17.2.20

Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΑΡΑΚΑΤΣΑΝΑΙΩΝ ΠΙΕΡΙΑΣ "Ο ΚΑΤΣΑΝΤΩΝΗΣ" ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕ ΤΗ ΣΠΟΥΔΑΙΑ ΕΚΔΟΣΗ ΠΑΡΑΜΥΘΙΩΝ "ΝΙΑ ΒΟΥΛΑ ΚΙ ΕΝΑΝ ΚΙΡΟ"-30 ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Μια σημαντική στιγμή για την ιστορία των Σαρακατσάνων της Πιερίας και της πατρίδας μας γενικότερα, έλαβε
χώρα την Κυριακή
16-2-2020 στο κατάμεστο Συνεδριακό Κέντρο του Δήμου Κατερίνης, ΕΚΑΒΗ, με την παρουσίαση του πρώτου τόμου των ΣΑΡΑΚΑΤΣΑΝΙΚΩΝ ΠΑΡΑΜΥΘΙΩΝ με τίτλο "ΝΙΑ ΒΟΥΛΑ ΚΙ ΕΝΑΝ ΚΙΡΟ" ( Μια φορά κι έναν καιρό ), του Συλλόγου Σαρακατσάνων Πιερίας ΚΑΤΣΑΝΤΩΝΗΣ .
' Κόκκινη κλωστή δεμένη, στην ανέμη τυλιγμένη, δώσ' της κλώτσο να γυρίσει, παραμύθι ν' αρχινίσει.''
Ήταν μια εκδήλωση με ιδιαίτερη σημασία καθώς τα παραμύθια συλλέχθηκαν και καταγράφηκαν απευθείας από τον προφορικό λόγο, αυθεντικά, γεγονός που καθιστά την προσπάθεια ξεχωριστή για την αξία της πολύτιμης παρακαταθήκης που αποτυπώνεται στη συλλογή, πλέον στο χαρτί, από το στόμα των προγόνων.
Ίσως είναι από τις λίγες φορές που οι χαιρετισμοί των επισήμων προσκεκλημένων επικεντρώθηκαν στο αληθινό μήνυμα του πολιτισμού μας.
Η δε εισηγήσεις και η ανάλυση της έκδοσης είχαν εξαιρετικό ενδιαφέρον για την πολιτιστική γνώση.
Η οργάνωση της εκδήλωσης άρτια, το κοινό προσηλωμένο στις ομιλίες και το χειροκρότημα ζεστό στον επίλογο με το δρώμενο της θεατροποίησης παραμυθιού από το Σύλλογο Σαρακατσαναίων Πιερίας.
Όσον αφορά την έκδοση, πρόκειται για ένα καλαίσθητο βιβλίο, με εικαστική εικονογράφηση και μεγάλη πολιτιστική αξία για το περιεχόμενο και την προσεκτική επιλογή των παραμυθιών και των μηνυμάτων που εκπέμπουν από γενιά σε γενιά, στο σήμερα.
Αξίζουν πολλά συγχαρητήρια στο Σύλλογο και σε όλους αυτούς που μοχθούν να μεταλαμπαδεύσουν στις επόμενες γενιές τους θησαυρούς του πολιτισμού μας...

***
Αντί του "ρεπορτάζ" για τις παρουσίες παραθέτουμε την πρόσκληση με τους ομιλούντες με την ελπίδα να μπορέσουμε να δημοσιεύσουμε τις ομιλίες και τους χαιρετισμούς για το ενδιαφέρον που έχουν...