσοκομεία, κέντρα αποκατάστασης κτλ.
Αντί αυτών η κυβέρνηση μειώνει τις δαπάνες για την υγεία στον νέο προϋπολογισμό για το 2021 και διαχωρίζει τους εργαζόμενους σε αυτούς που θα πάρουν δώρο και σε αυτούς που δεν θα πάρουν.
Δεν κάνουν λάθος, δεν είναι ότι δεν ξέρουν ή δεν καταλαβαίνουν, αυτή είναι η πολιτική τους η συνειδητή επιλογή τους.
Δικαιολογίες περί οικονομικής δυσπραγίας δεν υπάρχουν. Όπως βρέθηκαν 120 εκ.ευρώ για την αεροπορική εταιρεία και 22 εκ για τα κανάλια να βρεθούν και για την υγεία σήμερα.