18.6.20

Διοικητές νοσοκομείων:Τι μισθούς παίρνουν

 «Εθνος της Κυριακής» 
Η σύνθεση των 111 προσώπων που επελέγησαν για να στελεχώσουν
το ΕΣΥ περιλαµβάνει σε µεγάλο ποσοστό πρόσωπα που κατά τα φαινόµενα µικρή σχέση έχουν µε το αντικείµενο της Υγείας. 

Μεγάλες ευθύνες, «κουρεµένοι» µισθοί
Εστω κι αν οι περισσότεροι που αναλαµβάνουν διοικητές νοσοκοµείων δεν σχετίζονται µε την Υγεία, αξιοσηµείωτο είναι ότι θα έχουν πολλές ευθύνες, ενίοτε και µε νοµικές επιπτώσεις, ενώ οι µισθοί τους δεν ανταποκρίνονται στο εύρος των δραστηριοτήτων τους. 

Αλλωστε οι µισθοί για τα στελέχη του ΕΣΥ έχουν µειωθεί τα τελευταία χρόνια λόγω της κρίσης. 
Στο παρελθόν είχαν φθάσει ακόµη και τα 4.600 ευρώ καθαρά (λιγότερα για όσους διοικούσαν µικρότερο νοσοκοµείο), αφού οι αµοιβές προσδιορίζονται µε βάση τις κλίνες που διαθέτει ένα νοσηλευτικό ίδρυµα. Οι υποδιοικητές (και οι αναπληρωτές) λάµβαναν προ κρίσης 3.600 ευρώ καθαρά.

Σήµερα οι µισθοί τους έχουν κουρευτεί δεόντως. 

Ειδικότερα, οι διοικητές νοσοκοµείων εισπράττουν από 2.800 έως 2.900 ευρώ καθαρά για νοσηλευτικά ιδρύµατα µε πάνω από 400 κλίνες, ενώ οι υποδιοικητές 1.900 ευρώ καθαρά. 
Για τα µικρότερα νοσοκοµεία οι αµοιβές είναι χαµηλότερες.
 Σε νοσοκοµεία κάτω των 400 κλινών ο διοικητής λαµβάνει µισθό όσα εισπράττει ο υποδιοικητής στα µεγάλα νοσοκοµεία, δηλαδή 1.900 ευρώ καθαρά.

Σε ό,τι αφορά στις επικοινωνίες, ενώ παλαιότερα δικαιούνταν και κινητό τηλέφωνο, σήµερα θεωρητικά έχει καταργηθεί αυτό το όφελος.

 Ωστόσο, µε απόφαση του ∆Σ του νοσοκοµείου µπορεί να εγκριθεί η κάλυψη των επικοινωνιών του διοικητή (τηλεφωνική σύνδεση µόνο). Οµως η χρήση του τηλεφώνου εγκρίνεται µόνο για υποθέσεις του νοσοκοµείου.

Σε ό,τι αφορά τις µετακινήσεις, παλιά οι διοικητές είχαν στη διάθεσή τους και υπηρεσιακό αυτοκίνητο, το οποίο βέβαια οι περισσότεροι χρησιµοποιούσαν και για τις προσωπικές τους υποθέσεις. 


Σήµερα µπορεί να γίνει χρήση του υπηρεσιακού αυτοκινήτου του νοσοκοµείου µόνο για υποθέσεις που σχετίζονται µε το ΕΣΥ.