25.10.24

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ -ΕΚΘΕΣΗ «Το Ελληνικό Φως». Τα κουστούμια της εκδήλωσης για τα 10 χρόνια της Νέας Πασαρέλας στο Λαογραφικό Μουσείο. Η δημιουργία της γνωστής εικαστικού Ειρήνης Μητούδη- 40 φωτο

Η ΕΚΘΕΣΗ «Το Ελληνικό Φως» ενέπνευσε 30 σχεδιαστές που παρουσίασαν ζωντανά 52 κοστούμια στην εκδήλωση:Νέα Παραλία_Νέα Πασαρέλα 10 -Μόνο ανακύκλωση. Η επετειακή εκδήλωση για τα 10 χρόνια της Νέας Πασαρέλας πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου στον Κήπο των Γλυπτών, στη Νέα Παραλία, με το Φως της Πανσελήνου.
* Τώρα τα κοστούμια εκτίθενται στο Λαογραφικό και Εθνολογικό Μουσείο Μακεδονίας-Θράκης σε μια συνομιλία με τη μόνιμη έκθεση ενδυμασιών του, που υπήρξε η αφορμή της έμπνευσης και της συνεργασίας. Οι επισκέπτριες και οι επισκέπτες της Έκθεσης έχουν την ευκαιρία να δουν από κοντά τις πρωτότυπες δημιουργίες, αλλά και να γνωρίσουν το ιστορικό της δημιουργίας τους, την πηγή έμπνευσής τους από τις παραδοσιακές ενδυμασίες της Μακεδονίας και Θράκης ή από άλλες περιοχές της Ελλάδας, να παρατηρήσουν τις λεπτομέρειες των υλικών, την επεξεργασία τους και να μάθουν όλα τα μυστικά τους!     


   

H Έκθεση θα λειτουργεί έως τις 27 Νοεμβρίου στο ισόγειο του Λαογραφικού Μουσείου.
Τα εγκαίνια πραγματοποιήθηκαν την Τετάρτη 23 Οκτωβρίου στις 19:00 Διοργάνωση: Οι Φίλοι της Νέας Παραλίας - Λαογραφικό και Εθνολογικό Μουσείο Μακεδονίας-Θράκης Καλλιτεχνική επιμέλεια: Bernard Cuomo Οικονομική υποστήριξη: ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ στο πλαίσιο του προγράμματος "Δημιουργική Ελλάδα" 
Υπό την αιγίδα του Δήμος Θεσσαλονίκης Χώρος: Λαογραφικό και Εθνολογικό Μουσείο Μακεδονίας-Θράκης Βασ. Όλγας 68 (Ισόγειο) Είσοδος ελεύθερη Ημέρες και Ώρες επίσκεψης: Καθημερινά εκτός Πέμπτης και Κυριακής: 9:00 - 15:30 Τετάρτη: 9:00- 20:30 *Δείτε το video εδώ: https://www.youtube.com/watch?v=OA51Wg_yj0k Σύνδεσμος event: ΕΚΘΕΣΗ: Το Ελληνικό Φως- Νέα Παραλία_Νέα Πασαρέλα 10 https://www.facebook.com/events/1233588677962456 
   
ΥΛΙΚΑ.  Χαρτόπανο γαλάζιο ανθοπωλείου Μετρητό χειροποίητο κέντημα Μάλλινες κλωστές για κατασκευή φουντών για την ζώνη και για τα αξεσουάρ (τσάντα και κοσμήματα) Γαλατάκια "Νουνού",  για κατασκευή φλουριών για διακόσμηση ρούχου και μαντηλιού Γραμματόσημα με παραδοσιακές στολές για κατασκευή βραχιολιού, δακτυλιδιού και σκουλαρικιών σε συνδυασμό με τις μάλλινες κουβαρίστρες Χρυσά συρματάκια κουζίνας για διακόσμηση ρούχου Ψηφίδες μπάνιου για διακόσμηση ρούχου και τσάντας Κορδόνι χρυσό ΕΜΠΝΕΥΣΗ Το κοστούμι μου είναι εμπνευσμένο από την Γκουρδία γυναικείο πανωφόρι από Ανταρτικό Ν. Φλώρινα 
  

Η εικαστικός και διακοσμήτρια κ. Ειρήνη Μητούδη δήλωσε για τη δημιουργία της, την έμπνευση και το θέμα που επέλεξε:
"...Με πρωταγωνιστή το γαλάζιο χρώμα, το χρώμα του ουρανού και της θάλασσας, το μπεζ, το χρώμα της άμμου αλλά και πινελιές χρυσού που εμπεριέχονται στο λαμπερό φως του ελληνικού ήλιου μας, δημιούργησα το κουστούμι. 
Με κύριο καμβά ένα γαλάζιο χαρτόπανο που χρησιμοποιείτε από ανθοπωλεία, ένα μετρητό κέντημα χειροποίητο της μαμάς μου, το οποίο έμενε στα συρτάρια μου χρόνια, μάλλινες κουβαρίστρες για την κατασκευή διακοσμητικών φουντών για την ζώνη, την τσάντα και των κοσμημάτων, σιρίτια χρυσά, συρματάκι κουζίνας, συσκευασίες γαλατάκια Νουνού για διακοσμητικές λεπτομέρειες. 
Με γραμματόσημα της συλλογής μου τα κοσμήματα καθώς και με ψηφίδες. 
Εμπνευσμένη από την ελληνική παράδοση αλλά και με σύγχρονες αναφορές δημιούργησα ένα φόρεμα που αντικατοπτρίζει την σύγχρονη γυναικεία κομψότητα με ελληνική χρωματική γκάμα. 
Μέσα από αυτή τη δημιουργία, εκτός από την αισθητική, την κομψότητα, τα χρώματα, θέλω να απο-δείξω τη διαχρονικότητα και τη συνέχεια του ελληνικού πολιτισμού, το φως, την ελευθερία και τις γραμμές της απλότητας…"

Tommy Courtis - φωτορεπορτάζ.



















                   GALLERY  & Υλικά κατασκευής