1.1.20

Παράνομες εφημερίες για να βγουν οι γιορτές

Η δημόσια υγεία ψυχορραγεί. Οι πολυαναμενόμενες προσλήψεις γιατρών και προσωπικού που θα δώσουν ανάσα ανακούφισης στα νοσοκομεία του ΕΣΥ, δεν έχουν ακόμα ολοκληρωθεί.
Ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας έχει υποσχεθεί ότι το 2020 θα είναι χρονιά στήριξης για τα νοσοκομεία. Ακόμη, όμως, κι αν υλοποιηθούν οι κυβερνητικές υποσχέσεις, ο πολύτιμος χρόνος που μεσολάβησε ταλαιπώρησε περαιτέρω τη δημόσια υγεία, καθώς καταγράφονται κάθε χρόνο εκατοντάδες αποχωρήσεις και συνταξιοδοτήσεις.

Οι κενές οργανικές θέσεις γιατρών στα νοσοκομεία του ΕΣΥ ξεπερνούν τις έξι χιλιάδες. Παρά τις αυξανόμενες ανάγκες των Νοσοκομείων, όμως, οι προκηρύξεις δεν προχώρησαν. Δεν έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες κάλυψης των θέσεων 940 γιατρών που έχουν εξαγγελθεί, ενώ δεν έχουν εμφανιστεί στα νοσοκομεία, ούτε οι 170 γιατροί, οι οποίοι θα στελεχώσουν τα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ). Αντίστοιχη είναι η κατάσταση και με τις πάνω από 2.000 θέσεις νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού. Η Πρωτοβάθμια Φροντίδα, αλλά και η επείγουσα εξωνοσοκομειακή περίθαλψη περνάει, επίσης, δύσκολες στιγμές, καθώς οι ελλείψεις σε γιατρούς στις πρωτοβάθμιες δομές, στα Κέντρα Υγείας και το ΕΚΑΒ έχουν χτυπήσει “κόκκινο”.

Για να καλυφθούν τα κενά εκ των έσω, συχνά παρατηρείται (και καταγγέλλεται) το φαινόμενο, οι γιατροί να γίνονται «μπαλάκι» μεταξύ των νοσοκομείων. Ο «δανεισμός» γιατρών επεκτείνεται σε όλες τις ιατρικές ειδικότητες, χωρίς να δίνεται οριστική και μόνιμη λύση στα προβλήματα.
Γιορτές με παράνομα προγράμματα εφημεριών για τους εργαζόμενους των Νοσοκομείων του ΕΣΥ

Η υποστελέχωση έχει πολλά θλιβερά επακόλουθα: σύνδρομο εξουθένωσης, πιθανά ή ακόμα και μοιραία λάθη, πολύωρες αναμονές, εκνευρισμό και συχνά ξεσπάσματα βίας από ασθενείς και συνοδούς κατά του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού κ.α. Αυτή η κατάσταση δεν είναι καινούργια για το ΕΣΥ, καθώς διαιωνίζεται, όπως λένε οι ίδιοι οι υγειονομικοί, από όλες τις κυβερνήσεις.

“Κάθε χρόνο στις ημέρες των γιορτών προβάλλονται ρεπορτάζ για τους εργαζόμενους των νοσοκομείων (και άλλων εργασιακών χώρων) που κάνουν γιορτές στη δουλειά. Αυτό όμως που δεν αναφέρεται στα τηλεοπτικά ρεπορτάζ είναι ότι, οι εργαζόμενοι των Νοσοκομείων που δουλεύουν με κυκλικό ωράριο, εργάζονται τις ημέρες των γιορτών με παράνομα προγράμματα εργασίας, αφού με αφορμή την υποστελέχωση δεν ακολουθούνται οι προβλέψεις της εργασιακής νομοθεσίας στη σύνταξη των προγραμμάτων εργασίας”, αναφέρουν οι γιατροί του ΕΣΥ στη σελίδα τους ygeionomikoi.gr.



Συγκεκριμένα, οι γιατροί καταγγέλλουν ότι:
*Δεν τηρείται ο κανόνας της μεσολάβησης 11 ωρών μεταξύ δύο βαρδιών (δείτε ΕΔΩ), αφού γίνονται βάρδιες απόγευμα-πρωί και πρωί- νύχτα.
*Δεν τηρείται η πρόβλεψη της νομοθεσίας (δείτε ΕΔΩ) τα ρεπό που κόβονται να δίδονται την επόμενη εβδομάδα, αφού τις ημέρες των αργιών κόβονται συνεχώς ρεπό τα οποία μένουν ως “χρεωστικά”.

“Το γεγονός ότι οι εργαζόμενοι στα Νοσοκομεία αναγκάζονται από την έλλειψη προσωπικού να εκτελούν παράνομα προγράμματα εργασίας ακόμη και τις ημέρες των γιορτών (που οι περισσότεροι από τους διοικούντες είναι στα σπίτια τους και στις οικογένειες τους), θα πρέπει να χρησιμοποιείται ως βασικό επιχείρημα προς την εκάστοτε κυβέρνηση για τη διεκδίκηση επαρκούς στελέχωσης των Νοσοκομείων”, τονίζουν οι γιατροί.