8.6.20

Οι Νεότουρκοι αποφασίζουν στις 2 Ιουλίου αν θα κάνουν την Αγιά Σοφιά, μουσουλμανικό τέμενος

Σε σημερινό πρωτοσέλιδο της η τουρκική εφημερίδα Yeni Safak που απηχεί στις θέσεις του καθεστώτος Ερντογάν προαναγγέλει την μετατροπή της Αγιά Σοφιάς σε τζαμί. Σύμφωνα με την εφημερίδα στις 2 Ιουλίου 2020 θα αποφασίσει το Συμβούλιο Επικρατείας της Τουρκίας εαν η Αγία Σοφιά θα μετατραπεί σε τζαμί.Όπως αναφέρει το δημοσίευμα ο σύλλογος «Στήριξης Αρχαίων Μνημείων και Περιβάλλοντος» κατέθεσε αίτημα προκειμένου να εξεταστεί αν είναι αυθεντική ή πλαστή η υπογραφή του Κεμάλ Ατατούρκ στο διάταγμα του 1934 για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε μουσείο.Για το αίτημα αναμένεται να αποφανθεί το τουρκικό Συμβούλιο της Επικρατείας στις 2 Ιουλίου και όπως αναφέρει το δημοσίευμα, εάν η προσφυγή γίνει δεκτή τότε θα ξεκινήσει η προσπάθεια μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζάμι καθώς ακυρώνει το διάταγμα μετατροπής της σε μουσείο.Είναι προφανές ότι η ηγεσία Ερντογάν έχει πάρει την απόφαση της να προκαλέσει την ελληνική πλευρά ξεπερνώντας τα όρια και μια τέτοια ύψιστη πρόκληση αγγίζει τα όρια κήρυξης εμπόλεμης κατάστασης. Είναι ξεκάθαρο ότι θέλει και θεσμικά το πράσινο φως για να εκτελέσει το ανοσιούργημα του.Είναι ένα ταξίδι χωρίς γυρισμό, αυτό που έχει επιλέξει ο παρανοϊκός Ερντογάν που επιθυμεί να είναι ο σύγχρονος αναμορφωτής της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Το παγκόσμιας πολιτισμικής ακτινοβολίας μνημείο της Ορθοδοξίας και του Βυζαντίου κινδυνεύει να μετατραπεί σε οθωμανικό τσαντίρι που θα εγκατασταθεί το χαρέμι που πολυχρενεμένου πασά, για να χορεύουν οι παλακίδες αμανέδες προς τιμήν του.

Ο παραναϊκός χασάπης της Άγκυρας έχοντας καταρρεύσει πλήρως σαν ηγέτης , όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις επιχειρεί με εθνικιστικό παραλήρημα να διασωθεί. Απευθύνεται σε συγκεκριμένο κοινό και μέσα από το κλίμα φανατισμού επιδιώκει μια ολική επαναφορά. Άλλωστε στο ίδιο κλίμα εντάσσεται το αφήγημα της Γαλάζιας Πατρίδας , το μεταναστευτικό γιουρούσι στον Έβρο και η ευθεία αμφισβήτησει της εθνικής μας κυριαρχίς στο Αιγαίο.Η ελληνική πλευρά πρέπει να ετοιμαστεί για μια σύγκρουση αλλά και για την επανατοποθέτηση σε ζητήματα όπως , κλείσιμο τουρκικού προξενείου στη Θράκη, απέλαση πρακτόρων, κήρυξη εμτός νόμου του ΚΙΕΦ, λειτουργία τεμένων, αποκλεισμός τουρκικών επιχειρηματικών ομίλων στην χώρα, κλείσιμο μουσείου Αττατούρκ στη Θεσσαλονίκη. Παράλληλα η Ελλάδα θα πρέπει αν αυξήσει την ένταση της αντίδρασης της σε διεθνής οργανισμούς ΝΑΤΟ και Ε.Ε. και να ζητήσει άμεσες κυρώσεις κατά της Τουρκίας, όπως εμπάργο σε εξοπλισμούς.

Αν ετοιμαστούμε για πόλεμο και δείξουμε αποφασιστικότητα, είναι η μοναδική ελπίδα να μην τον δώσουμε. Γιατί η εμπειρία( Κούρδοι- Συρία) έδειξε ότι η Άγκυρα είναι μια χάρτινη δύναμη, χτισμένη από σαθρά υλικά.