1.10.24

Λίβανος: Ξεκίνησε η χερσαία εισβολή του Ισραήλ

Ισραηλινοί στρατιώτες εισήλθαν στον νότιο Λίβανο το βράδυ της Δευτέρας, στο πλαίσιο χερσαίας επίθεσης, καθώς η ένταση με τη Χεζμπολάχ συνεχίζει να κλιμακώνεται, σύμφωνα με το πρακτορείο AFP. Πρόκειται για την πρώτη χερσαία επιχείρηση των IDF στον Λίβανο από το 2006. Τα λιβανέζικα μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι υπάρχει ισχυρός ισραηλινός βομβαρδισμός με πυροβολικό στο χωριό Wazzani, κοντά στο χωριό Ghajar, στα σύνορα. Οι αναφορές αυτές ενισχύουν τις ενδείξεις ότι έχει ξεκινήσει η ισραηλινή χερσαία επιχείρηση στον νότιο Λίβανο.

Η ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία εξαπέλυσε τουλάχιστον έξι βομβαρδισμούς σε νότια προάστια της πρωτεύουσας του Λιβάνου περί τα μεσάνυχτα της Δευτέρας προς Τρίτη —λίγη ώρα μετά τη διαταγή που απηύθυναν οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις σε κατοίκους τομέων των περιοχών αυτών, που θεωρούνται προπύργια του σιιτικού κινήματος Χεζμπολάχ, να απομακρυνθούν εσπευσμένα από τα σπίτια τους για την ασφάλειά τους—, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο πηγή του στα λιβανικά σώματα ασφαλείας.

«Έξι ή επτά ισραηλινοί βομβαρδισμοί έπληξαν νότια προάστια της Βηρυτού», είπε η πηγή αυτή, η οποία εκφράστηκε υπό τον όρο να μην κατονομαστεί.

Σε ανακοίνωσή της, η Χεζμπολάχ αναφέρει ότι εκτόξευσε ρουκέτες εναντίον ισραηλινών στρατιωτικών θέσεων στα κατεχόμενα υψίπεδα του Γκολάν.

Η σιιτική οργάνωση δήλωσε ότι εκτόξευσε επίσης έναν πύραυλο μεγάλου βεληνεκούς κατά του Kfar Giladi, το οποίο συμπεριλαμβάνεται στην κλειστή στρατιωτική ζώνη του Ισραήλ, και δήλωσε ότι στόχευσε επίσης έναν οικισμό στο βόρειο Ισραήλ σε ένα μπαράζ ρουκετών.

Σε ξεχωριστή ανακοίνωση, η Χεζμπολάχ δήλωσε ότι εκτόξευσε πυραύλους Fadi 1 σε περιοχές στη βόρεια Χάιφα.

Εν τω μεταξύ, ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι εντόπισε 10 ρουκέτες που εκτοξεύτηκαν από το λιβανέζικο έδαφος προς το βόρειο τμήμα του και ότι ορισμένες από αυτές αναχαιτίστηκαν.

ΕΝΙΚΟΣ