10.4.20

Eurogroup: Κατέληξαν σε συμφωνία οι 27 -Το κρίσιμο σημείο για τον ESM

Σύμφωνα με το ανεπίσημο κείμενο οι υπουργοί Οικονομικών κατέληξαν σε μια λύση: 

Αμεση χρηματοδότηση 500 δισ. ευρώ στα κράτη μέλη - η οποία μαζί με τις παρεμβάσεις κρατών και ΕΚΤ θα φτάνει στα 3 τρισ. περίπου - και πρόσβαση στην πιστωτική γραμμή του ESM για όσο διαρκεί η κρίση του κορονοϊού. Μετά, όπως αναφέρεται, οι χώρες της ΕΕ θα πρέπει να παραμείνουν αφοσιωμένες στην ενδυνάμωση των οικονομιών τους. Τα δάνεια από τον ΕΜΣ θα είναι χωρίς όρους για έξοδα που αφορούν τις ιατρικές δαπάνες. Θα έχουν όρους όταν θα αφορούν οικονομική βοήθεια γενικότερα.

Ο Μάριο Σεντένο κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου τόνισε: «Είναι αναγκαίο να προχωρήσουμε σε αυτό μαζί και όχι χώρια», ενώ αναφέρθηκε σε τρία «δίχτυα ασφαλείας» τα οποία συμφωνήθηκαν στο Εurogroup, τα 250 δισ. από τον ESM, τα 200 δισ. από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και τα 100 δισ. από τον μηχανισμό SURE. «Είμαστε έτοιμοι να θάψουμε τις διαφορές μας» είπε, «και αυτό που έχει σημασία είναι να ξεπεράσουμε την πρόκληση».

«Η συνάντηση τελείωσε υπό με τα χειροκροτήματα των υπουργών», ανακοίνωσε μέσω Twitter σε ο εκπρόσωπος του προέδρου του Eurogroup.

Μολαταύτα, η συμφωνία δεν αναφέρει ρητώς ότι θα εκδοθεί κοινό χρέος για να χρηματοδοτηθεί η ανάκαμψη — κάτι που ζητούν η Ιταλία, η Γαλλία και η Ισπανία, αλλά αποτελεί κόκκινη γραμμή για τη Γερμανία, την Ολλανδία, τη Φινλανδία και την Αυστρία.
Η καταρχήν συμφωνία καταγράφηκε την ημέρα που το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προειδοποίησε ότι η πανδημία του κορονοϊού θα μπορούσε να προκαλέσει «τις χειρότερες οικονομικές συνέπειες από τη Μεγάλη Ύφεση» του 1929.

Πηγή: ΑΜΠΕ,Reuters, AFP