10.6.20

Πως να πουλήσετε όταν κανείς δεν αγοράζει!

Παρά την διστακτικότητα και τη στάση αναμονής που εμφανίζεται στην αγορά ακινήτων
τους τελευταίους μηνες, υπάρχουν ακόμα πολλοί
υποψήφιοι πρόθυμοι να επενδύσουν σε αγορά κατοικιας. Επομένως και της δικής σας. Η σωστή προετοιμασία του ακινητου σας, η επιλογή της κατάλληλης ώρας κάθε φορά για την επίδειξη του και η ελκυστική παρουσίαση μπορούν να κάνουν τη διαφορά σε μια αγορά που εμφανίζει προσωρινή κάμψη. Δεν συζητάμε εδώ πέρα για να πουλήσετε το σπίτι σας μετα από πυρκαγιά ή καταιγίδα μετεωριτών. Μιλάμε για την έξυπνη ανάδειξη των προσόντων ενός ακινήτου και των πιθανών κινήτρων για την αγορά του.

1. Προτού ακόμα βάλετε πωλητήριο στο ακίνητό σας, βεβαιωθείτε ότι δεν εκκρεμούν βασικές επισκευές. Τίποτα δεν αποθαρρύνει έναν πιθανό αγοραστή όσο ένας χαλασμένος διακόπτης, μια φρακαρισμένη πόρτα ή ένα ντουλάπι κουζίνας που έχει κρεμάσει. (καλά, τίποτα εκτός από ένα μωρό αλιγάτορα που προβάλλει από την λεκάνη της τουαλέτας...). Τέτοιου είδους μικροδιορθώσεις δεν κοστίζουν ακριβά και σας γλιτώνουν από λογικούς συνειρμούς του τύπου «αν δεν δίνει σημασία σε αυτές τις λεπτομέρεις, δε θα δίνει σημασία και σε σημαντικότερα θέματα συντήρησης».

2. Κρατήστε το σπίτι σας καθαρό και τακτοποιημένο καθ’ όλη τη διάρκεια που παραμένει προς πώληση. Σε μια πιο «σφιχτή» αγορά είναι σημαντικό το ακίνητο σας να είναι διαθέσιμο ανά πάσα στιγμή, αυξάνοντας έτσι τις πιθανότητες επίσκεψης, άρα και πώλησης. (αποφύγετε υπερβολές όπως το να κοιμάστε με ρούχα ή να έχετε ζεστό γαλλικό στην καφετιέρα όλο το 24ωρο)

3. Ελαχιστοποιήστε τον όγκο της σαβούρας στο σπίτι. (επιστημονικός όρος που περιλαμβάνει αντικείμενα όπως κομπολόγια απο 18 χώρες, ομπρέλες κοκτέιλ από μπαρ της Μυκόνου, κηνυγετικές καραμπίνες και φωτογραφίες όλων των μελών του οικογενειακού σας δέντρου). Οι υποψήφιοι αγοραστές θέλουν να φανταστούν το σπίτι σαν δικό τους κι όχι σαν δικό σας, κι η προσωπική σας συλλογή από ήρωες του Άρχοντα των Δαχτυλιδιών στον τοίχο του σαλονιού ίσως δυσκολέψει λίγο τα πράγματα.

4. Κρατήστε τα κατοικίδιά σας σε περιορισμό. Λάβετε υπόψιν σας ότι δεν απολαμβάνουν όλοι την ουρά μιας γάτας στο ρουθούνι τους το ίδιο με εσάς. Σιγουρευτείτε επίσης ότι το σπίτι είναι αερισμένο. Πολλοί ιδιοκτήτες ζώων έχουν συνηθίσει την κάπως «ιδιαίτερη» μυρωδιά οργανικών αποβλήτων που συνεπάγεται η συγκατοίκηση, δεν είναι σίγουρο όμως ότι και οι επισκέπτες σας θα το εκτιμήσουν εξίσου.

5. Θυμάστε την αφίσα του Τσε που δήλωνε «είμαστε ρεαλιστές, ζητάμε το αδύνατο»; Ε λοιπόν, όταν πρόκειται για την πώληση του ακινήτου σας, να είστε σκέτο ρεαλιστές. Αφήστε τα πείσματα και τους εγωισμούς,δεν έχει σημασία πόσο αξία θα πάρει το σπίτι στα τέλη του επόμενου αιώνα ή πόσο πούλησε ο Τάσος το δικό του («που δεν ήταν και τόσο μεγάλο!») πριν δυο χρόνια. Μπορεί ο Τάσος να είναι ιδιοφυία ή να είδε όραμα τον Χριστό που του έδωσε ακριβείς κατευθύνσεις. Ζήτα μια λογική τιμή για να πάρεις μια λογική απάντηση.

6. Ανέθεσε την υπόθεσή σου σε έναν επαγγελματία της αγοράς. Δε θα επαναλάβω εδώ τα επιχειρήματα υπέρ αυτής της λογικής (βλ. άρθρο σε κατηγορία «τι κάνει νιάου στα κεραμίδια»).Θα πω μόνο ότι η σημασία όλων αυξάνεται στις δυσκολότερες περιόδους της αγοράς.

7. Μην ρίχνετε την τιμή. Σε μια αγοραπωλησία 200.000 ευρώ που χρηματοδοτείται με δάνειο επιτοκίου 4-5% , μια μείωση τιμής κατά 10.000 ευρώ θα σημάνει μείωση της μηνιαίας δόσης του αγοραστή κατά 30 ευρώ. Χμ, δεν ακούγεται και πολύ εντυπωσιακό, ετσι; Για ακούστε όμως κι αυτό : «Με την αγορά παίρνετε 7.000 ευρώ στο χέρι για έξοδα συμβολαίων και κλεισίματος φακέλων». Αντιστοιχεί στο 3% της αξίας και ακούγεται πολύ πιο ελκυστικό απ’ ότι 10 χρόνια αναμονής για να εξοικονομήσει ο αγοραστής το ίδιο ποσό. Και κερδίζετε κι οι δύο.

Μην ξεχνάτε πως για να πουληθεί το ακίνητό σας, πρέπει πρώτα να θέλετε εσείς να το πουλήσετε! Κι αυτό δεν αποδεικνύεται από ένα πωλητήριο στην είσοδο της οικοδομής αλλά από τις κατάλληλες ενέργειες προς αυτήν την κατεύθυνση!