4.10.19

Το μητρώο στελεχών της ΝΔ, η Αξιοκρατία και τα...(όχι πράσινα), αλλά Μπλε άλογα.

Του Ηλία Χρυσικού *

Σύμφωνα με την οικεία, δημοσιευθείσα σε ΦΕΚ, Προκήρυξη του Υπουργείου Υγείας αναφορικά με την εκδήλωση ενδιαφέροντος για τις θέσεις Διοικητών και

Αναπληρωτών Διοικητών σε Νοσοκομεία του ΕΣΥ, οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να υποβάλλουν στην κατά τόπο αρμόδια Υγειονομική Περιφέρεια τις Αιτήσεις τους, για τις θέσεις για τις οποίες ενδιαφέρονται και μαζί με αυτές και τα βιογραφικά τους σημειώματα και δη βιογραφικά στα… πρότυπα του… "Ευρωπαϊκού" βιογραφικού, προκειμένου να αξιολογηθούν "δικαιοκρατικά" τα προσόντα τους και να προκριθούν ως κατάλληλοι οι πιο άξιοι απ’ αυτούς (έχετε το αυτό συνέχεια στο νου σας).

Σύμφωνα με την προκήρυξη, η προθεσμία υποβολής των Αιτήσεων από τους ενδιαφερομένους για συγκεκριμένες θέσεις θα λήξει την 10-10-2019 (κρατήστε το αυτό σας παρακαλώ).

Σύμφωνα με την άνω προκήρυξη, μέσα σε τρεις ημέρες από τη λήξη της άνω προθεσμίας, οι Υγειονομικές Περιφέρειες, έχοντας ήδη συλλέξει όλες τις αιτήσεις των ενδιαφερομένων (που υποβάλλονται σε … "συστημένο", κλειστό, κατάκλειστο φάκελο) και καταχωρώντας τες σε συγκεντρωτική ονομαστική κατάσταση, θα τις αποστείλουν στον Υπουργείο Υγείας (να το θυμάστε αυτό).

Σύμφωνα με την εν λόγω προκήρυξη, θα συσταθεί, όταν θα έχουν παραληφθεί από το Υπουργείο όλες οι Αιτήσεις, Επιτροπής Αξιολόγησης προκειμένου ΑΥΤΉ να εξετάσει τα στοιχεία των φακέλων των υποψηφίων για τις θέσεις Διοικητών και Αναπληρωτών Διοικητών των Νοσοκομείων και εν συνεχεία να υποβάλει, στα πλαίσια της εξειδικευμένης και αξιοκρατικής κρίσης της, Γνωμοδοτικές Εισηγήσεις στον Υπουργό Υγείας περί του ποιοι θεωρούνται οι ικανότεροι να διοριστούν στις προκείμενες θέσεις, συντάσσοντας μάλιστα και σχετικό κατάλογο αξιολόγησης (μην το λησμονείτε επ’ ουδενί αυτό).

Σύμφωνα με την Προκήρυξη, εν τέλει, ο Υπουργός Υγείας θα διορίσει τους κατάλληλους για τις θέσεις των Διοικητών και Αναπληρωτών Διοικητών, έχοντας λάβει υπόψη του τις Εισηγήσεις της άνω Επιτροπής (συγκρατήστε το κι αυτό).

Με βάση, όμως, καλά πληροφορημένες πηγές, την Τρίτη, 24-9-2019, μια… πεντάδα από το Νομό Πιερίας επισκέφθηκε τον Υπουργό Υγείας στην Αθήνα.

Με βάση τις πηγές αυτές, η ανωτέρω "πεντάδα" κορυφαίων κομματικών παραγόντων του κυβερνώντος κόμματος , πήγαν στον Υπουργό για να "κανονίσουν" το ζήτημα του προσώπου που θα αναλάβει, ως νέος Διοικητής, στο Γενικό Νοσοκομείο Κατερίνης (ΓΝΚ).

Με βάση τις πηγές, στο Υπουργείο έγινε συζήτηση σοβαρή επί του θέματος, αλλά και άλλων θεμάτων και καθένας από την…"πεντάδα" προσπαθούσε να "προωθήσει" τον "δικό" του άνθρωπο.

Με βάση τις πηγές πάλι, μάλλον ο Υπουργός Υγείας θα επιλέξει τελικά για νέο Διοικητή του ΓΝΚ έναν απ’ αυτούς που "συζητήθηκαν"" και "προωθήθηκαν" στη συνάντηση της Τρίτης, 24-9-2019, μετά και από την φημολογούμενη σημερινή (3.10.2019) επίσκεψή του στο Μαξίμου.

Κυρίως όσον αφορά την Πιερία, συνεπώς, πριν καν ολοκληρωθεί η προθεσμία για την υποβολή Αιτήσεων από τους ενδιαφερομένους, πριν καν η αρμόδια κατά τόπο Υγειονομική Περιφέρεια παραλάβει τα…"Ευρωπαϊκά" Βιογραφικά με τα προσόντα των υποψηφίων, πριν καν περάσει το τριήμερο που έχει υποχρέωση για να στείλει τους κλειστούς και σφραγισμένους φακέλους με τα… «Ευρωπαϊκά» Βιογραφικά στο Υπουργείο, πριν καν συσταθεί η…Επιτροπή Αξιολόγησης των… «Ευρωπαϊκών» Βιογραφικών, πριν καν αυτή η Επιτροπή ανοίξει τους κατάκλειστους φακέλους και αξιολογήσει (ως Επιτροπή "Αξιολόγησης") τα προσόντα των υποψηφίων, πριν καν συντάξει κατάλογο αξιολόγησης και υποβάλει τη σχετική Γνωμοδότηση στον Υπουργό, πριν καν ο Υπουργός λάβει υπόψη του, για να είναι δίκαιος στις κρίσεις του, τις Εισηγήσεις της Επιτροπής για τη συγκεκριμένη θέση στο συγκεκριμένο Νοσοκομείο, αν – επαναλαμβάνω – είναι βάσιμες οι πηγές, οι τοπικοί κομματικοί προύχοντες τα "κανόνισαν" με τον Υπουργό για τον τοπικό Διοικητή του Νοσοκομείου Κατερίνης.

