29.5.24

Ιταλία: Η κυβέρνηση Μελόνι απέκλεισε τον μαχητικό συγγραφέα Ρομπέρτο Σαβιάνο από την Έκθεση Βιβλίου της Φρανκφούρτης

Η κόντρα της πρωθυπουργού Μελόνι με τον Ρομπέρτο Σαβιάνο έλαβε νέα διάσταση όταν η Ρώμη αποφάσισε να αποκλείσει και να μην συμπεριλάβει τον Σαβιάνο στην επίσημη ιταλική αντιπροσωπεία της διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου της Φρανκφούρτης.
Οι αντιδράσεις είναι πολλές και σημαντικές. Ο Σάντρο Βερονέζι, κορυφαίος Ιταλός μυθιστοριογράφος, δήλωσε ότι δεν θα συμμετάσχει στην ιταλική αντιπροσωπεία στην Έκθεση Βιβλίου της Φρανκφούρτης, στην οποία η Ιταλία είναι φέτος επίτιμη προσκεκλημένη, λόγω του αποκλεισμού του αριστερού συγγραφέα και επικριτή της κυβέρνησης, Ρομπέρτο Σαβιάνο.

Ο υπεύθυνος που ορίσθηκε από την κυβέρνηση για την εκδήλωση, ο συντηρητικός δημοσιογράφος Μάουρο Μάτσα, δήλωσε την Τρίτη, ότι δεν είναι θέμα διάκρισης το γεγονός ότι ο Σαβιάνο δεν περιλαμβάνεται στον κατάλογο των 100 Ιταλών συγγραφέων που θα παρευρεθούν στην Έκθεση της Φρανκφούρτης, αλλά οφείλεται στην επιθυμία «να δοθεί χώρος σε συγγραφείς που δεν τον είχαν στο παρελθόν».

«Οι βλακώδεις, γελοίοι λόγοι με τους οποίους ο Επίτροπος Μάτσα δικαιολόγησε τον αποκλεισμό του Ρομπέρτο Σαβιάνο δεν μου επιτρέπουν να δεχθώ την πρόσκληση που έλαβα», δήλωσε ο Βερονέζι, ο οποίος έχει κερδίσει δύο φορές το Βραβείο Στρέγκα, κορυφαίο λογοτεχνικό βραβείο της Ιταλίας.

«Αυτή η ανάμειξη της πρωθυπουργού και των πιο έμπιστων συνεργατών της σε αποφάσεις που θα έπρεπε να μην βασίζονται σε πολιτική λογική συνεχίζεται, συνοδευόμενη από 'πουτινική υποκρισία'. Αν είναι απαραίτητο για λόγους δουλειάς, θα πάω στη Φρανκφούρτη ως ιδιώτης», πρόσθεσε ο Ιταλός συγγραφέας.
Ποιος είναι ο Ιταλός Ρομπέρτο Σαβιάνο

Ο συγγραφέας του βιβλίου «Γόμορρα», Σαβιάνο είχε μια εκπομπή για τη μαφία η οποία διακόπηκε από την κρατική ραδιοτηλεόραση της RAI αφού ανέλαβε καθήκοντα το φθινόπωρο 2022 η ακραία κυβέρνηση της πρωθυπουργού Τζόρτζια Μελόνι.

Ο Σαβιάνο είχε χρειασθεί να τεθεί υπό αστυνομική προστασία αφού απειλήθηκε με θάνατο από την Καμόρα μετά την έκδοση του βιβλίου του «Γόμορρα» το 2006. Στη συνέχεια το βιβλίο αυτό αποτέλεσε τη βάση για μια ταινία που κέρδισε βραβείο στις Κάννες και για μια τηλεοπτική σειρά.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ-ANSA