21.9.24

3ο Διεθνές Φεστιβάλ Ποίησης Νάουσας 2024: 34 συμμετοχές από 16 χώρες !

Η καρδιά της Ποίησης χτυπά στο 3ο Διεθνές Φεστιβάλ Ποίησης Νάουσας
Το βράδυ της Παρασκευής 27 Σεπτεμβρίου, ξεκινά το τριήμερο, 3ο Διεθνές Φεστιβάλ Ποίησης Νάουσας “Ο Αριστοτέλης και ο κόσμος”.

Στις 5.30μμ η Νάουσα θα γεμίσει με επώνυμους ποιητές από 16 χώρες του κόσμου.

Το concept περιλαμβάνει απαγγελίες σε διάφορα σημεία της πόλης, συναντήσεις, εργαστήρια, ποίηση, χορό και μουσική στο Κέντρο της Σχολής Αριστοτέλους στη Νάουσα.

Με την συνδιοργάνωση και υπό την Αιγίδα του Δήμου Ηρωικής Πόλεως Νάουσας τελεί το 3ο Διεθνές Φεστιβάλ Ποίησης το οποίο διοργανώνει η Κίνηση για τα Γράμματα και τις Τέχνες από την Παρασκευή, 27 Σεπτεμβρίου, έως και την Κυριακή, 29 Σεπτεμβρίου 2024.

Η είσοδος για όλες τις εκδηλώσεις του φεστιβάλ στο Πολιτιστικό Κέντρο της Σχολής Αριστοτέλους θα είναι ελεύθερη για το κοινό!

Οι προσκλήσεις συμμετοχής των ποιητών στο φεστιβάλ έγιναν με γνώμονα την πολιτιστική διπλωματία που στοχεύει στην φιλία και την ειρηνική συνύπαρξη των λαών, με τη συνδρομή της ποίησης:

  Με 
34 συμμετοχές από 16 χώρες από όλον κόσμο και την Ελλάδα ξεκινά το 3ο Διεθνές Φεστιβάλ Ποίησης της Νάουσας.

“Η καρδιά της ποίησης θα χτυπά στη Νάουσα,” έγραψε στο πρώτο φεστιβάλ ο γνωστός διεθνώς ποιητής, Δημήτρης Π. Κρανιώτης σε σχόλιο του για το φεστιβάλ.

Δημοσιεύσεις έχουν κάνει το γύρο του κόσμου, με το μήνυμα να φτάνει από την Ινδία, στον Αραβικό κόσμο, στην Κίνα, στην Ουκρανία, στη Ρωσία, στην Αμερική, σε Ισπανόφωνες χώρες και σε ολόκληρη την Ελλάδα.

Το Φεστιβάλ στηρίζουν από την αρχή της διεξαγωγής του διάφοροι διεθνείς οργανισμοί (μεταξύ τους και αρκετοί δημοσιογράφοι), των οποίων εκπρόσωποι θα παραβρεθούν και φέτος στο φεστιβάλ και θα παρουσιάσουν το έργο τους το Σάββατο απόγευμα.

Εκ μέρους του Διεθνούς Επιμελητηρίου Συγγραφέων και Καλλιτεχνών CIESART, που εδρεύει στη Βαρκελώνη, επανέρχεται και φέτος η Πρόεδρός του, Lily Baylon από το Περού στη Νάουσα. Το διεθνές επιμελητήριο ποιητών CIESART διαθέτει Ευρωπαϊκό τηλεοπτικό σταθμό, που μεταδίδει διαδικτυακά σε όλο τον κόσμο τις δράσεις του. Πέρσι μάλιστα μετέδωσε όλες τις δραστηριότητες από του φεστιβάλ Νάουσας και μέσω του δικτύου του, σε 100 χώρες!

Μέλη του PEN Greece και ο πρόεδρος του World Poets Society και του CIESART Greece, Δημήτρης Π. Κρανιώτης, (ο οποίος βραβεύτηκε πρόπερσι),

Οι δράσεις φέτος περιλαμβάνουν ξεναγήσεις στα αρχαία μνημεία της περιοχής, αναγνώσεις ποιημάτων και σε παραδοσιακά κτήρια – όπως στο εργαστήριο της παραδοσιακής φορεσιάς Τόμτση, το Μουσείο των Βλάχων, το αρχείο της Αργυρούπολης και το Μουσείο Βιομηχανικής Κληρονομιάς ΕΡΙΑ. Εδέσματα και φρούτα της περιοχής στηρίζουν απλόχερα καταστήματα της Νάουσας. Οινοποιοί δε, θα προσφέρουν τα εκλεκτά κρασιά του στους φιλοξενούμενους ποιητές!

Ο Δήμος της Νάουσας στηρίζει την προσπάθεια κι έχει αναλάβει τη φιλοξενία.
“Είναι πραγματικά συγκινητική τόσο η μεγάλη στήριξη του Φεστιβάλ όσο και η προσφορά των ιδιωτών, για την επιτυχία του” σημειώνει η κ. Ξανθή Χονδρού-Χιλλ που είναι η ψυχή του φεστιβάλ αυτού, το οποίο θα ολοκληρώσει το εξαιρετικό πρόγραμμά του, με την απονομή των ποιητικών βραβείων “Αριστοτέλης”.