28.5.24

Όλυμπος: Καθαρά τα μονοπάτια από τα χιόνια - Εκατοντάδες επισκέπτες στο βουνό των Θεών (φωτο)

Ένα πολύχρωμο ανθρώπινο ποτάμι στον Όλυμπο, το πρώτο σαββατοκύριακο της φετινής χρονιάς που άνοιξαν τα καταφύγια.
Ο Όλυμπος υποδέχεται τους επισκέπτες του. Δύο από τα πιο μεγάλα καταφύγια άνοιξαν, τα μονοπάτια καθάρισαν από το χιόνι και ο Θρόνος του Δία περιμένει τους ορειβάτες να κατακτήσουν την κορυφή. Η ανάβαση στον Μύτικα στα 2.918 μέτρα είναι μια εμπειρία ζωής που μένει αξέχαστη

Τις προηγούμενες μέρες ο Αλέξανδρος Στύλλας, διαχειριστής του καταφυγίου «Χρήστος Κάκκαλος», το οποίο βρίσκεται στο Οροπέδιο των Μουσών σε υψόμετρο 2.650 μέτρων -το τελευταίο πριν την κορυφή- και η ομάδα του καταφυγίου, καθάρισαν τα μονοπάτια του Γιώσου από το χιόνι, ενώ άνοιξε και το μονοπάτι μέσω Γκορτζιάς και Πετρόστρουγκας. Από χθες τα μουλάρια μεταφέρουν τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης για την πλήρη λειτουργία του καταφυγίου.

«Το σαββατοκύριακο είμαστε πλήρεις. Το καταφύγιο μπορεί να φιλοξενήσει μέχρι 20 άτομα, ενώ τουλάχιστον 30 σκηνές στήνονται έξω και γύρω από αυτό. Ένα ανθρώπινο ποτάμι έρχεται στο βουνό των Θεών για το πρώτο σαββατοκύριακο της φετινής σεζόν, με ενθουσιασμό και χαρά», λέει στη Voria o Αλέξανδρος Στύλλας.
   




Οι περισσότεροι επισκέπτες αυτού του σαββατοκύριακου είναι Έλληνες, ενώ υπάρχουν και γκρουπ από τις ΗΠΑ και την Αυστρία.

Οι καιρικές συνθήκες είναι καλές, δροσερό το πρωινό, ανεκτή η θερμοκρασία στη διάρκεια της ημέρας, ο υδράργυρος ωστόσο πέφτει στους 0°C τη νύχτα και μένει εκεί για όλο το βράδυ. Μικρές ποσότητες χιονιού υπάρχουν κάτω από τον Θρόνο του Δία, όμως όλα τα μονοπάτια είναι καθαρά και ασφαλή για όσους διαθέτουν τον απαραίτητο εξοπλισμό και είναι καλά προετοιμασμένοι για το εγχείρημα της ανάβασης.Σταδιακά το επόμενο διάστημα θα ανοίξουν και τα υπόλοιπα καταφύγια, αναμένοντας τους επισκέπτες. Οι λιγότερο έμπειροι θα προτιμήσουν αυτά που είναι σε χαμηλότερο υψόμετρο, όπως λ.χ. εκείνο του Σταυρού, οι ορειβάτες θα επιλέξουν το «Σπήλιος Αγαπητός» σε ένα φυσικό μπαλκόνι στα 2.100 μέτρα, ενώ οι πιο τολμηροί θα ανηφορίσουν ακόμη ψηλότερα, φτάνοντας ως το «Χρήστος Κάκκαλος». Εκεί η ομάδα του καταφυγίου, προσφέρει, εκτός από τα απαραίτητα για τις συνθήκες παραμονής, πληροφορίες για την ανάβαση, εξοπλισμό για όσους θέλουν να συμπληρώσουν κάτι, ενώ τα βράδια στήνονται γλέντια με μουσική, χορό και τραγούδια.

Το καταφύγιο, που βρίσκεται μια ανάσα από την κορυφή και η θέα του προς τον Θρόνο του Δία κόβει την ανάσα, πήρε το όνομα του από το Χρήστο Κάκαλο ο οποίος μαζί με τους Ελβετούς ορειβάτες Fred Boissonnas και Daniel Baud Bovy πραγματοποίησαν την πρώτη καταγεγραμμένη ανάβαση στην ψηλότερη κορυφή του Ολύμπου, τον Μύτικα, στις 2 Αυγούστου του 1913.

Εδώ και χρόνια λειτουργεί και ως κέντρο αναρρίχησης και ορειβατικού σκι και τον χειμώνα διοργανώνει ανάβαση και κατάβαση με σκι, για έμπειρους σκιερ-ορειβάτες, φέτος μάλιστα πήραν μέρος και Γάλλοι αθλητές του βουνού.

Στα μέσα Ιουνίου θα γίνουν κάποιες εργασίες ανακαίνισης στο καταφύγιο «Χρήστος Κάκκαλος» και για τον λόγο αυτό στις 17 Ιουνίου θα μεταφερθούν υλικά με ελικόπτερο, προκειμένου να ξεκινήσουν οι βασικές εργασίες.


https://www.voria.gr