6.11.19

Πού πηγαίνουν οι μετανάστες και γιατί

Σε παγκόσμιο επίπεδο, περισσότεροι από 68 εκατομμύρια άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, σύμφωνα με την υπηρεσία προσφύγων του ΟΗΕ, την UNHCR. Από αυτά, 40 εκατομμύρια είναι εσωτερικά εκτοπισμένοι που παρέμειναν στη χώρα τους. Στα τέλη του 2017, οι κύριες χώρες προέλευσης των προσφύγων ήταν η Συρία με 6,3 εκατομμύρια και το Αφγανιστάν με 2,6 εκατομμύρια πρόσφυγες, ακολουθούμενες από το Νότιο Σουδάν, τη Μιανμάρ και τη Σομαλία, εξαιρουμένων των εσωτερικά εκτοπισμένων.

Η κύρια αιτία της αναγκαστικής μετανάστευσης παραμένει πόλεμος και βία. Περισσότεροι από τους μισούς πρόσφυγες παγκοσμίως προέρχονται από περιοχές συγκρούσεων - Συρία, Αφγανιστάν και Νότιο Σουδάν. Υπάρχουν επίσης ένοπλες συγκρούσεις στη Μιανμάρ και τη Σομαλία. Στη Γερμανία, πάνω από το 70% των εγγεγραμμένων αιτούντων άσυλο έχουν εγκαταλείψει τον πόλεμο ή τις βίαιες κρίσεις, σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Μετανάστευσης και Προσφύγων.
Ένας άλλος λόγος πτήσης είναι οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Σε τουλάχιστον δέκα χώρες παγκοσμίως, η ομοφυλοφιλία και η τρανσεξουαλικότητα τιμωρούνται με τη θανατική ποινή. Σε πολλές άλλες χώρες η ποινή είναι μακροχρόνια φυλάκιση. Επιπλέον, οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής - όπως η έλλειψη τροφίμων και νερού - αναγκάζουν τους ανθρώπους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Οι περισσότεροι πρόσφυγες δεν προέρχονται από την Ευρώπη. Στις αναπτυσσόμενες χώρες φιλοξενείται το 85% των προσφύγων παγκοσμίως. Η Τουρκία είναι η κύρια χώρα υποδοχής, με συνολικά 3,5 εκατομμύρια μετανάστες, πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο. Το Πακιστάν και η Ουγκάντα έλαβαν έκαστη σε 1,4 εκατομμύρια ανθρώπους. Η Γερμανία βρίσκεται στην έκτη θέση με 930.400.