17.3.20

Η κυβέρνηση κλείνει τις εκκλησίες μετά τη μεσοβέζικη απόφαση της Ιεραρχίας

Μετά τη μεσοβέζικη απόφαση της Ιεραρχίας, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε ότι αναστέλλονται οι λειτουργίες
σε όλους τους χώρους θρησκευτικής λατρείας κάθε δόγματος και θρησκείας. Οι εκκλησίες θα παραμένουν ανοικτές μόνο για ατομική προσευχή. «Με απόφαση της κυβέρνησης αναστέλλονται οι λειτουργίες σε όλους τους χώρους θρησκευτικής λατρείας κάθε δόγματος και θρησκείας. Εκκλησίες παραμένουν ανοικτές μόνο για ατομική προσευχή. Η προστασία της δημόσιας υγείας επιβάλλει ξεκάθαρες αποφάσεις», τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με ανάρτηση του στο twitter.


Σημειώνεται ότι το μεσημέρι της Δευτέρας, η κυβέρνηση δια της αναπληρώτριας κυβερνητικού εκπροσώπου, Αριστοτελίας Πελώνη, είχε διαμηνύσει ότι ότι σε περίπτωση μη συμμόρφωσης της εκκλησιαστικής ιεραρχίας, «θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί».
        
Η απόφαση της ΔΙΣ

Απόφαση που μοιάζει γενναία για τα δεδομένα της εκκλησίας, αλλά λίγη για τα δεδομένα της πανδημίας έλαβε η Ιερά Σύνοδος, η οποία συνεδρίασε επί ώρες. Η ΔΙΣ κάνει έκκληση στις ευπαθείς ομάδες να παραμένουν στις οικίες τους, ωστόσο οι λειτουργίες της Κυριακής θα τελούνται κανονικά και η πόρτα αφέθηκε μισάνοιχτη...
Ειδικότερα, μετά από πολύωρη συνεδρίαση, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος κατέληξε σε σειρά αποφάσεων με αφορμή την πανδημία του κορονοϊού και τις πολλαπλές εκκλήσεις που είχαν γίνει προς την Ιεραρχία να λάβει αυστηρά μέτρα. Η ΔΙΣ αποφάσισε να μένουν ανοιχτοί οι ναοί για κατ' ιδίαν προσευχή, ενώ κάλεσε όλους τους πιστούς σε σύνεση και να φέρονται ωσάν να είναι ήδη φορείς του ιού. Η ΔΙΣ αποφάσισε επίσης οι λειτουργίες που θα διεξάγονται στους ναούς και στις μονές, να γίνονται με τρόπο λιτό. Συγκεκριμένα αποφασίστηκε να ανασταλούν όλες οι λατρευτικές συνάξεις εκτός των κυριακάτικων λειτουργιών, οι οποίες θα τελούνται κανονικά μεταξύ 7 και 8 το πρωί. Επίσης, αναβάλλονται όλες οι καθημερινές λειτουργίες και τα μυστήρια, όπως οι γάμοι και οι βαπτίσεις. Κηδείες εντός του ναού θα τελούνται με την παρουσία μόνο του στενού περιβάλλοντος.

Ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος είχε νωρίτερα κατ' ιδίαν συνάντηση με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Υγείας για το θέμα του κορονοϊού, Σωτήρη Τσιόδρα, ο οποίος κατόπιν παρέστη και στη συνεδρίαση της ΔΙΣ μιλώντας προς τους ιεράρχες. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι Μητροπολίτες κράτησαν αποστάσεις ασφαλείας ανάμεσα τους όπως κάθισαν στα έδρανα.