23.12.19

Συνεδρίαση Υπουργικού Συμβουλίου

Επίδομα γέννησης των 2000 ευρώ και ο νέος νόμος για τις διαδηλώσεις
Βροχή νομοσχεδίων μετά τις γιορτές, ετοιμάζει απο σήμερα το υπουργικό συμβούλιο που συνεδριάζει στις 11 υπο τη προεδρία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.
Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε η κυβέρνηση θα συζητηθεί ο προγραμματισμός του νομοθετικού έργου της κυβέρνηση που περιλαμβάνει τέσσερα νομοσχέδια:

Τη χορήγηση του επιδόματος γέννησης που θα φέρει το Υπουργείο Εργασίας, και αφορά την προεκλογική υπόσχεση για την καταβολή 2000 ευρώ για κάθε παιδί που θα γεννηθεί μετά την 1η Ιανουαρίου του 2020. Στο νομοσχέδιο αναμένεται να καθορίζονται τα εισοδηματικά κριτήρια και οι διαδικασίες. Απο κυβερνητικής πλευράς έχει δηλωθεί ότι τα κριτήρια θα καθοριστούν με τέτοιο τρόπο ώς ώστε η χορήγησή του να αφορά οριζόντια σχεδόν το σύνολο των δικαιούχων, ενώ ειδική μέριμνα θα ληφθεί κατά τον υπολογισμό του για τη στήριξη των μονογονεϊκών οικογενειών. Συνολικά η φιλοδοξία είναι να επωφελήθουν 400.000 οικογένειες την επόμενη 5ετία αν και ακαθόριστο μένει το πόσες οικογένειες τελικά θα το δικαιούνται για το 2020.

Το νομοσχέδιο για τις πορείες και τις διαδηλώσεις. Το νομοθέτημα έχει παρουσιάσει αρκετή καθυστέρηση αφού για πρώτο φορά εξαγγέλθηκε από τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο 13ο συνέδριο της Ν.Δ αλλά δεν κατατέθηκε τελικά. Το νέο νόμο θα εισηγηθεί το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη που το τελευταίο διάστημα έχει βρεθεί στο στόχαστρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης λόγω της έξαρσης της αστυνομικής βίας.

Το νομοσχέδιο για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς που αποτελεί ερώτημα αν θα περιέχει ρυθμίσεις για τον ΕΛΓΑ στην κατεύθυνση της ιδιωτικοποίησης

Το νομοσχέδιο του υπουργείου Μεταφορών για τα υδατοδρόμια.


Στο υπουργικό Συμβούλιο ο Γιώργος Γεραπετρίτης αναμένεται να παρουσιάσει εγχειρίδιο καλής νομοθέτησης που θα αφορά την νομοπαρασκευστική μεθοδολογία και την ανάλυση συνεπειών κάθε ρύθμισης προκειμένου να υπάρχουν ενιαίοι νομοθετικοί κανόνες για όλα τα υπουργεία.Επίσης θα γίνει παρουσίαση του Εθνικού Σχεδίου Μεταρρυθμίσεων για το 2020 από τον Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ, αρμόδιο για το συντονισμό του κυβερνητικού έργου Άκη Σκέρτσο που θα αναφερθεί στις βασικές κατευθύνσεις της κυβέρνησης για την ερχόμενη χρονιά ενώ από το υπουργείο Ανάπτυξης και το Άδωνι Γεωργιάδη θα παρουσιαστεί η πορεία υλοποίησης του ΕΣΠΑ.


Τέλος θα συσταθεί ειδική διυπουργική επιτροπή για την αναπτυξιακή μετάβαση της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας και του Δήμου Μεγαλόπολης στη μεταλιγνιτική εποχή υπό την εποπτεία του υπουργείου Περιβάλοντος.
https://www.nooz.gr/greece/1566759/synedriasi-ypoyrgikoy-symboylioy-nomoschedia-pote-erchetai-to-epidoma-gennisis-twn-2000-eyrw-kai-o-neos-nomos-gia-tis-diadilwseis