16.11.19

ΓΙΩΡΓΟΣ ΡΑΠΤΗΣ, Συνοπτική Ιστορία της Πιερίας

Ο ΣΚΟΠΟΣ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥΗ Πιερία είναι τόπος προνομιακός με πανάρχαια παρουσία στην ιστορική διαδρομή της χώρας μας. Είναι κοιτίδα των Μακεδόνων κατά τον Άγγλο Ιστορικό Nicolas Hammont. Έχει αιώνια σκέπη τον Όλυμπο,
έχει ομώνυμες τις Μούσες, προστάτιδες των Γραμμάτων και Τεχνών, και είναι γενέτειρα του Ορφέα του Θρακός (Θράκη λέγεται στην αρχαιότητα η περιοχή από τον Όλυμπο μέχρι τον Εύξεινο Πόντο), που ήταν μέγιστος μουσουργός και αστρονόμος. Είναι η Πιερία επίσης έδρα της ιερής πόλης των Μακεδόνων, του Δίου, και είναι προικισμένη, πέρα από το Μύθο, με το γαλάζιο τ’ ουρανού, τις αμμουδερές ακτές που τις προτιμούν πολλοί επισκέπτες, ντόπιοι και ξένοι, την καλοκαιρινή περίοδο και με το ευφορότατο έδαφός της.

Προβαίνουμε στην έκδοση αυτή, καρπό μακροχρόνιας έρευνας, για να αναστήσουμε τη διαδρομή της στους αιώνες, γιατί όποιος γνωρίζει καλά την πατρίδα του την αγαπά, αγωνίζεται για την πρόοδό της και είναι έτοιμος να την υπερασπισθεί με κάθε θυσία στους εθνικούς και κοινωνικούς αγώνες.

Τη γνώση της Ιστορίας μας δεν την οφείλουμε οι μεγάλοι μόνο στους εαυτούς μας˙ την οφείλουμε και απέναντι της νέας γενιάς, για να γνωρίσει τις ρίζες της και να δώσει νόημα και με αυτόν τον τρόπο στη ζωή του.

Γιατί, όπως έλεγαν και οι πρόγονοί μας, «είναι πολύ ευτυχισμένος όποιος γνωρίζει Ιστορία».

Ήξεραν ότι η ευτυχία δεν κρύβεται αποκλειστικά στο χρήμα και στα υλικά αγαθά.

Είναι πολύ σημαντικό μέτρο για τη Σχολική ζωή, που επιτέλους έχει ως μάθημα την Τοπική Ιστορία σε κάθε νομό. Γιατί, πολλοί μαθητές ήταν υποχρεωμένοι να μαθαίνουν ακόμη και λεπτομέρειες για γεγονότα που έγιναν σε άλλους μακρινούς λαούς, αλλά αγνοούσαν εντελώς τι έγινε στον τόπο τους. Και πράγματι, κάθε τόπος στην Ελλάδα είναι γεμάτος ήρωες και με συγκινητικούς κοινωνικούς αγώνες και θυσίες για να ζήσει ο κόσμος ελεύθερος και να φροντίζει ύστερα για την πρόοδό του.

Το βιβλίο αυτό απευθύνεται σε μαθητές του Δημοτικού και του Γυμνασίου και σ’ όποιον ενδιαφέρεται να μάθει τη μακρόχρονη ιστορία του τόπου μας.

Ο Συγγραφέας

ΓΙΩΡΓΟΣ ΡΑΠΤΗΣ