28.5.24

Σουτ αρχίζει ! Μικρασιάτικα Παραμύθια στον Σύλλογο Μικρασιατών Πιερίας

"Αν θέλετε τα παιδιά σας να γίνουν έξυπνα διαβάστε τους παραμύθια, αν θέλετε να γίνουν πιο έξυπνα διαβάστε τους περισσότερα παραμύθια", είπε ο Albert Einstein.
"Τα παραμύθια γράφονται για να κοιμούνται τα παιδιά, αλλά και για να ξυπνούν οι ενήλικες", έλεγε ο Χανς Κρίστιαν Άντερσεν.
Τα παραμύθια, αναντίρρητα, αποτελούν εργαλείο μάθησης και αγωγής με ψυχοπαιδαγωγική διάσταση.
Η μυθοπλασία συμβάλλει, καταλυτικά, στην ανάπτυξη των γνωστικών και γλωσσικών δεξιοτήτων των παιδιών. Ειδικότερα, μέσα από αυτές τις μυθικές αλληγορίες, τα παιδιά έχουν τη δυνατότητα να αναπτύξουν την κριτική τους σκέψη, την προσοχή, τη μνήμη, την ικανότητα επεξεργασίας εννοιών, να εμπλουτίσουν το λεξιλόγιο τους, καθώς και να κατανοήσουν τη συμβολική διάσταση της γλώσσας.
Παράλληλα, τα παραμύθια συμβάλλουν στη συναισθηματική ωρίμαση τους, καθώς και στην ενδυνάμωση του ψυχικού τους κόσμου. Οι μικροί μας φίλοι, ταυτιζόμενοι με τους ήρωες των ιστοριών, βιώνουν μαζί τους μια σειρά συναισθημάτων όπως είναι η χαρά, η λύπη, η απογοήτευση, ο φόβος και η λύτρωση. Με αυτόν τον τρόπο, αναπτύσσουν τη συναισθηματική τους νοημοσύνη, καθώς μαθαίνουν να αναγνωρίζουν και να διαχειρίζονται όσα αισθάνονται.
Τα παραμύθια, επιπρόσθετα, διδάσκουν ανθρώπινες αξίες όπως είναι η αλληλεγγύη, η συνεργασία, ο αλτρουισμός, η ανιδιοτέλεια, η γενναιότητα, η αγάπη και η φιλία. Τα παιδιά μέσα από αυτές τις ιστορίες μαθαίνουν τι είναι «δίκαιο» και τι «άδικο», την αναγκαιότητα της αποδοχής της ετερότητας πάσης φύσεως, καθώς και την έννοια του «καλού» και του «κακού», της επιβράβευσης και της τιμωρίας. Παράλληλα, καταδικάζονται φαινόμενα όπως η αδικία, η εκδικητικότητα, η μνησικακία, οι διακρίσεις, ο σφετερισμός και η εκμετάλλευση. Τα παιδιά, επομένως, μέσω της αφήγησης αυτών των ιστοριών διαμορφώνουν ηθική συνείδηση. Τα ηθικά διδάγματα αποτελούν, άλλωστε, την πεμπτουσία των παραμυθιών.
Ωστόσο, στην εποχή μας, η κυριαρχία της οθόνης, η υπέρμετρη χρήση των ηλεκτρονικών μέσων, καθώς και η έλλειψη χρόνου έχουν θέσει τα παραμύθια στο περιθώριο. Οι γονείς είναι αναγκαίο να επενδύσουν στο χρόνο που περνούν δημιουργικά με τα παιδιά τους και να τα μυήσουν στο μαγικό κόσμο των αφηγήσεων. Εκτός των άλλων, και οι ίδιοι μέσω της ανάγνωσης παραμυθιών, θα έχουν την ευκαιρία να συναντήσουν, ξανά, το παιδί που κρύβεται μέσα τους.
Πηγή: blog, της Νίκης Καραμπάγια
Σαν Σύλλογος στηρίζουμε εδώ και πολλά χρόνια, στα παιδικά τμήματά μας, τις δράσεις φιλαναγνωσίας, στο χώρο της βιβλιοθήκης μας, η οποία λειτουργεί και ως δανειστική, γνωρίζοντας πολύ καλά,την αξία και τα οφέλη,του παραμυθιού και του βιβλίου γενικότερα.
Θα χαρούμε πολύ να σας δούμε από κοντά και να ακούσουμε παρέα παραμύθια από τις Αλησμόνητες Πατρίδες, από μια υπέροχη αφηγήτρια.
Σας περιμένουμε!!!!