Βέβαια η "πεντάδα", τα αρνείται όλα αυτά, σύμφωνα με τις δημοσιογραφικές πληροφορίες. Το μόνο που ξέρω όμως, είναι, ότι στα σίγουρα ΔΕΝ συμπεριλαμβάνεται στα πολιτικά καθήκοντα της "πεντάδας" αυτής, είτε η "προώθηση" φίλιων υποψηφιοτήτων, είτε η "ΑΠΟΤΡΟΠΗ" ανεπιθύμητης υποψηφιότητας αναφορικά με τους Διοικητές Ν.Π.Δ.Δ

Αν, λοιπόν, είναι αλήθεια όλα τα παραπάνω, τι κι αν έλεγε "κάποτε" ο Κυριάκος Μητσοτάκης (https://www.facebook.com/watch/?v=10155146366122725) ότι το κυβερνών κόμμα με το "Μητρώο Στελεχών έσπασε όλα τα ταμπού και στερεότυπα που συνόδευαν την πολιτική δράση μέχρι σήμερα", τι κι αν διαλαλούσε για την περιβόητη στροφή "σε νέους ανθρώπους που ξεχωρίζουν είτε στον επαγγελματικό τους χώρο, είτε στις τοπικές τους κοινωνίες", τι κι αν διαβεβαίωνε όλους τους Έλληνες ότι η αξιοκρατία και η αξιολόγηση αποτελούν "αδιαπραγμάτευτες προτεραιότητες" της νέας διακυβέρνησης (https://www.kathimerini.gr/1028921/article/epikairothta/politikh/mhtsotakhs-a3iokratia-kai-a3iologhsh.)

Αν οι καλά πληροφορημένες πηγές είναι και ειλικρινείς και βάσιμες ταυτόχρονα, στην περίπτωση του διορισμού των νέων Διοικητών, ομιλούμε πλέον για σφοδρή επιστροφή στο παρελθόν, για "αυτούσια αναπαραγωγή" του DNA της "πελατειοκρατίας" και "κομματοκρατίας" και επί νέας διακυβέρνησης, ως αυτό το DNA να είναι τελικά κάτι άφθαρτο, αναλλοίωτο και αιώνιο.

Και όλα τα άλλα, για Μητρώο Στελεχών, για αξιοκρατία, για αδιαπραγμάτευτες αξίες, για αυστηρή αξιολόγηση, για αντικειμενικότητα, για …, για…. και για…. (όχι πράσινα αλλά) μπλε άλογα, είναι απλά για "τα μάτια του κόσμου".
Αν είναι ακριβείς οι πηγές, ομιλούμε για διαδικασίες που δεν αρμόζουν στην εποχή μας και στον … αιώνα μας, δεν συνάδουν με το νέο ήθος της εξουσίας, δεν σχετίζονται για κανέναν λόγο με την … Ελλάδα που, υποτίθεται, ότι αλλάζει.
Αν είναι ειλικρινείς και έντιμες οι πηγές, τότε πέρα από οποιαδήποτε "αρνητικά συναισθήματα" που προκαλούν σε άτομα οι παραπάνω "ειδήσεις" και αυτές οι συμπεριφορές, η γενικότερη αγωνία για τον τόπο και το μέλλον του τρανώνει για κάθε κοινό νου, για κάθε απλό πολίτη.
Ο τόπος χρειάζεται αλλαγή, αλλαγή εδώ και τώρα.
Και την αλλαγή αυτή θα τη φέρουν κυρίως και πρώτα απ’ όλα όχι οι καλύτεροι των προηγούμενων χρόνων οικονομικοί δείκτες (μια δεκαετία υποφέραμε, νισάφι πια, οι δείκτες πρέπει να βελτιωθούν και μετά δέκα χρόνια θα βελτιωθούν) αλλά η αλλαγή πολιτικής (και κοινωνικής βέβαια) κουλτούρας και συμπεριφοράς, η απαλλαγή από την πεπατημένη… αιώνων (από τα βάθη της Τουρκοκρατίας ακόμα), η προσπάθεια για πραγματική αξιοκρατία, ο αγώνας για δικαιοσύνη και ισότητα μέσα στην κοινωνία.


ΥΓ. Στην Πειραιώς μάλλον έμαθαν για το κλίμα του Ιουνίου του 2019 ("Οδηγός Πιερίας, 12-6-2019, "Οργή Νεοδημοκρατών στην Πιερία για προαναγγελθέντες διορισμούς στο ψηφοδέλτιο").

Μπορεί να πληροφορηθούν και για αυτό το δημοσίευμα που με θάρρος και εντιμότητα ΤΟΛΜΩ να θέσω στην κρίση του Κοινού.

Θα προβληματιστούν, άραγε, καθόλου(;) ή νομίζουν ότι μια ζωή η Πιερία θα δίνει "έτσι" 47% στη"μπλε" παράταξη, απλά για να κάνουν κάποιοι τις "δουλειές" τους και να μας γυρίζουν πίσω στις παλιές, "καλές" και αλησμόνητες εποχές;

* Ο Ηλίας Χρυσικός διευθύνει τον ρ/σ Ενημέρωση 92,2 στα fm στο Ν. Πιερίας.