Είναι μιά ευκαιρία γιά την ελπιδοφόρα νεολαία του τόπου μας να αναπτύξουν ενδιαφέροντα ,απορίες καί άλλα πιθανόν συναισθήματα.
Εδώ ταιριάζει το επίγραμμα στο αέτωμα της παλαιάς Φιλοσοφικής του ΑΠΘ του πρώτου καθηγητή της των Αρχαίων Ελληνικών Χαρίτωνα Χαριτωνίδη : ΜΟΥΣΑΙΣ ΧΑΡΙΣΙ ΘΥΕ που συνοψίζει το νόημα του ακαδημαϊκού πνεύματος καί παράλληλα δίνει μια σοφή καί πολύτιμη συμβουλή, ένα παράγγελμα, στους νέους :
Να προσφέρουν τον εαυτό τους στις Μούσες ,τόσο στο βωμό της γνώσης καί της επιστήμης όσο καί στο βωμό της τέχνης, της ομορφιάς και της δημιουργικότητας, που αντιπροσωπεύουν οι Χάριτες. Με άλλα λόγια, να καλλιεργούν όχι μόνο το μυαλό αλλά και την ψυχή τους.
Ευχαριστώ πολύ τους διδάσκοντες του Λυκείου Λιτοχώρου που μου έδωσαν αυτή την ευκαιρία.
[Τα έργα που παρατίθενται παρακάτω είναι : 1."Σπουδή της μεγάλης τοιχογραφίας -10x30 m-στο κτίριο του ΟΗΕ The struggle of mankind for lasting peace"(70x300cm).Το μήνυμα :Αγώνας για είρήνη στον ταραγμένο κόσμο μας.
2."...και σαν πρώτα αντριωμένη " (70χ200 cm).Το μήμυμα :Ευθύνη των νέων γενεών για την ελευθερία της Πατρίδας που μας κληροδότησαν οι πρόγονοί μας.
3."Μούσαις Χάρισι Θύε"(70χ200 cm).To μήνυμα : όπως αναφέρω στό κείμενο.
4.Τέσσερα πάνελ (70χ100 cm το καθένα) που απεικονίζουν λίθους της ζωφόρου του Παρθενώνα. Το μήνυμα : Το μεγαλείο του αρχαίου κάλλους ,δεν σταματάμε ποτέ να διεκδικούμε τα κλεμμένα.
5.Δέκα (10) έργα που απεικονίζουν τον Απόλλωνα και τις Μούσες .Τ
ο μήνυμα : Σύνδεση του τόπου καί της αρχαίας ιστορίας.]
*** Ανάρτηση του Σταμάτη Παγανόπουλου...